Hogy számoljuk el az innovációt? (x)

Szerző: Ado Online
Dátum: 2017. december 21.
Rovat:

A kísérleti fejlesztések, a saját előállítású szellemi termékek elszámolásáról, és az online világ számviteli kihívásairól olvashat a Számviteli tanácsadó legfrissebb számában, amelyet itt rendelhet meg.


Egy vállalkozás életében a folyamatos fejlesztés elengedhetetlen a technológia és a piaci környezet állandó változása miatt. Leggyakoribb ez az igény az erős versenyben működő gyártó vállalkozások vagy szoftverfejlesztők esetében. A Számviteli tanácsadó legfrissebb számában megjelent Kísérleti fejlesztés és saját előállítású szellemi termékek elszámolása című írás a címben szereplő témákon túl a szellemi termékek piaci értékének meghatározásában is segít.

Az online világ a szinte felfoghatatlan lehetőségei mellett hatalmas kockázatokat is rejt. Egyrészről hihetetlen mértékben megkönnyíti az üzleti életet, de egyben olyan kapukat is megnyit, amikre nincsenek felkészülve a szervezetek. A Könyvvizsgálat az online világban című cikkével a szaklap a felkészülést segíti: a szerző részletesen ír a PayPal számlák és a könyvvizsgálat kapcsolatáról, a jellemzően előforduló online termékekről és azok kihívásairól, valamint az elektronikus termékekről és azok adózásáról.

A közbeszéd gyakran egymás szinonimájaként kezeli a csőd és a felszámolás fogalomkörét: egy gazdálkodó szervezet csődbe menetele alatt gyakorlatilag a „redőny lehúzását”, a gazdasági tevékenység megszüntetését értik. A szaklap A csődvédelem, mint a fizetésképtelenség elkerülésének eszköze című írásában a szerzők ezt a félreértést tisztázzák, illetve a csődeljárás jelentőségét emelik ki és lehetséges felhasználását népszerűsítik.

A példák, esettanulmányok rovatban a termelőtevékenységet folytató Termelő Kft. 2017-es üzleti évének a saját termelésű készletekre vonatkozó könyvelését mutatja be a Számviteli tanácsadó. A Termelő Kft. egyszerűsített éves beszámolót készít, költségeit csak költségnemenként könyveli és összköltségeljárású eredménykimutatást állít össze.

A lap legfrissebb számában a fentieken túl folytatódik az IFRS-ekre történő átállás gyakorlati problémáit taglaló, és az adóelvonási jog érvényesítésének szabályait ismertető sorozat. A Számviteli tanácsadó 2017/11-es számát itt rendelheti meg


Kapcsolódó cikkek:


Hatékony ügyfél-kommunikáció magas adatbiztonsággal
2018. október 18.

A pénzügyi ágazat szakemberei, így a könyvelők, könyvvizsgálók, adótanácsadók titoktartási kötelezettséget vállalnak ügyfeleik adatai, információi tekintetében. Ez természetes a mi szakmáinkban, de mit teszünk ezért konkrétan? Az magától értetődő, hogy harmadik személynek nem beszélünk a munkánk során tudomásunkra jutott adatokról, információkról. Ám mi az, ami ezen felül elvárható tőlünk? 

A változó utalványszabályokkal a számlázás is változik?
2018. október 4.

Az egycélú és többcélú utalvány megkülönböztetése és eltérő idejű áfafizetési kötelezettsége mellett a kereskedelemben, szolgáltatásban utalványokat kibocsátók azon is gondolkodhatnak, hogy a számlázás hogyan módosul 2019. januártól.

A bürokráciacsökkentés könyvelői többlet feladatokat hozhat…
2018. szeptember 18.

A nyári szabadságról visszatérve a feldolgozott jogszabályi változások között a cégtörvény júliusban hatályba lépett módosítást is áttekintettük. Az egyszerűsített végelszámolás szabályai tekintetében is számos könnyítést vezetett be a törvény azzal, hogy az adóhatóság feladatait kiszélesítve „egyablakossá” tette az ügyintézést. De hogyan érinti mindez az adóhatósággal a cégek képviseletében kapcsolatot tartó a könyvelők feladatait?

Online számlázás: ha jön a revizor
2018. szeptember 12.

Az elmúlt hetekben, hónapokban már megszokhattuk, hogy minden cikk a NAV újabb „csodafegyveréről” szól, a számlázó-programok bekötéséről a NAV-hoz, és a folyamatos adatszolgáltatásról. Ennek kapcsán számos információhoz juthattunk a technikai kihívások leküzdésére. Ennek a cikknek nem az a célja, hogy ezeket tovább mélyítse, hanem olyan eszközt kíván az olvasó kezébe adni, amely a megváltozott körülmények között tud az adóalanyok segítségére lenni.