Több az álláskereső

Szerző: Ado Online
Dátum: 2013. március 25.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében február végén 676 516 álláskereső szerepelt, januárhoz képest 4,3, az előző év azonos időszakához viszonyítva pedig 4,6 százalékkal nőtt a létszámuk. A legtöbb álláskereső továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van: e két megye a teljes állomány csaknem negyedét adta. A legkisebb arányú „tartós munkanélküliséget” Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében regisztráltak.


Az év második hónapjában a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 15,2 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív munkanélküliségi szint pedig 10,2 százalékos értéket mutatott. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma 2012 novembere és 2013 januárja közötti időszakban 486 400 főt tett ki, amely 11,2 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett.

2013. februárban a nyilvántartásban 77 500 pályakezdő szerepelt, számuk januárhoz képest 5, 2012 februárjához képest pedig csaknem 27 százalékkal emelkedett. A legtöbb fiatalt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben tartották nyilván, de e két megye mellett még jelentős a Hajdú-Biharban regisztrált pályakezdő álláskeresők száma is. A legalacsonyabb a pályakezdő álláskeresők aránya a fővárosban, Pest, Győr-Moson-Sopron és Zala megyékben.

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma a zárónapon több mint 183 ezer volt, az összes állás nélkülihez viszonyított hányaduk egy hónap alatt 0,4 százalékponttal 27,1 százalékra csökkent, éves összevetésben ugyanakkor 6 százalékkal emelkedett.

Februárban a foglalkoztatók összesen 22 700 üres álláshelyet jelentettek be első alkalommal, amely az előző hónaphoz képest 10,4 százalékos növekedést jelentett, több mint 76 százalékos visszaesés ugyanakkor 2012 februárjához képest.

A legtöbb új munkaerőigény Budapest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Csongrád megyéből érkezett, az e három megyében megjelenő új álláslehetőségek a teljes kínálat 37,3 százalékát tették ki. Így összesen 2013. februárban 43 900 munkaerőigény kiközvetítése valósulhatott meg, amelyből a zárónapon mintegy 26 000 állás maradt betöltetlen. A legtöbb munkaerőigény a feldolgozóipar, a kereskedelem, gépjárműjavítás és az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység nemzetgazdasági ágból érkezett februárban.

Februárban 15 cég jelezte létszámcsökkentési döntését, mely 1146 munkavállaló munkahelyének megszűnését jelentette. Az előző hónaphoz képest 22,6 százalékkal, az előző év azonos időszakához viszonyítva pedig 56,7 százalékkal mérséklődött a csoportos létszámleépítésben elbocsátandók létszáma.

(forrás: MTI-NMH)


Kapcsolódó cikkek:


Már nem a Google a legvonzóbb hazai munkaadó
2021. június 21.

A fiatal, 16-28 év közötti munkavállalók körében az idén az Audi, a Telekom, a Bosch, az OTP és a Mol a legvonzóbb munkáltató, tavaly a Google állt a dobogó csúcsán, de most visszacsúszott a hatodik helyre.

Az egymást követő munkaerő-kölcsönzési szerződések
2021. június 18.

A szerző az alábbi írásában az Európai Unió Bíróságának a J. H. kontra K. G.-ügyben született ítéletét elemzi, mely az egymást követő munkaerő-kölcsönzési szerződések tárgyában született.

Béremelést követelnek az állami szférában dolgozók
2021. június 17.

Az állami szférában dolgozók - közalkalmazottak, köztisztviselők, pedagógusok, rendvédelmi és a szociális ágazatban dolgozók, valamint az állami vállalatok alkalmazottai - a fluktuáció megállítása érdekében béremelést és érdekegyeztetést követelnek.