Munkaügyek


2012. július 30.

Át kell nézni a munkáltatói utasításokat

Júliustól a munkáltató által egyoldalúan kiadott szabályzatok, utasítások tartalma is összhangba kell kerüljön az új Munka Törvénykönyvével. Ezek felülvizsgálata valamivel egyszerűbb lehet, mint a megállapodásoké, de az új szabályok alapján bizonyos esetekben a munkáltató egyoldalú nyilatkozatának módosításához is szükséges lesz a munkavállaló beleegyezése – írja blogbejegyzésében dr. Kártyás Gábor.

2012. július 27.

Kezdjük el a munkajogi nagygenerált!

Az új Munka Törvénykönyve hatályba lépésével sürgető feladattá vált a hatályos munkaszerződések, kollektív szerződések és egyéb megállapodások felülvizsgálata. Ehhez a munkához ad néhány jó tanácsot dr. Kártyás Gábor friss blogbejegyzésében.

2012. július 23.

Egymásra talált a LIGA és a VOSZ

A rendezett munkaügyi kapcsolatok céljából és a munkabéke megőrzésének érdekében együttműködési megállapodást kötött a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA) a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségével (VOSZ) – közölte a két szervezet vezetője.

2012. július 23.

Korlátozott a kötetlen munkarend

Mást jelent az új Mt hatályba lépése óta a kötetlen munkarend: ha a törzsidő legalább a napi munkaidő felét eléri, az már kötetlen munkarendnek minősül. A kötetlen munkarend bevezetése csak a munkáltatótól függ, és a munkaidő mértékre vonatkozó előírások ekkor is érvényesek – derül ki dr. Kártyás Gábor friss blogbejegyzéséből.

2012. július 20.

Szerződés határozott időre – tartósan?

Az új Mt nem szabja meg, hányszor lehet azonos felek között meghosszabbítani a határozott idejű munkaviszonyt. A sorozatos hosszabbítás jogszerűsége az eset összes körülményeinek ismeretében ítélhető meg. Majd a bírói gyakorlat dönti el, mire számíthat az a munkáltató, aki jogellenesen alkalmazza a határozott idejű munkaviszonyt – derül ki dr. Kártyás Gábor blogbejegyzéséből.

2012. július 19.

Megugrottak a bérek

A várakozásokat messze meghaladó mértékben, 6,4%-kal nőttek a bruttó bérek májusban az áprilisi 2,5% után, míg a nettó bérek növekedése 3,8% volt, ami 1,4%-os reálbércsökkenést eredményezett. A családi adókedvezményekkel együtt azonban feltehetően nagyobb lehetett a nettó bérek növekedése, így a reálbércsökkenés mértéke is jóval kisebb lehetett – derül ki a KSH legfrissebb adataiból.

2012. július 17.

Mt: a Sparnál megújították a kollektív szerződést

Az ország ötödik legnagyobb foglalkoztatójánál az új Mt nyomán megújították a kollektív szerződést. A Spar közölte: céljuk az volt, hoghy a dolgozók korábban megszerzett jogai ne csorbuljanak.

2012. július 16.

Nem értik a kicsik az Új Mt-t?

A magyarországi kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) kétharmada nem számol azzal, hogy a július óta hatályos új Munka törvénykönyve változtat költségein, míg a cégvezetők 22 százaléka költségei növekedését várja az új jogszabálytól – derül ki a Policy Agenda mintegy 700 cégvezető körében végzett kutatásából.

2012. július 13.

A hét munkaügyi kérdése: hazautazás költségtérítése

Kalocsai állandó lakóhellyel rendelkező munkavállaló tartózkodási helye Budaörsön van, a munkavégzés helye Budapest. A munkavállaló felvételekor már budaörsi tartózkodási hellyel rendelkezett, több éve Budaörsön lakik. A szülői ház Győrben van, szülei laknak ott életvitelszerűen, hazajárni hozzájuk szokott. Köteles-e a munkáltató megtéríteni a hazautazás költségét Győr és Budapest között?

2012. július 10.

Új Mt: 3 fontos dolog, ami csak jövőre változik

Három fontos területen jövő év január 1-jéig várni kell az új Mt. hatályba lépésre, és idén még az 1992. évi törvény szabályait kell alkalmaznunk. Ezek a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás, a szabadság és a távolléti díj számítása – írja dr. Kártyás Gábor blogbejegyzésében.

2012. július 9.

3 milliárddal segítik a pályakezdők foglalkoztatását

Hárommilliárd forintos munkaerőpiaci programot indít a pályakezdő fiatalok álláshoz juttatása érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium – jelentette be Czomba Sándor, a tárca foglalkoztatásért felelős államtitkára.

2012. július 9.

Új Mt: a MÁV-nál és a TESCO-nál rosszul jártak a dolgozók

A MÁV-nál a régen kivívott szakszervezeti eredmények, a Tescónál pedig a túlóra kifizetése került veszélybe az új Munka törvénykönyve bevezetésével – az Adó Online a foglalkoztatás szempontjából a két legnagyobb hazai vállalatnál érdeklődött: mi változott július 1-től?

2012. július 5.

Új Mt: a munkaerő-kölcsönzők elégedettek

Nem hoz nagy átrendeződést a munkaerő-kölcsönzés piacán a vasárnap óta hatályos új Munka törvénykönyve, és nem lesz drágább a kölcsönzött munkaerő – vélekedik a Work Force Kft.

2012. július 3.

Új Mt: át kell nézni a szerződéseket

Július 1-jétől minden munkaszerződést, kollektív szerződést, egyéb megállapodást, szabályzatot összhangba kell hozni az új törvénnyel. A felülvizsgálatot minél előbb célszerű elvégezni: egyrészt az új törvénnyel ellentétes egyezségek semmisek, másrészt könnyen megeshet, hogy a munkáltató jobban jár az új szabályozással, amit érvényesíteni is akar – hívja fel a figyelmet blogbejegyzésében dr. Kártyás Gábor munkajogász.

2012. július 2.

Mindenki mást vár az új Mt-től

A tisztességes dolgozók örülni fognak az új munka törvénykönyvének – vélte Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár. A Vasas Szakszervezeti Szövetség fekete zászlóval fogadta a jogszabály hatályba lépését.

2012. június 29.

Kevés a munkaszünetet jelentő ünnepnap

Habár idén a korábbi évekhez képest sokkal több hosszú hétvégének örülhetnek a magyarok, éves szinten kevesebb a törvényben meghatározott munkaszünetet jelentő ünnepnap hazánkban, mint a régió többi országában – írja az Accace. A legtöbb fizetett szabadnapnak a szlovákok örülhetnek, míg ukrán szomszédaink akkor is kapnak egy nap extra pihenőt, ha valamelyik nemzeti ünnep hétvégére esik.

2012. június 29.

Munkaviszony: hétfőtől minden más lesz?

Július 1-jén hatályba lép az új Munka Törvénykönyve: nagyobb szabadságot kapnak a felek a munkaviszonyok alakításában, ami egyúttal kiszolgáltatottabbá teheti a munkavállalókat. Az átmenet megkönnyítése érdekében néhány fontos változást csak 2013-tól kell alkalmazni, így az idén még nem változik a szabadság és az átlagkereset számítása sem.

2012. június 28.

Hogyan hat a kismamákra az új Mt?

Több ponton jelentősen módosult a kismamák szabadságával kapcsolatos munkajogi szabályozás, többek között annak pénzbeli megváltása terén is – írja blogbejegyzésében az RSM DTM.

2012. június 26.

Új Mt: túlélőcsomag az alkalmazáshoz

A már kihirdetett Munka törvénykönyvét is átírta a törvény hatályba lépését segítő átmeneti rendelkezések elfogadásával az Országgyűlés. A CompLex Kiadó segít az értelmezésben, igazi „”túlélőcsomagot” kínál, amellyel garantáltan nem téved el az új szabályozás útvesztőiben!