Zajlanak a háttértárgyalások a minimálbérről

Van olyan munkáltató, amelyik akár 4 százalékos minimálbéremelést is támogatna – mondta a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a Világgazdaságnak.

Várhatóan a pénteki hivatalos tárgyaláson már lesz előrelépés az idénre meghatározott minimálbérről és a garantált bérminimumról, hiszen jelenleg is zajlanak a háttéregyeztetések – tudta meg a Világgazdaság Palkovics Imrétől. Az megegyezéshez hat szervezet együttműködésére van szükség, amelyek között vannak törésvonalak, de a munkavállalók részéről érdekelt vezető szerint törekednek a mielőbbi megegyezésre.

Az elnök szerint elvetették a felek, hogy egy olyan általuk kidolgozott képletet használjanak, amely a minimálbér emelését a GDP-hez és az inflációhoz kötötte volna. Mindemellett vannak olyan munkáltatók is, amelyek a 4 százalékos emelésen is gondolkodnak. Lényeges viszont, hogy a munkaadó vállalkozások pénzügyi stabilitását ne veszélyeztessék.

Bár a munkáltatók és a munkavállalók több körben egyeztettek, nem született meg a várt megállapodás 2020-ban a 2021. évi minimálbért és a garantált bérminimumot illetően. A kötelező legkisebb munkabér összege számos egyéb juttatás összegét is meghatározza, ezért is fontos a mielőbbi megállapodás.

(Adó Online)


Kapcsolódó cikkek:


Meredeken zuhant a kereskedelmi szálláshelyek forgalma
2021. január 15.

A beutazási korlátozások, illetve a járvány megfékezésére irányuló és a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó védelmi intézkedések hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma tavaly novemberben 93,1 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához képest.

Üzleti várakozások 2021-re: optimisták a vállalkozók
2021. január 14.

A 2021-es évre a vállalkozók bizakodóan tekintenek, 42 százalékuk arra számít, hogy az idén éves árbevétele nőni fog 2020-hoz képest a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet kutatása szerint.

Infláció 2020-ban: 3,3 százalékkal nőttek az árak
2021. január 14.

Tavaly decemberben a fogyasztói árak átlagosan 2,7 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál és 0,3 százalékkal az előző havinál; 2020-ban az előző évhez képest átlagosan 3,3 százalékkal nőttek az árak.

PC-eladások: felpörgette a koronavírus a piacot
2021. január 13.

PC-eladások: felpörgette a koronavírus a piacot

Tíz éve a legjelentősebben bővültek a PC-eladások tavaly a világon a koronavírus-járvány miatt megnőtt kereslet hatására - derül ki három vezető ágazati cég adataiból.

Kilábalás a válságból: lassabb lehet a korábban vártnál
2021. január 13.

Londoni makrogazdasági elemzők szerint valószínűleg túlságosan derűlátók voltak az euróövezeti gazdaság idei fellendülésre adott eddigi előrejelzések, mivel a korábbi változatoknál sokkal fertőzőképesebb koronavírus-variánsok terjedése miatt elhúzódhat a korlátozások feloldása.