Zajlanak a háttértárgyalások a minimálbérről


Van olyan munkáltató, amelyik akár 4 százalékos minimálbéremelést is támogatna – mondta a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a Világgazdaságnak.

Várhatóan a pénteki hivatalos tárgyaláson már lesz előrelépés az idénre meghatározott minimálbérről és a garantált bérminimumról, hiszen jelenleg is zajlanak a háttéregyeztetések – tudta meg a Világgazdaság Palkovics Imrétől. Az megegyezéshez hat szervezet együttműködésére van szükség, amelyek között vannak törésvonalak, de a munkavállalók részéről érdekelt vezető szerint törekednek a mielőbbi megegyezésre.

Az elnök szerint elvetették a felek, hogy egy olyan általuk kidolgozott képletet használjanak, amely a minimálbér emelését a GDP-hez és az inflációhoz kötötte volna. Mindemellett vannak olyan munkáltatók is, amelyek a 4 százalékos emelésen is gondolkodnak. Lényeges viszont, hogy a munkaadó vállalkozások pénzügyi stabilitását ne veszélyeztessék.

Bár a munkáltatók és a munkavállalók több körben egyeztettek, nem született meg a várt megállapodás 2020-ban a 2021. évi minimálbért és a garantált bérminimumot illetően. A kötelező legkisebb munkabér összege számos egyéb juttatás összegét is meghatározza, ezért is fontos a mielőbbi megállapodás.

(Adó Online)Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Szűk keresztmetszetek lassítják a világgazdagságot

A kínálati oldalon kialakult szűk keresztmetszetek miatt a korábban vártnál valószínűleg lassabban növekszik az idén a világgazdaság teljesítménye – derül ki a Fitch Ratings globális előrejelzéséből.