GDPR: ez a legfontosabb 30 lépés (x)

Szerző: Ado Online
Dátum: 2018. január 31.
Rovat:

A Számviteli tanácsadó friss számában 30 lépéses konkrét útmutatót ad a GDPR-rendeletnek való megfelelés érdekében. A szaklap idei első számát itt rendelheti meg.


Jelentős terhet ró a hazai vállalkozásokra a tavasszal hatályba lépő európai adatvédelmi rendelet. Egyre növekszik azon vállalkozások száma, amelyek megkövetelik a beszállítóiktól a rendeletnek való megfelelőségük bizonyítását. Ezen felül példátlan, 6 milliárd forint mértékű bírság fenyeget. A kkv-k, sőt a mikrovállalkozások sem kivételek. Aki nem lép időben, könnyen lemaradhat. Aki viszont hatékonyan alkalmazkodik az új körülményekhez, a versenytársai elé kerülhet! A Számviteli tanácsadó friss számában 30 lépéses konkrét útmutatót ad a rendeletnek való megfelelés érdekében.

Csökkenti az adminisztrációs terheket és növeli a bírósági eljárások hatékonyságát az, hogy a jövőben nem szükséges minden egyes érintett bíróságon bejegyeztetni a jogi képviseletre szóló meghatalmazást. A szaklap Létrehozták az általános meghatalmazások központi nyilvántartását című írásában olvashat a meghatalmazás szerepéről, az általános meghatalmazások központi nyilvántartásának létrehozásáról, az általános meghatalmazások közhiteles nyilvántartásának sajátosságairól, valamint a nyilvántartásba vételi eljárásról is.

A Gyakorlati teendők a pénzmosás és terrorizmus elleni küzdelem területén című cikkben a szerző a pénzmosás és terrorizmus elleni küzdelem területén született legfrissebb szabályozásból következő gyakorlati teendőket veszi sorra. Olvashat többek között az ügyfél-átvilágítási kötelezettségről, a belső kockázatértékelésről és a bejelentési kötelezettségről is.

A fentieken túl a Számviteli tanácsadó friss számában folytatódik a francia számviteli rendszert bemutató sorozat, az egyéni vállalkozásokról szóló írás, valamint az építőipari vállalkozások egyes számviteli kérdéseit taglaló sorozat.

A Számviteli tanácsadó 2018/1-es számát itt rendelheti meg.


Kapcsolódó cikkek:


A bürokráciacsökkentés könyvelői többlet feladatokat hozhat…
2018. szeptember 18.

A nyári szabadságról visszatérve a feldolgozott jogszabályi változások között a cégtörvény júliusban hatályba lépett módosítást is áttekintettük. Az egyszerűsített végelszámolás szabályai tekintetében is számos könnyítést vezetett be a törvény azzal, hogy az adóhatóság feladatait kiszélesítve „egyablakossá” tette az ügyintézést. De hogyan érinti mindez az adóhatósággal a cégek képviseletében kapcsolatot tartó a könyvelők feladatait?

Online számlázás: ha jön a revizor
2018. szeptember 12.

Az elmúlt hetekben, hónapokban már megszokhattuk, hogy minden cikk a NAV újabb „csodafegyveréről” szól, a számlázó-programok bekötéséről a NAV-hoz, és a folyamatos adatszolgáltatásról. Ennek kapcsán számos információhoz juthattunk a technikai kihívások leküzdésére. Ennek a cikknek nem az a célja, hogy ezeket tovább mélyítse, hanem olyan eszközt kíván az olvasó kezébe adni, amely a megváltozott körülmények között tud az adóalanyok segítségére lenni.

Támogatások elszámolása a módosított szabályok tükrében
2018. szeptember 5.

Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról 2018. évi XLI. törvény számviteli törvényt módosító 216. paragrafusa a támogatások elszámolási rendjét módosította, amit a gyakorlat oldaláról tekintek át cikkemben.

Új lízingszabályozás az IFRS-ekben
2018. augusztus 7.

A számviteli szakma továbbra sem kell nélkülözze a kihívásokat, hiszen egy rendkívül széles kört érintő számviteli téma került újragondolásra: 2019-től alkalmazandóvá válik az IFRS 16, amely a lízingeket szabályozza.