Részmegállapodásra jutott a főváros a szakszervezetekkel


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A fővárosi cégek szakszervezetei (Bérszövetség) és a főváros sikeresen megállapodtak néhány részkérdésben péntek délután – derül ki a szakszervezetek által az Adó Online-hoz eljuttatott közleményből.

A Fővárosi Önkormányzat vezetése a Bérszövetséget alkotó szakszervezetekkel és a fővárosi tulajdonú cégek vezetői kollektív munkaügyi vitarendezés keretében egyeztetést folytattak a 2021. évi béremelés kérdése kapcsán, és az alábbi pontokban jutottak egyetértésre:

1.       A Felek elvi egyetértésüket fejezik ki abban, hogy szükséges lenne a Fővárosi Önkormányzat cégeinél a munkabérek olyan emelése, amely legalább azok reálértékének megőrzését biztosítja. A Fővárosi Önkormányzat a költségvetési helyzetében ugyanakkor jelenleg nem látja a pénzügyi lehetőségét annak, hogy a korábban ismertetett javaslatától eltérhessen.

2.       A Fővárosi Önkormányzat nyitottságát és elköteleződését fejezte ki egy 2022-től kezdődő többéves bérmegállapodás megkötésére.

3.       A Fővárosi Önkormányzat vállalja, amennyiben a kormány és a szociális partnerek közötti megállapodásnak megfelelően megvalósul a szociális hozzájárulási adó 2021. július 1-től való 2 százalékpontos csökkentése, akkor ennek fedezetét béremelésre fordítja teljes egészében.

4.       A Fővárosi Önkormányzat vállalja, hogy a létrejövő BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság esetében az átalakulás nem érinti a korábbi kollektív szerződésekben rögzített munkavállalói juttatásokat.

5.       A Fővárosi Önkormányzat  elkötelezett amellett, hogy kollektív szerződésekben legyenek rögzítve a munkavállók Munka Törvénykönyvén túli plusz juttatásai. Ennek érdekében vállalja, hogy 2021-ben elősegíti a kollektív szerződések létrejöttét azokon a területeken, ahol még nem került ilyen megkötésre, illetve ugyanezen idő alatt nem kerülnek kollektív szerződések megszüntetésre.

6.       A felek közösen vállalták, hogy 2021 végére kidolgozzák a Budapest pótlék egységes rendszerét.

7.       A Fővárosi Önkormányzat vállalta, hogy 2021. december 31-ig nem kezdeményez csoportos létszámleépítést azon intézményeinél és cégeinél, ahol a közfeladat jellege nem változik.

8.       A Fővárosi Önkormányzat vállalja, hogy 2022 végéig fenntartja a Fővárosi Álláskereső Irodát, egyben növeli annak belső kapacitásait a fővárosi cégek és intézmények közötti munkaerőáramlás elősegítése, esetleges munkaerőhiány csökkentése érdekében.

9.       A Fővárosi Önkormányzat a vezetése által elfogadott buszstratégia alapján vállalja, hogy a BKV munkahelyeinek védelme érdekében nem növeli a kiszervezés mértékét; egyben elkötelezett abban, hogy amennyien új, megnövelt buszállomány áll a jövőben rendelkezésre, akkor csökkenti a külső operátori kiszervezést.

A Felek megállapodtak, hogy a többéves bérmegállapodás kapcsán főpolgármester-helyettesi szinten folytatják az egyeztetéseket, ezzel párhuzamosan – az eddig a tárgyalásokon elért eredményeket nem megsértve – a cégek menedzsmentjével folytatódnak a szakszervezeti egyeztetések részmegállapodások megkötése érdekében.


Kapcsolódó cikkek

2020. február 21.

Béremelést kapnak a szociális szférában dolgozók

Tizennégy százalékkal nő a szociális szférában dolgozók bére január elsejei hatállyal – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán.