Zajlanak a háttértárgyalások a minimálbérről


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Van olyan munkáltató, amelyik akár 4 százalékos minimálbéremelést is támogatna – mondta a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a Világgazdaságnak.

Várhatóan a pénteki hivatalos tárgyaláson már lesz előrelépés az idénre meghatározott minimálbérről és a garantált bérminimumról, hiszen jelenleg is zajlanak a háttéregyeztetések – tudta meg a Világgazdaság Palkovics Imrétől. Az megegyezéshez hat szervezet együttműködésére van szükség, amelyek között vannak törésvonalak, de a munkavállalók részéről érdekelt vezető szerint törekednek a mielőbbi megegyezésre.

Az elnök szerint elvetették a felek, hogy egy olyan általuk kidolgozott képletet használjanak, amely a minimálbér emelését a GDP-hez és az inflációhoz kötötte volna. Mindemellett vannak olyan munkáltatók is, amelyek a 4 százalékos emelésen is gondolkodnak. Lényeges viszont, hogy a munkaadó vállalkozások pénzügyi stabilitását ne veszélyeztessék.

Bár a munkáltatók és a munkavállalók több körben egyeztettek, nem született meg a várt megállapodás 2020-ban a 2021. évi minimálbért és a garantált bérminimumot illetően. A kötelező legkisebb munkabér összege számos egyéb juttatás összegét is meghatározza, ezért is fontos a mielőbbi megállapodás.

(Adó Online)


Kapcsolódó cikkek

2023. március 23.

Online árfigyelő adatbázissal küzdene az infláció ellen a GVH és a GFM

Támogatja a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) a Gazdasági Versenyhivatal online árfigyelő adatbázis létrehozását célzó javaslatát, közös cél az infláció elleni küzdelem – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium a versenyhivatallal közös közleményében.

2023. március 23.

A visszaeső hitelkereslet teret nyit az egyedi hitelmegállapodásoknak 

Visszaesés jellemzi a hitelezést: idén januárban napi 1000 lakossági hitelszerződést tudtak kötni a bankok, a Babaváró hitelek száma megtizedelődött, lakáshitelt egy évtizede nem igényelt ilyen kevés család – közölték a BiztosDöntés.hu szakértői, akik szerint most tér nyílik az egyedi hitelmegállapodás kötésére.

2023. március 23.

Együttműködési lehetőségek a Gazdasági Versenyhivatallal – az informátori díj és a Kartell Chat

A kartellek elleni küzdelem a Gazdasági Versenyhivatal prioritásai közé tartozik. Ezen megfontolásból is működik önálló Felderítő Iroda a hivatalnál, amelynek elsődleges feladata a kartellekkel kapcsolatos minél szélesebb körű információ- és adatgyűjtés, elemzés, valamint egyes vizsgálati cselekmények elvégzése. A Felderítő Iroda számos forrásból dolgozik, ide tartoznak azok a lehetőségek és csatornák is, amelyek segítségével egy adott vállalkozás, vagy magánszemély együtt tud működni a Gazdasági Versenyhivatallal. Utóbbi közé sorolható az informátori díj intézménye is, amely a mostani cikk tárgya.