Vállalati kézikönyv fiatal szülőknek

Szerző: dr. Elek Lenke
Dátum: 2012. augusztus 1.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A legtöbb svéd vállalatnál részletekbe menően szabályozzák az ott dolgozókkal kapcsolatos munkaügyi teendőket, de arra még ott sem futotta, hogy foglalkoztak volna azzal is: miképpen bánjon a cég az olyan alkalmazottakkal, akik „friss” szülők.


Egy felmérés szerint 700 vállalatot kérdeztek meg, léteznek-e a házi kollektív szerződésekben fejezetek, utalások arra vonatkozóan, hogy a gyerekes szülőkkel hogyan foglalkozzanak. Kiderült, közülük csak tíz munkahely tud ilyet felmutatni. De a megkeresett cégeknek legalább a fele szívesen vette volna, ha munkaügyi tanácsot kapnak azzal kapcsolatban, hogyan támogassák az édesanyákat és az édesapákat.

A praktikus tanácsokat az alkalmazottaktól és a főnököktől egyaránt begyűjtötték, majd egy kis kézikönyvben összesítették.

A babavárás legyen tényleg öröm

A legfontosabb, általános tanács az, hogy a vállalat vezetése támogassa, hogy alkalmazottai szülők legyenek, sőt nyilvánítsák ki a vezetők a „gólyahír” miatti örömüket. Sokan félnek attól, hogy ha kitudódik, hogy szülni fognak vagy apák lesznek, akkor elbocsátják őket, vagy máshová helyezik. Ez persze papíron tilos, de olykor mégis talál rá módszereket a vezetés. (Magyarországon az apákat nem fenyegetik ilyen veszélyek, mert még nem nagyon terjedt el, hogy gyesre mennek.)

Érdekes felvetésekkel élnek a svéd munkaügyi szakemberek. Szerintük nem csak a negatív oldalát kellene nézni annak, ha valaki elmegy szülni – jóllehet a terhesség, a szülés és a gyerekbetegségek miatt gyakori otthonmaradás jelentős munkaerő-idő kieséssel jár –, hanem a pozitív oldalát is. Ilyen például, hogy a szülők sokat fejlődnek mint emberek, gyorsabban tudnak döntést hozni, és jobban tudnak majd egyszerre több dologra figyelni, mint mielőtt kisbabájuk lett volna.

Sok szülőnek a gyes alatt több ideje marad elgondolkodni a munkájáról és sokakban megfoganhat az a gondolat is, hogy munkahelyet, foglalkozást vált később. De ha a vállalat a gyes alatt is jó kapcsolatban marad a munkaerővel, akkor ilyenek eszébe sem jutnak. A munkaerőcsere márpedig költségekkel jár mindkét fél számára.

Praktikus tanácsok, gondoskodó munkaadóknak

 • Minden alkalmazottat tájékoztatni kell arról, hogy a szülőket a vállalat pozitív hozzáállással támogatni fogja.
 • A vállalati szakvezetésnek tisztában kell lennie azzal, hogy ma egy család nem az apa, anya, gyerek felállást jelentheti csak: sok a csonka család, egyneműek is nevelhetnek pici babát (ez főleg az északi országokra jellemző), az örökbefogadás is elterjedt. (Külföldi kicsit is örökbe fogadnak, sőt sérült gyermeket is.)
 • A gyes elkezdésének időpontját és hosszát előre meg lehet és kell beszélni a cég vezetésével, a főnökökkel.
 • A főnököknek szól az a jó tanács, hogy minél pozitívabban reagál arra a hírre, hogy beosztottja gyermeket vár, annál inkább fog a többi beosztott is babát vállalni. (Már persze ott, ahol ez a cél. Az igazán felvállalt, valódi cél.)
 • Ünnepeljék meg a babavárás örömhírét egy szép tortával!
 • Egy főnöknek is származhatnak előnyei a gyesből! Talán egy másik beosztott be tud tanulni egy új munkakörbe, vagy helyettesítőt lehet felvenni, aki talán ott is marad majd a cégnél, és ez mindkét félnek előnyös lehet.
 • Idejében tájékoztatni kell a leendő szülőt, hogy milyen juttatásokból részesülhet a gyes alatt.
 • Praktikus ötlet, ismét csak a főnöknek: küldjön virágot, apró ajándékot a kisbaba megszületésekor.
 • Tartson gyakori kapcsolatot a gyesen lévő alkalmazottal, hogy úgy érezze, nem esik ki a munkahelyi légkörből, hírekből. Tájékoztassa az átszervezésekről, főnökváltásokról, munkakörváltozásokról.
 • Éreztesse vele, hogy az ő véleménye, szaktudása változatlanul fontos, helye van a csapatban, számítanak rá.
 • Pár hónappal a gyes vége előtt találkozzon a gyesen lévő alkalmazottal, tárgyaljon vele, mikor akar visszajönni és milyen feladatok várják majd.
 • Segíteni kell a visszatérőt, hogy belerázódjon a régi-új munkakörébe, hiszen közben sok minden megváltozhatott a cégnél.
 • Az értekezleteket olyan időpontra kell tenni, hogy az édesanya, édesapa meg tudja oldani a gyermekfelügyeletet.
 • Azt is figyelembe kell venni, hogy a visszatérő szülők nem nagyon tudnak túlórázni vagy hosszú üzleti utakra elutazni.

A legfontosabb az, hogy a szülők érezzék, attól, hogy gyermekük született, ugyanolyan megbecsült tagjai a csapatnak, mint annak előtte.

A cikk a Humánpolitikai Szemle 2012/2. számában is olvasható, az előfizetési lehetőségekről bővebben itt tájékozódhat.


Kapcsolódó cikkek:


Így vehető igénybe a bértámogatás a kölcsönzött munkavállalók esetén
2020. június 5.

A kormány a munkaerő-kölcsönzés keretében dolgozókra is kiterjesztette a csökkentett munkaidőben (kurzarbeit) történő foglalkoztatás esetén igényelhető bértámogatást. Az intézkedés több ezer munkavállaló számára jelenthet megoldást, hogy a járvány miatt kialakult gazdasági visszaesés ellenére se veszítsék el munkájukat. A Prohuman munkaerő-kölcsönző összegyűjtötte a bértámogatás igénybevételének legfontosabb tudnivalóit. A meghosszabbított programra augusztus 31-ig adható be igénylés.