Szakszervezeti javaslatcsomag az átmeneti sürgős tennivalókról Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Azonnali segítséget, rendkívüli támogatásokat, a banki tartozások átütemezését vagy azok kedvezményes banki hitelek formájában való megoldását követeli– a kormánytól a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A MASZSZ összeállította azt a többpontos szakmai csomagot, amellyel nemcsak a munkavállalókat lehet megvédeni az anyagi ellehetetlenüléstől, hanem mérsékelni a gyorsan kialakuló gazdálkodási problémákat is. A szövetség szerint családok százezreinek a sorsa nem alku, nem múlhat a munkáltatókkal való helybeni egyeztetésen – áll a szervezet Adó Online-hoz eljuttatott közleményében.

A MASZSZ, mint a hazai legnagyobb érdekvédelmi szövetség összeállította azt az intézkedési csomagot, amelyre most haladék nélkül szükség van – idézi a közlemény Kordás László elnököt.

A MASZSZ az alábbi átmeneti intézkedési csomag azonnali bevezetését javasolja a kormánynak:

– a kiskorú gyerekek szülei közül legalább az egyikük a jövedelme megtartása mellett maradhasson otthon, amennyiben nem tudja másként megoldani a felügyeletet,

– az egyedül nevelő szülők a jövedelmük megtartása mellett maradhassanak otthon a kiskorú gyerekkel, amennyiben nem tudják másképp megoldani a felügyeletet,

– a munkavállalók anyagi ellehetetlenülésének megakadályozására azonnali segítség rendkívüli támogatások, segélyek, banki tartozások átütemezése vagy kedvezményes banki hitelek formájában,

– az álláskeresési támogatás felülvizsgálata, meghosszabbítása a támogatási összeg megemelése

– a munkavállalók meglévő hiteleinek, tartozásainak, törlesztő részleteinek átütemezése

– az elbocsátott dolgozók a háztartásuk ellátására kamatmentes, több éves lejáratú, a bankok által nyújtott hitelt igényelhessenek (közüzemi díjakra, az élelmiszer és gyógyszer-vásárlásra, hitelek (például CSOK, lakáshitel, autó-hitel) törlesztésére,

– a gyermekes családok kamatmentes, 5 éves lejáratú hitelt igényelhessenek.

– a külföldről hazatértek megélhetési költségeik összegéig a központi költségvetésben elkülönített tartalékból származó, kamatozó hitelt igényelhessenek.

A veszélyhelyzet megszűnéséig, azaz feltehetően 3-6 hónapig tartó időszakra adó- és járulékcsomag bevezetésével segíteni kell azokat a szervezeteket, amelyek vállalják a munkahelyek változatlan fenntartását – hangsúlyozza Kordás.

A MASZSZ a munkahelyek megmentésére az alábbi konkrét javaslatot teszi:

– a vállalati szektorban jelentős járulékcsökkentés,

– az adófizetések felfüggesztése,

– az ÁFA-elszámolások pénzforgalmi szemléletű engedélyezése,

– a késedelmes adófizetéshez kapcsolódó szankciók eseti felfüggesztése, hiszen ez további könnyebbséget ad a vállalkozásoknak.

A munkahelyek megerősítése érdekében gyors és határozott kormányzati lépés szükséges – szögezte le az elnök. A MASZSZ-nál tisztában vannak azzal is, hogy az intézkedések rövidtávon a költségvetés számára komoly terhet jelentenek, ám ezek a társadalmi nyugalom, a munkavállalók és családjaik anyagi biztonsága megőrzése érdekében elkerülhetetlenek. Fontos az is – hangsúlyozza Kordás –, hogy a vészhelyzet elmúltával minél gyorsabban visszatérjen az élet a munkahelyekre is, ehhez viszont gyorsan hadba fogható, vagyis a most megtartott munkavállalókkal lesz esély.Kapcsolódó cikkek

2020. március 18.

Koronavírus idején – tájékoztató munkáltatóknak és munkavállalóknak

A koronavírus terjedésével egyre több korlátozó intézkedésre lehet számítani. Most mindennél fontosabb a munkáltatók és munkavállalók közötti folyamatos tájékoztatás, az együttműködés és a mindenki számára előnyös megoldások kidolgozása. Az alábbi tájékoztató 3 részből áll, az első a munkaügyi vonatkozás, a második a vállalkozás gazdasági érdekeire a harmadik néhány mondat erejéig az emberi oldalra helyezi a hangsúlyt.
2020. március 13.

Koronavírus: a BDO szerint célszerű lenne az Mt. módosítása

A koronavírus terjedésével olyan korlátozó intézkedésekre lehet számítani, amelyek befolyásolják a munkavállalók keresőképességét, ezért rendezni kellene egyebek mellett a home office, valamint a munkavállaló munkavégzés alóli mentesülésének szabályozását, akár a Munka Törvénykönyvének határozott időre szóló módosításával, akár rendeleti úton – vélekedik a BDO Legal Jókay Ügyvédi Iroda.