Munkaügyek


2012. október 29.

Megváltozott munkaképességűek: könnyebb lesz a foglalkoztatás

A kormány átalakítja a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási rendszerét, újraszabályozza a foglalkoztatók ellenőrzését, támogatásának, minősítésének rendszerét. A szociális államtitkárság közlése szerint az új akkreditációs és támogatási rendszer minden foglalkoztató számára egységes és egyszerűbb lesz.

2012. október 26.

Több az álláskereső Fejér megyében

Kismértékben emelkedett a nyilvántartott álláskeresők száma Fejér megyében, így szeptember végén 19 920 fő szerepelt a regisztrációban – derül ki a Fejér Megyei Kormányhivatal munkaügyi központja munkaerő-piaci helyzetelemzéséből.

2012. október 24.

Munkavállalói joglemondás: lehet is meg nem is

A jogról lemondó nyilatkozat mindig veszélyes. Alappal habozunk, amikor egy közszolgáltatási szerződés megszüntetésekor, vagy a mobil előfizetésünk lemondásakor azt kell aláírnunk, hogy a szolgáltatóval szemben további igényt nem fogunk érvényesíteni. A joglemondó nyilatkozat különösen aggályos olyan jogviszonyokban, ahol az egyik fél alárendelt pozícióban van. Nem véletlen, hogy a Munka Törvénykönyve szigorú korlátokat állít a munkavállalói joglemondásra, a munkavállaló személyiségi és vagyoni jogai tekintetében egyaránt.

2012. október 17.

Csökkent az álláskeresők száma

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál 526 700 álláskeresőt tartottak nyilván szeptember végén; augusztushoz képest 160-nal, az előző szeptemberhez képest pedig csaknem 10 ezerrel csökkent a munkát keresők száma – derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján közzétett legfrissebb munkaerő-piaci statisztikából.

2012. október 17.

Jelképes minimálbér-emelés várható

Elkezdődtek a tárgyalások a jövő évi minimálbérről – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI érdeklődésére kedden. A munkaadói oldal megfontolandónak tartja, hogy legyen-e egyáltalán emelés, míg a szakszervezetek közül az MSZOSZ infláció körüli, a Munkástanácsok ennél nagyobb emelést javasol.

2012. október 16.

Mennyit lehet egyhuzamban dolgoztatni?

Akár 50-55 nap folyamatos munkavégzés is elrendelhető, azzal persze, hogy a be nem osztott pihenőnapokat a munkaidőkeret tartama alatt később meg kell kapnia a munkavállalónak. Ezt a riasztó lehetőséget oldja az új Mt. azon szabálya, miszerint a munkáltató a munkaidőt az egészséges és biztonságos munkavégzés követelményére, valamint a munka jellegére figyelemmel köteles beosztani – írja blogbejegyzésében dr. Kártyás Gábor.

2012. október 11.

Érdemes szakképzettséget szerezni

Az egyetemet és főiskolát végzettek mellett a saját szakmájukban kiváló, jól képzett szakembereknek is van jövőjük Magyarországon – jelentette ki Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a szabolcsi munkaügyi központ által szervezett, kétnapos pályaválasztási kiállításon.

2012. október 9.

Ki kaphat lakhatási támogatást?

Októbertől a lakóhelyüktől messze dolgozók jelentős lakhatási támogatást kaphatnak a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból. Hogy kik, meddig és mennyit, az pontosan kiderül a Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztatójából.

2012. október 5.

Ezer roma nő kaphat szakképzést

Ezer roma nő kaphat szakképzést, majd munkát a szociális és gyermekjóléti ellátórendszerben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) együttműködésében indított, európai uniós finanszírozású program keretében.

2012. október 5.

Munkástanács: 115 ezer forint legyen a minimálbér

A Munkástanácsok Országos Szövetsége 115 ezer forintos minimálbérre és 120 ezer forintos szakmunkás-bérminimumra tett javaslatot 2013-ra a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán – írja a Magyar Nemzet pénteki száma.

2012. október 4.

Több pályakezdő juthat munkához

Az eredetileg tervezett létszám kétszerese, több mint hétezer fiatal juthat munkához az Első munkahely garancia programban – jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

2012. október 4.

Állásokat szüntet meg a közmunka

Konkrét eseteken keresztül világít rá az új magyar közmunkarendszer hibáira Szabó Máté ombudsman jelentése. A vállalatok adóforintjaiból is finanszírozott foglalkoztatáspolitikai eszköz – a közmunka – középpontba helyezése nem csak a munkanélküliek, hanem a vállalkozások számára is hátrányokkal jár.

2012. október 3.

Felmondás sms-ben?

Az új Munka Törvénykönyve egyik legmodernebb vonása, hogy bizonyos esetekben írásbelinek tekinti az elektronikus dokumentumban tett nyilatkozatot is. Egyelőre azonban úgy tűnik, ez a rendelkezés inkább megnehezíti, semmit megkönnyíti a munkáltatók és munkavállalók életét.

2012. október 2.

A hét munkaügyi kérdése: bérpótlék

Jár-e bérpótlék akkor, ha a munkavégzés rendszeresen a munkanapokon 22 óra után, de 23 óra előtt (pl. 22.45-kor) fejeződik be? Össze kell számítani a napi 45 perceket vagy ezeket figyelmen kívül kell hagyni?

2012. szeptember 28.

KSH: csökkent a munkanélküliség

Az idén nyáron, június-augusztusban 456 ezer munkanélküli volt Magyarországon, ami 10,4 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett, s 0,4 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

2012. szeptember 28.

Munkavédelem: a kisvállalkozások többet hibáznak

2013. január 1-jével új tartalmi és formai követelményei lehetnek a munkabaleseti jegyzőkönyvnek, amire nem árt előre felkészülniük a cégeknek. A változásokról, a munkavédelmi ellenőrzések tapasztalatairól, a legkirívóbb szabálysértésekről beszélgettünk dr. Bakos Józseffel, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságának főigazgató-helyettesével.

2012. szeptember 27.

Teljességre törekszik a Munkajogi e-kommentár

Az e-kommentár jelenleg egyedülálló, napra kész szolgáltatás a piacon: nem klasszikus kommentár, hanem a teljes, versenyszférára vonatkozó magyar munkajogi szabályozást és bírói gyakorlatot ismerteti. Kézdi Katalinnal, a CompLex Kiadó Adó, HR és képzési szegmens vezetőjével, dr. Szoboszlai-Üveges Erzsébettel és dr. Domány Katalinnal, a munkajogi e-kommentár szerkesztőivel arról beszélgettünk, hogyan született meg a munkajogi e-kommentár.

2012. szeptember 27.

Hogyan készítsünk bónuszszabályzatot? – II. rész

Célszerű a bónuszszabályzat elkészítése során gondosan eljárni: és átgondolni azokat az eseteket, amikor a munkáltató nem kíván a munkavállalónak bónuszt fizetni, mert a kifizetés megtagadását a törvény és a bírói gyakorlat csak igen szűk körben engedi. A szabályzat megsértheti az egyenlő bánásmód elvét is és az új Mt-t is.

2012. szeptember 26.

Különlegesen bánik a főnökökkel az új Mt

Speciális helyzetet foglalnak el a munkáltatói szervezetben a vezető állású munkavállalók. Bár munkavállalók, gyakran maguk is munkáltatói jogokat gyakorolnak, és képzettségük, tapasztalataik, kapcsolatrendszerük is elkülöníti őket a többi munkavállalótól. Az általuk betöltött pozíció így eltérő munkajogi szabályokat, nagyobb felelősséget, illetve gyengébb törvényi védelmet indokol. Ezek részleteit veszi sorra friss blogbejegyzésében dr. Kártyás Gábor.