Hogy számoljuk el az innovációt? (x)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kísérleti fejlesztések, a saját előállítású szellemi termékek elszámolásáról, és az online világ számviteli kihívásairól olvashat a Számviteli tanácsadó legfrissebb számában, amelyet itt rendelhet meg.


Egy vállalkozás életében a folyamatos fejlesztés elengedhetetlen a technológia és a piaci környezet állandó változása miatt. Leggyakoribb ez az igény az erős versenyben működő gyártó vállalkozások vagy szoftverfejlesztők esetében. A Számviteli tanácsadó legfrissebb számában megjelent Kísérleti fejlesztés és saját előállítású szellemi termékek elszámolása című írás a címben szereplő témákon túl a szellemi termékek piaci értékének meghatározásában is segít.

Az online világ a szinte felfoghatatlan lehetőségei mellett hatalmas kockázatokat is rejt. Egyrészről hihetetlen mértékben megkönnyíti az üzleti életet, de egyben olyan kapukat is megnyit, amikre nincsenek felkészülve a szervezetek. A Könyvvizsgálat az online világban című cikkével a szaklap a felkészülést segíti: a szerző részletesen ír a PayPal számlák és a könyvvizsgálat kapcsolatáról, a jellemzően előforduló online termékekről és azok kihívásairól, valamint az elektronikus termékekről és azok adózásáról.

A közbeszéd gyakran egymás szinonimájaként kezeli a csőd és a felszámolás fogalomkörét: egy gazdálkodó szervezet csődbe menetele alatt gyakorlatilag a „redőny lehúzását”, a gazdasági tevékenység megszüntetését értik. A szaklap A csődvédelem, mint a fizetésképtelenség elkerülésének eszköze című írásában a szerzők ezt a félreértést tisztázzák, illetve a csődeljárás jelentőségét emelik ki és lehetséges felhasználását népszerűsítik.

A példák, esettanulmányok rovatban a termelőtevékenységet folytató Termelő Kft. 2017-es üzleti évének a saját termelésű készletekre vonatkozó könyvelését mutatja be a Számviteli tanácsadó. A Termelő Kft. egyszerűsített éves beszámolót készít, költségeit csak költségnemenként könyveli és összköltségeljárású eredménykimutatást állít össze.

A lap legfrissebb számában a fentieken túl folytatódik az IFRS-ekre történő átállás gyakorlati problémáit taglaló, és az adóelvonási jog érvényesítésének szabályait ismertető sorozat. A Számviteli tanácsadó 2017/11-es számát itt rendelheti megKapcsolódó cikkek

2022. január 10.

A beszámolót érintő szabályozási változások 2022-ben

Mint ahogy minden új év, a 2022. is számos számvitelt érintő jogszabály változását hozza. Cikkünkben röviden összefoglaljuk a számviteli törvény és a Polgári Törvénykönyv számviteli elszámolásokat érintő legjelentősebb változásait. A számviteli törvény változásának többségénél a módosított szabályozást a 2021. évi beszámoló készítésénél lehetőség, míg a 2022. január 1-jétől kötelező lesz alkalmazni.

2021. december 9.

Csoportos társasági adóalany IFRS adatszolgáltatása

Az adózási és számviteli szabályokat tkp. egységesen kell vizsgálni. Amennyiben az egyik területen új jogszabályi rendelkezés születik, új jogintézmény létrehozását biztosítja törvény, akkor szükségképpen az adott jogintézményre vonatkozó egyéb más rendelkezéseket is figyelembe kell venni. Amennyiben adózók élnek az új jogintézmények adta lehetőséggel, elképzelhető, hogy egyéb bevallási, adatszolgáltatási kötelezettség is terheli őket pl. egy másik adónemre való áttérés vagy csoportos társasági adóalany létrehozása során.