A jó üzlet alapja: önköltségszámítás

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 6.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az önköltségszámítás a hatékony gazdálkodás alapja: segíti a vállalkozás stratégiai tervezését, támogatja a döntés-előkészítést, és hozzájárul a gyors és sikeres reakciókészséghez.


Az önköltségszámítás olyan műszaki-gazdasági tevékenység, amellyel a termelés vagy szolgáltatásnyújtás megkezdése előtt, annak folyamata alatt vagy annak befejezése után megállapítható a termék vagy a szolgáltatás várható, illetve tényleges önköltsége.

Önköltség-számítási szabályzat

A számviteli politika keretében minden gazdálkodónak el kell készítenie az önköltség-számítási szabályzatot. A számviteli törvény bizonyos esetekben mentesítési lehetőséget ad az önköltség-számítási szabályzat elkészítése alól. Ha a gazdálkodó egyszerűsített beszámolót vagy egyszerűsített éves beszámolót készít, nem kell elkészítenie ezt a számviteli dokumentumot. Az éves beszámolót készítő vállalkozások esetében az önköltség-számítási szabályzat kötelező elkészítése értékhatárhoz kötött. Amennyiben az értékesítésnek az eladott áruk beszerzési értékével, a közvetített szolgáltatások értékével csökkentett nettó árbevétele valamely üzleti évben az egymilliárd forintot vagy a költségnemek szerinti költségek együttes összege az ötszázmillió forintot meghaladja, az ezt követő évtől kezdődően az éves beszámolót készítő gazdálkodónak az önköltség-számítási szabályzatban meghatározott utókalkuláció módszerével kell a saját előállítású termékek és szolgáltatások önköltségét megállapítania.

Az önköltség-számítási szabályzat részei

Tartalmát tekintve a magyar számviteli szabályozás nem ír elő kötelezően semmiféle alaki vagy tartalmi megkötést, azonban az önköltség-számítási szabályzatnak célszerű az alábbi témaköröket tartalmaznia:

  • költségdefiníciók, alapfogalmak,
  • az önköltségszámítás tárgya (kalkulációs egység),
  • a kalkulációs tényezők tartalma,
  • az önköltségszámítás és kalkulációk módszere,
  • az önköltségszámítás készítésének időpontja,
  • az önköltség számításához szükséges adatszolgáltatás,
  • a költségelszámolás bizonylatolása, bizonylati rendje,
  • az önköltségszámítás és a könyvviteli rendszerek közötti egyeztetések,
  • az önköltség-számítási adatok szolgáltatásáért és ellenőrzéséért felelős személyek, szervezetek, munkakörök megjelölése.

Közvetlen önköltség

Az önköltségszámítás rendjére nincs kötelezően előírt forma, azt minden vállalkozó a tevékenységére jellemző sajátosságainak megfelelően határozhatja meg. Alapkövetelmény azonban, hogy a saját termelésű készleteket, szolgáltatásokat közvetlen önköltségen kell értékelni. Az egyes kalkulációs egységek közvetlen önköltségének meghatározásakor figyelni kell arra, hogy megfelelő kalkulációs módszerrel és részletesen határozzuk meg az összetevők nagyságát, hiszen a közvetlen önköltség az alapja az árazásnak, a tervezésnek és az eredményességnek.

A Számviteli Tanácsadó 2012/4. számában megjelent cikk segítséget nyújt a vállalkozásoknak a fogalmi meghatározások tisztázásában, és iránymutatást ad, hogy hogyan kell könnyen, a törvényi előírásokat betartva önköltségszámítási szabályzatot készíteni. A Számviteli Tanácsadó szaklapról és az előfizetési lehetőségekről itt tájékozdódhat.


Kapcsolódó cikkek:


Bevallások a civil térben
2019. október 17.

A nonprofit szervezetek világát könyveléstechnikai és adózási szempontból bemutató cikksorozatot indít az Adó Online. Első írásunk a közhasznúsági beszámoló készítésének apró trükkjeit mutatja be.  

Számvitel-kommunikáció – az üzleti stratégia új útja?
2019. szeptember 25.

A vállalkozások vezetői tisztában vannak azzal, mennyire fontos a kommunikáció az üzleti életben (is). Azonban az, hogy a számvitelnek is „kifejezőképesnek” kell lennie, biztosan sokak számára hangzik meglepően.

A zárlati munka segítése célprogramokkal
2019. szeptember 19.

„Jó munkához jó szerszám kell!” – ez egy barkácsáruház régi tv reklámjának szövege volt, de napjainkban új értelmezést nyerhet. A „szerszám” ma már szellemi termék, valami olyan produktum, ami egyszerűbbé, hatékonyabbá, „minőségibbé” tehetik a munkafolyamatokat és azok eredményeit.

Átalakítja a digitalizáció a könyvelést
2019. szeptember 11.

Átalakítja a digitalizáció a könyvelést

A digitalizáció jelentősen át fogja alakítani a könyvelők mindennapi munkáját, jobb minőségű szolgáltatásokat tesz elérhetővé az ügyfelek számára, de csak a magukat és irodájukat folyamatosan fejlesztő könyvelők maradhatnak talpon a versenyben Horváth Ilona, az Adótanácsadók Egyesülete Digitális tagozatának elnöke szerint.