Csaknem 5 százalékkal nőtt a kiskereskedelem

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A decemberi 4,7 százalékos növekedéssel együtt a kiskereskedelmi forgalom a tavalyi egész évben is 4,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A naptárhatástól megtisztított adatok szerint 2017 decemberében 5,9, az elmúlt év egészében 4,8 százalékos volt a kiskereskedelmi forgalom növekedése, ami megegyezik az előző év növekedési ütemével - jelentette első becslése alapján hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A kiskereskedelmi forgalom éves növekedése ötödik éve töretlen: 2013-ban 1,8, 2014-ben 5,1, 2015-ben 5,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek eladási volumene. 

Tavaly decemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,1 százalékkal nőtt a forgalom az előző havi 4,6 százalék után, amely másfél éves rekordnak számított 2016 májusa óta. A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 10,4 százalékos volt az értékesítés volumenének naptárhatással kiigazított éves összevetésű növekedése, éppen annyi, mint novemberben. Az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,1 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene a novemberi 3,7 százalékos emelkedést követően.  

Az elmúlt év egészét tekintve az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,6 százalékkal nőtt a forgalom, az egy évvel korábbi 3,0 százalékot követően. A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,3 százalékra gyorsult az eladások növekedési üteme a 2016-os 6,9 százalékról, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben az előző évi 4,9 százalék után 3,3 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene a naptárhatástól megtisztított adatok szerint.

Adóeljárás - jogszabálytükör

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII törvényt 3 új jogszabály - az adóigazgatási rendtartásról szóló, az adózás rendjéről szóló, valamint az adóhatóság által foganatosítható végrehajtási eljárásokról szóló törvény - váltja fel 2018. január 1-jétől.

A jogszabálytükör párhuzamos szerkesztésben mutatja a régi törvény és az új törvények tartalmilag szinkronizált rendelkezéseit. 

Megrendelés >>

A kiskereskedelmi forgalom tavaly decemberi és egész éves részletes adatait február 22-én közli második becslése alapján a KSH.

(MTI)

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • bevásárlókosár

  Októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma 6,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt - erősítette meg hétfőn a december 5-én kiadott előzetes adatokat második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • bevásárlókocsik

  Októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma 6,3 százalékkal nőtt.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cafeteria

  Tiltakozik a cafeteria átalakítása ellen a Liga Szakszervezetek, mivel a tervezet szerintük a csökkenti a jövedelmeket.

 • Fotó: shutterstock

  Mivel a nemzetközi nagyvállalatok egyre inkább a belső összhang és a könnyebb kezelhetőség irányába terelik a belső könyvelési eljárásaikat, az egyes országok, így Magyarország, adóhatóságai számára egyre komolyabb fejtörést okoz a cégek helyi szabályok szerinti adózását meghatározó könyvelési adatok rendelkezésre állása. Ezért valószínűleg a jövőben aktívabban alkalmazhatja a magyar adóhatóság is a már 18 éve hatályos számviteli törvényt, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

 • Fotó: shutterstock

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal július 1-je után követi az étel- és italautomaták forgalmát.

 • Európai Unió

  Életbe léptek pénteken az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok, amelyeket az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul fogadott el az Európai Bizottság.

 • kieges

  Az első félév végéhez közeledve a tapasztalatok szerint főleg a kisebb cégek vannak elmaradva a szabadságok időarányos kiadásával. Mivel jogszabálysértésnek számít, ha a munkáltató nem adja ki az adott évre járó szabadságot, a nyári időszakban nem csupán az elmaradások pótlásáról célszerű intézkedni, hanem lehetőség szerint az éves szabadságkeretek minél nagyobb mértékű további csökkentéséről is – figyelmeztet a Trenkwalder.