Zajlanak a háttértárgyalások a minimálbérről

Van olyan munkáltató, amelyik akár 4 százalékos minimálbéremelést is támogatna – mondta a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a Világgazdaságnak.

Várhatóan a pénteki hivatalos tárgyaláson már lesz előrelépés az idénre meghatározott minimálbérről és a garantált bérminimumról, hiszen jelenleg is zajlanak a háttéregyeztetések – tudta meg a Világgazdaság Palkovics Imrétől. Az megegyezéshez hat szervezet együttműködésére van szükség, amelyek között vannak törésvonalak, de a munkavállalók részéről érdekelt vezető szerint törekednek a mielőbbi megegyezésre.

Az elnök szerint elvetették a felek, hogy egy olyan általuk kidolgozott képletet használjanak, amely a minimálbér emelését a GDP-hez és az inflációhoz kötötte volna. Mindemellett vannak olyan munkáltatók is, amelyek a 4 százalékos emelésen is gondolkodnak. Lényeges viszont, hogy a munkaadó vállalkozások pénzügyi stabilitását ne veszélyeztessék.

Bár a munkáltatók és a munkavállalók több körben egyeztettek, nem született meg a várt megállapodás 2020-ban a 2021. évi minimálbért és a garantált bérminimumot illetően. A kötelező legkisebb munkabér összege számos egyéb juttatás összegét is meghatározza, ezért is fontos a mielőbbi megállapodás.

(Adó Online)


Kapcsolódó cikkek:


Drágább az élet
2021. április 9.

Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára jelentősen emelkedett. Az élelmiszerek ára 2,7 százalékkal nőtt.

Kevesebbet vásároltunk februárban
2021. április 9.

Februárban a nyers adat szerint 5,6 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 5,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelemi forgalom az előző év azonos időszakihoz képest.

Laosz dióhéjban – történelem, gazdaság, adózás
2021. április 9.

Laosz dióhéjban – történelem, gazdaság, adózás

Az országra 2,1 millió tonna bombát dobtak le a vietnami háború éveiben, ami több, mint az amerikaiak által a második világháborúban ledobott bombák mennyisége és hatóereje. Nagyon erős a kínai gazdaság befolyása.