Így kezeljük a beolvadást (x)

Szerző: Ado Online
Dátum: 2018. január 5.
Rovat:

Számviteli, beszámolókészítési és adózási szempontból is tárgyalja a beolvadások kezelését az átvevő társaság szempontjából a Számviteli tanácsadó új száma. A szaklap 2017/12-es számát itt rendelheti meg.


A számviteli törvény 141. §-ának előző évi, 2016. november 26-tól hatályos, a beolvadó társaság könyvelését érintő változása, pontosítása több gyakorlati problémát vetett fel a 2016. december 31-i fordulónappal történt beolvadások során. 2017. év végén – amikorra ismét több átalakulást időzítettek már a gazdálkodók – érdemes ezeket a tapasztalatokat és gyakorlati problémákat újra átgondolni és felkészülni a számviteli, beszámolókészítési és adózási kérdések megoldására. Ebben segít a Számviteli tanácsadó friss lapszámának Beolvadás kezelése az átvevő társaságnál című cikke.

Hosszú idő alatt szerzett tapasztalat, hogy év végén megélénkül az érdeklődés az átalakulások témája iránt. Ennek fő oka, hogy időt és költséget lehet megspórolni azzal, ha vagy a vagyonmérleg-tervezet, vagy a végleges vagyonmérleg készítését – ehhez igazodóan az egész folyamat lépéseit – úgy ütemezik, hogy az egyik fordulónapja az éves beszámolóéval egybeessen. Így eljárva ugyanis további egy zárással, az arra alapozott vagyonmérlegekkel lehet végrehajtani az átalakulásokat. A téma főbb gyakorlati kérdéseit tekinti át a szaklap Átalakulások, egyesülések, szétválások gyakorlati kérdései című írása, amelyben a szerző bemutatja a sűrűn elkövetett tévedéseket is.

Üzletág vásárlása, üzleti vagy cégérték könyvelése – ezt a témát is körüljárja példákkal illusztrálva a szaklap. Az üzletágvásárlásnál átvett eszközök és kötelezettségek könyvelése mellett megfigyelhetjük a keletkezett üzleti vagy cégérték összegének a kiszámítását, elszámolását. A példa egy másik változatában megfigyelhetjük a negatív üzleti vagy cégérték keletkezését, kiszámítását és könyvelését.

2018. január 1-jével alapvetően átalakulnak a közigazgatási eljárások szabályai: hatályba lép többek között Magyarország első közigazgatási perrendtartása a 2017. évi I. törvény (Kpr.). Az új közigazgatási eljárásjog alapelvei, a törvény hatálya című cikkében a Számviteli tanácsadó az Ákr. alapelveit és hatályát foglalja össze; a szerző kitér a fontosabb változásokra is.

A Számviteli tanácsadó tavalyi utolsó, 2017/12-es számát itt rendelheti meg.

 


Kapcsolódó cikkek:


A bürokráciacsökkentés könyvelői többlet feladatokat hozhat…
2018. szeptember 18.

A nyári szabadságról visszatérve a feldolgozott jogszabályi változások között a cégtörvény júliusban hatályba lépett módosítást is áttekintettük. Az egyszerűsített végelszámolás szabályai tekintetében is számos könnyítést vezetett be a törvény azzal, hogy az adóhatóság feladatait kiszélesítve „egyablakossá” tette az ügyintézést. De hogyan érinti mindez az adóhatósággal a cégek képviseletében kapcsolatot tartó a könyvelők feladatait?

Online számlázás: ha jön a revizor
2018. szeptember 12.

Az elmúlt hetekben, hónapokban már megszokhattuk, hogy minden cikk a NAV újabb „csodafegyveréről” szól, a számlázó-programok bekötéséről a NAV-hoz, és a folyamatos adatszolgáltatásról. Ennek kapcsán számos információhoz juthattunk a technikai kihívások leküzdésére. Ennek a cikknek nem az a célja, hogy ezeket tovább mélyítse, hanem olyan eszközt kíván az olvasó kezébe adni, amely a megváltozott körülmények között tud az adóalanyok segítségére lenni.

Támogatások elszámolása a módosított szabályok tükrében
2018. szeptember 5.

Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról 2018. évi XLI. törvény számviteli törvényt módosító 216. paragrafusa a támogatások elszámolási rendjét módosította, amit a gyakorlat oldaláról tekintek át cikkemben.