Hogyan fizessünk osztalékot?

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 15.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mekkora lehet az osztalék maximális nagysága? Mikor fizethetünk osztalékot? Melyek az osztalékfizetéssel kapcsolatos legfontosabb jogi és számviteli előírások?


Az osztalék egy gazdasági társaság adott időszaki eredményéből a tulajdonosok számára járó összeg. Az osztalék mértékéről mindig a gazdasági társaság tulajdonosai döntenek, sok szempontot mérlegelve.

Osztalékfizetési korlát

Az osztalékfizetésre azért szükséges korlátot szabni, mert nem engedhető meg, hogy a társaság tőkehelyzete az osztalékfizetés következtében megrendüljön, azaz a tulajdonosok több osztalékot vegyenek fel, mint a társaság szabad rendelkezésű tőkéje. A tárgyévi adózott eredmény, illetve a szabad eredménytartalékkal kiegészített tárgyévi adózott eredmény akkor fizethető ki osztalékként, ha a lekötött tartalékkal és az értékelési tartalékkal csökkentett saját tőke összege az osztalék figyelembevétele (kifizetése) után sem csökken a jegyzett tőke összege alá. Fontos megemlíteni, hogy mindig a tárgyévi adózott eredményből kell kiindulni, az egészíthető ki a korábbi időszakok felhalmozott eredménytartalékával, tehát önmagában az eredménytartalékot az adózott eredmény figyelembevétele nélkül nem lehet kifizetni.

Osztalékelőleg

Előfordulhat, hogy a tulajdonosok két elfogadott beszámoló közötti időszakban is osztalékfizetésről döntenek. A jogszabályok ugyanis lehetővé teszik, hogy a tulajdonosok a tárgyévi eredményből, illetve az eredménytartalékkal kiegészített eredményből – az osztalékfizetési korlátot figyelembe véve – osztalékelőleget vegyenek fel. Osztalékelőleget közbenső mérleg alapján lehet megállapítani és kifizetni. Az osztalékelőleg fizetése során a közbenső mérlegben foglaltakat a közbenső mérleg fordulónapját követő hat hónapon belül lehet figyelembe venni. Osztalékelőleg a mérleg fordulónapját követő hat hónapon belül a számviteli törvény szerinti beszámoló alapján is fizethető.

Dokumentáció

Az osztalék előírásának számviteli bizonylata az osztalék elfogadásáról hozott tulajdonosi döntés, a kifizetés bizonylata a banki bizonylat vagy pénztárbizonylat, más módon rendezett osztalék esetében a szerződés vagy a számla. Az adózott eredmény felhasználásáról szóló javaslatot a társaság vezetése készíti el, és terjeszti a tulajdonosok elé, amely elfogadás esetén határozattá válik. Az osztalékelőleg bizonylata a közbenső mérleg és a kifizetést igazoló banki bizonylat vagy pénztárbizonylat. A kft. ügyvezetőjének írásban kell nyilatkoznia a taggyűlésnek arról, hogy a kifizetés nem veszélyezteti a társaság fizetőképességét, illetve a hitelezők érdekeinek érvényesülését. A kft. ügyvezetője köteles a nyilatkozatot 30 napon belül a cégbírósághoz elektronikus úton benyújtani.

A Számviteli Tanácsadó 2012/6. számában megjelent cikkében a szerző, Tóth Mihály áttekinti az osztalék jogi szabályozását, számviteli elszámolását és a beszámolóba történő beállításának helyes módját, kitérve a devizában megállapított osztalékra, illetve a nem pénzben kifizetett osztalék elszámolására is. A Számviteli Tanácsadó a Complex Kiadó webshopjában előfizethető.


Kapcsolódó cikkek:


November 10-e a számvitel és a könyvelők világnapja
2019. november 12.

525 évvel ezelőtt, 1494. november 10-én jelent meg Velencében Luca Pacioli forradalmi műve, a ‘Summa de arithmetica, geometrica, proportioni et proportionalita’, magyarul ‘Az aritmetika, a geometria, az arányok és árnyalatok összefoglaló tárgyalása’. A 615 oldalas könyv matematikatörténeti szempontból is kiemelkedő, de legalább ennyire fontos, hogy egy bőséges fejezetben ismertette a szerző a kettős könyvvitel rendszerét. Ez az átlátható rendszer jelentősen hozzájárult a kereskedelem és az ipar fejlődéséhez.

A könyvelési stratégia – létezik ilyesmi egyáltalán?
2019. november 6.

A számviteli törvény kötelező jelleggel írja elő a hatálya alá tartozó gazdálkodók számára a számviteli politika összeállítását. Ha muszáj, hát muszáj – elkészítjük. Nem biztos, hogy a vállalkozóknak az jut eszébe e feladatról, hogy az stratégiájuk része…

Bevallások a civil térben
2019. október 17.

A nonprofit szervezetek világát könyveléstechnikai és adózási szempontból bemutató cikksorozatot indít az Adó Online. Első írásunk a közhasznúsági beszámoló készítésének apró trükkjeit mutatja be.  

Számvitel-kommunikáció – az üzleti stratégia új útja?
2019. szeptember 25.

A vállalkozások vezetői tisztában vannak azzal, mennyire fontos a kommunikáció az üzleti életben (is). Azonban az, hogy a számvitelnek is „kifejezőképesnek” kell lennie, biztosan sokak számára hangzik meglepően.

A zárlati munka segítése célprogramokkal
2019. szeptember 19.

„Jó munkához jó szerszám kell!” – ez egy barkácsáruház régi tv reklámjának szövege volt, de napjainkban új értelmezést nyerhet. A „szerszám” ma már szellemi termék, valami olyan produktum, ami egyszerűbbé, hatékonyabbá, „minőségibbé” tehetik a munkafolyamatokat és azok eredményeit.