Fordulónap utáni események az IFRS-ben

Szerző: Ado Online
Dátum: 2014. március 20.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A mérlegfordulónap után bekövetkező események többsége a következő üzleti évet érinti, egy részük azonban jelentős hatással lehet a megelőző év vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetét bemutató pénzügyi kimutatásokra. Mely információkat és hogyan kell figyelembe venni a beszámoló összeállítása során?


Az IAS 10 standard megkülönbözteti azon eseményeket, amelyek a pénzügyi beszámolóban kimutatásra kerülő tételeket módosítják (Módosító események), illetve azon eseményeket, melyeknek csak a bemutatása szükséges (Nem módosító események).

Az általánosan követendő elv az, hogy egyes események besorolása attól függ, hogy azok a mérlegfordulónapon már fennálló körülményekhez adnak további információt (Módosító események), vagy a fordulónap után felmerülő új körülményhez kapcsolódnak (Nem módosító események).

Módosító események

A fenti általános szabály mellett az IAS 10 standard további fogódzóként az alábbi konkrét példákat említ a módosító eseményekre:

  • Mérlegfordulónap után született bírósági határozat, amely megerősíti azt a tényt, hogy a vállalkozásnak már a mérlegfordulónapon is fennállt a kötelezettsége.
  • Olyan információ felmerülése, amely arra mutat rá, hogy egy adott eszköz a mérlegfordulónapon már értékvesztett volt. Például egy vevő fizetésképtelensége csődhelyzet miatt, amely a fordulónap után következett be.
  • Az ösztönzési, javadalmazási programokhoz kapcsolódó példa, hogy amennyiben a vállalkozásnak a fizetési kötelezettsége már a mérlegfordulónapon fennállt (mert a célkitűzéseket a programban részt vevő már teljesítette), akkor a fizetendő bónusz, jövedelem összegének meghatározásához a mérleg­for­dulónap utáni eseményt figyelembe kell venni.

Fontos hangsúlyozni, hogy ez a felsorolás csak a leggyakoribb eseteket említi. Mindig azt kell szem előtt tartani, hogy az eseményhez kapcsolódóan volt-e már eszköz kimutatva vagy fennállt-e már a vállalkozásnak a kötelezettsége a mérlegfordulónapon, még akkor is, ha ez a kötelezettség esetleg még nem volt felvéve a mérlegben.

Számviteli változások, felkészülés a beszámolókészítésre és a tao-bevallásra

Szakmai fórum és képzés: 2014. március 25.

  • Könyvvizsgálóknak: 2 kreditpont
  • Adótanácsadóknak, adószakértőknek, okleveles adószakértőknek: 4 kreditpont

Jelentkezzen most!

Nem módosító események

Azokat az eseményeket, amelyek olyan körülményekre vonatkoznak, amelyek a fordulónapon még nem álltak fenn, hanem csak azt követően merültek fel, nem módosító eseményként kell figyelembe venni. A pénzügyi beszámolóban kimutatott értékeket az ezen típusú tételek nem módosítják.

Azonban ezek közül is a jelentőseket a pénzügyi beszámoló kiegészítő mellékletében részletesen be kell mutatni (be kell mutatni az esemény jellegét, illetve becslést kell adni a várható pénzügyi hatásról, amennyiben nem adható becslés a pénzügyi hatásra, akkor ezt a tényt szükséges bemutatni).

Néhány példa a nem módosító eseményekre:

  • Az eszközárakban, illetve devizaárfolyamokban bekövetkező jelentős változás a mérlegfordulónap után.
  • Adókulcsokban bekövetkező változások.
  • Jelentős kötelezettségvállalás vagy függő követelés átvállalása.

A mérlegfordulónap utáni események IFRS szerinti kezelését Vörösné Soós Adrienn mutatja be a Számviteli Tanácsadó 2014/02. számában megjelent cikkében.


Kapcsolódó cikkek:


Változás az áfabevallásban február 20-án
2021. február 15.

2021. január 1-től az áfabevallás részeként kezelendő belföldi összesítő jelentésekben (M-lap) jelentős változás történt. A módosítás minden adóalanyt érint, aki belföldi partnereitől olyan végszámlát kap, amelynek volt korábban előlegszámlája és jelentési kötelezettség alá esik.

Online számla 3.0: újra kell tanulni a számlázást
2021. február 9.

Sok vállalkozásnak nehézséget fog okozni adómentesség indoklása az online számlaadatszolgáltatás 3.0-ban, így a könyvelőknek, adótanácsadóknak meg kell tanítaniuk helyesen számlázni ügyfeleiket - figyelmeztet SDSYS Zrt. a közleményében.

Online számla adatszolgáltatás lépésről lépésre
2021. február 9.

2021 januárjától bővült a NAV online számla adatszolgáltatásban érintett számlák köre azon adóalanyoknál, akik magyar adószám alól számlát állítanak ki. Az exportszámlák, webshopos számlák és a magánszemélyek felé kiállított számlák is ebbe a körbe tartoznak.

Mit írjunk a számlára, ha nem kell áfát felszámítanunk? (V. rész)
2021. február 4.

Amikor számlakibocsátásról beszélünk, a köznyelvben gyakran az “áfás számla” kifejezést használjuk. A számlákon ugyanakkor nem mindig szerepel áthárított áfa. Ennek viszont többféle oka is lehet, a számlán pedig megfelelően kell feltüntetni azt, hogy miért nem hárítottunk át áfát az üzleti partnerre. A vállalkozások számára gyakran nem egyértelműek az egyes esetkörök közötti különbségek, ami sokszor hibás számlázáshoz vezet. Cikksorozatunk záró részében egyes speciális esetkörökkel foglalkozunk, amikor az egyébként áfás ügyletről kiállított számlán nem szerepelhet áthárított áfa, végül pedig kitérünk arra, miért nem helyes „0%-os” áfát feltüntetni a számlán.