Vészhelyzettől tartanak a brit gazdasági szereplők

Szerző: Adó Online
Dátum: 2019. március 22.
Címkék: , ,
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Országos veszélyhelyzet fenyeget Nagy-Britanniában a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnésének egyre növekvő kockázata miatt – áll a Brit Iparszövetség (CBI) és az országos szakszervezeti szövetség (TUC) Theresa May miniszterelnöknek címzett, csütörtökön ismertetett közös felhívásában.

A levél szerint, amelyet Carolyn Fairbairn, a CBI vezérigazgatója és Frances O’Grady, a TUC főtitkára írt alá, az elmúlt napok fejleményei miatt meredek ívben nőtt annak a veszélye, hogy Nagy-Britannia a Brexit feltételrendszeréről elért, az alsóház által azonban kétszer is nagy többséggel elutasított megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból.

A felhívás szerint a brit vállalatok erre nincsenek felkészülve, és a megállapodás nélküli Brexit olyan sokkot okozna a brit gazdaságban, amely még nemzedékek múlva is éreztetné hatását.

A két vezető szerint ezért most már létfontosságúvá vált a jövő pénteken esedékes kilépés elhalasztása, annál is inkább, mivel a CBI tagvállalatainak 88 százaléka is ezt tarja jobb megoldásnak a megállapodás nélküli Brexitnél.

A brit üzleti vállalakozások és alkalmazottaik számára egyaránt elengedhetetlen, hogy a kormány felismerje, milyen felelőtlen károkozás lenne Nagy-Britannia megállapodás nélküli kilépése az Európai Unióból – áll a CBI és a TUC vezetőinek közös levelében.

Carolyn Fairbairn és Frances O’Grady szerint nem lehet eléggé hangsúlyozni annak a válságnak a súlyosságát, amelybe a brit vállalkozások és a munkavállalók kerültek. Az iparszövetség vezérigazgatója és a szakszervezeti szövetség főtitkára éppen ezért sürgős találkozót kér a levélben Theresa May miniszterelnöktől, hogy megvitathassák vele aggályaikat.

A CBI részéről korántsem ez az első figyelmeztetés a brit kormány címére, és a brit gazdaság más kiemelt szereplői is felhívták már a figyelmet a megállapodás nélküli Brexit kockázata okozta károkra.

Carolyn Fairbairn a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak nyilatkozva nemrégiben kijelentette: a megállapodás nélküli kilépés az EU-ból gazdasági válságot okozna Nagy-Britanniában. Hozzátette: a CBI tagvállalatainak 80 százaléka máris halasztja, sőt törli nagy-britanniai beruházásait a Brexit-folyamat bizonytalanságai miatt.

Mark Carney, a Bank of England kormányzója a minap, egy londoni üzleti rendezvényen kijelentette: a kilépésről döntő, 2016-ban tartott népszavazás óta nem nőtt, sőt az elmúlt egy évben 3,7 százalékkal visszaesett a brit gazdaságban végrehajtott üzleti beruházások értéke.

A brit jegybank vezetője szerint a brit gazdaság beruházási szempontból drámaian alulteljesítő történelmi és térségi összehasonlításban egyaránt.
A Brit Kereskedelmi Kamarák szövetsége (BCC) e héten közzétett új prognózisában rontotta a brit gazdaság idei és jövő évi növekedésére adott előrejelzéseit, elsősorban a Brexit körüli bizonytalanságokkal indokolva a döntést.

A brit üzleti vállalkozások érdekképviseletét ellátó szervezet felülvizsgált előrejelzése szerint a brit hazai össztermék (GDP) 2019 egészében várhatóan 1,2 százalékkal, 2020-ban 1,3 százalékkal növekszik.

A BCC eddig érvényben volt előrejelzése 1,3, illetve 1,5 százalékos GDP-növekedéssel számolt erre a két évre.
A kamarai szervezet közölte: ha 2019-re szóló rontott előrejelzése beválik, ez lesz a brit gazdaság leggyengébb éves növekedése a 2009-es pénzügyi válság óta.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek:


Brexit: May hivatalosan kérte a halasztást
2019. március 20.

Theresa May brit miniszterelnök szerdán hivatalosan kezdeményezte az Európai Uniónál a brit EU-tagság jövő pénteken esedékes megszűnésének (Brexit) elhalasztását június 30-áig.

Brexit: csak az világos, mit nem akarnak a brit képviselők
2019. március 14.

Brexit: csak az világos, mit nem akarnak a brit képviselők

Elutasította a londoni alsóház, hogy az Egyesült Királyság valaha is megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból. Ugyanakkor a képviselők mindeddig nem támogatták a brit kormány által kialkudott Brexit-egyezményt sem.