Szlovákia enyhít az Mt szigorán


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ismét lesz végkielégítés, legfeljebb három hónap lehet a próbaidő, és csökken az éves túlórák maximális száma – enyhül a munka törvénykönyve Szlovákiában.


Az Iveta Radicová kormánya idején liberalizált munka törvénykönyvét készül módosítani Robert Fico kabinetje. A munka-, szociális- és családügyi tárca által a munkaadók érdek-képviseleti szerveinek illetve a szakszervezeteknek véleményezésre eljuttatott tervezet leglényegesebb változtatásai a próbaidőt, a végkielégítést, valamint a határozott időre szóló munkaszerződéseket érintik.

A Radicová-kormány idején liberalizált, tavaly hatályba lépett munka törvénykönyve többek közt megszüntette az alkalmazottaknak elbocsátás esetén járó végkielégítések kötelező kifizetését, és a munkavállaló ilyen irányú “védelmét” csupán a felmondási időre szűkítette. A szlovák szaktárca most – a munkaviszonyban töltött évek függvényében – a felmondási idővel párhuzamosan ismét kötelezővé tenné a végkielégítés kifizetését.

Rodin-konferenciák az új Munka Törvénykönyvéről a közeljövőben:
Június 27: Munkaviszony megszüntetése 2012
Június 28: Az új Mt-vel kapcsolatos feladatok a közszférában
Július 5: Hatályban az új Munka Törvénykönyve
Október 9-11: IX. Magyar Munkajogi Konferencia Visegrád – előjelentkezés június 30-ig!

Az összes Rodin-konferenciát itt találja.

Munkajogi e-kommentár Online kommentár az új Munka Törvénykönyvéhez – már előrendelhető

A javaslat alapján megszűnne az a lehetőség is, hogy a munkaszerződésekben a három hónapos próbaidőt meghosszabbítsák. A módosítás korlátozná a határozott időre szóló munkaszerződések újbóli megkötésének lehetőségeit is. Ennek alapján két év alatt legfeljebb két határozott időre szóló szerződést köthetne alkalmazottjával a munkaadó. Ez a korlátozás leginkább a munkaerő-közvetítő ügynökségeket érinti majd, amelyek egyelőre korlátlanul köthettek ilyen munkaszerződéseket.

A munka törvénykönyvének módosítása a túlórák számának felső határát az eddigi évi 150-ről 100-ra csökkenti, és erősít a szakszervezetek pozícióján is. Egyben megszünteti azt a korlátozást, amely alapján a szakszervezet csak akkor képviselhette egy adott vállalat munkavállalóit, amennyiben legalább 30 százalékuk a szakszervezet tagja volt.

(Forrás: MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. május 25.

Megugrott a kereslet a nyári diákmunkásokra

Május első három hetében a munkáltatók 30 százalékkal több pozícióra keresnek diákmunkásokat áprilishoz képest az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet adatai szerint.