Szolidaritási sztrájkkal vesz részt a PDSZ a közszféra sztrákjában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A PDSZ Országos Választmánya úgy döntött, hogy március 14-re szolidaritási sztrájkot hirdet – adta hírül a szakszervezet a közösségi oldalán.

Kétórás, reggel 8 órától 10 óráig tartó szolidaritási sztrájkot hirdet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A szakszervezet közleménye szerint ez nem az oktatási ágazat követeléseiért hirdetett akció, annak ellenére, hogy a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) 12 pontja és a követeléseik között vannak egybeesések (bérrendezés a közszféra egészére, így a közalkalmazottak számára, túlmunkák rendezése).

Ez szolidaritási sztrájk, éppen ezért nem az a célja, hogy konkrétan a mi ágazatunkban kikényszerítsen valamit, hanem az, hogy felhívja a figyelmet a közszféra más területein való helyzet tarthatatlanságára, és ezzel segítséget nyújtson másoknak – írják a felhívásban.

Éppen azért mert ez egy szolidaritási sztrájk, esetünkben most nem az a lényeg, hogy mennyi időre állunk le, hanem az hogy minél többen vegyünk benne részt. Ezért tettünk a munkáltatóknak egy viszonylag könnyen elfogadható még elégséges szolgáltatásra javaslatot.

Mellesleg ennek a számunkra kevésbé éles sztrájknak lehet egy olyan hozadéka is, hogy amikor a saját munkabeszüntetésünkre kerül a sor, a most megszerzett szervezési tapasztalatok miatt, az lényegesen gördülékenyebben fog menni, hiszen sok szempontból ugyanúgy kell megszervezni egy néhány órás figyelmeztető sztrájkot, mint egy hosszabb időtartamút – indokol közleményében a szakszervezet.Kapcsolódó cikkek

2019. február 15.

Felmérik a munkavállalók sztrájkkészségét

A követelések megfogalmazása után megkezdte a munkavállalók sztrájkkészségének felmérését a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) keretén belül megalakult Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság – jelentette be a SZEF elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
2019. február 26.

MKKSZ: több ezren támogatják a márciusi sztrájkot

Több ezer közszolgálati dolgozó jelezte, hogy ha nem vezetnek eredményre a tárgyalások a kormányzattal a dolgozók szociális, gazdasági és munkaügyi sérelmeinek orvoslásáról, akkor támogatja a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) március 14-ére meghirdetett országos közszolgálati sztrájkját.