Így működik az új cash flow-kimutatás (x)

Szerző: Adó Online
Dátum: 2019. június 11.
Címkék:
Rovat:
Elmagyarázza az új cash flow-kimutatás működését, az IFRS-ek néhány friss változását, valamint a kártyás fizetések esetén alkalmazott eljárásokat legfrissebb számában a Számviteli tanácsadó.

2018 nyarán a cash flow-kimutatás összeállításának előírásai átfogó változtatáson estek át a számviteli törvényben. Ennek legfőbb oka a korábbi szabályozás hiányosságaiban rejlett, így szükségessé vált annak elvi szintű (általános) és tételes szabályainak kiegészítése. Az addigi szabályozás meglehetősen sok szabadságot engedett a felhasználóknak a besorolás és értelmezés tekintetében; a módosítások célja alapvetően ezeknek a hiányosságoknak a pótlása volt. A Számviteli tanácsadó A számviteli törvény cash flow módosítására vonatkozó előírásainak magyarázata című írása tiszta vizet önt a pohárba.

A Nemzetközi Számviteli Standard Testület (IASB) az éves fejlesztési folyamat (Annual Improvement Process) során rendszeresen felülvizsgálja a standardokat és apróbb, nem sürgető, de szükséges módosításokat eszközöl azokon, beleértve a kapcsolódó következtetések alapjait (Basis for Conclusions), valamint az alkalmazási segédleteket, illusztratív példákat is. Emellett szükség szerint egyéb standardok módosítására, új értelmezések kibocsátására is rendszeresen sor kerül a standardalkalmazók visszajelzései alapján. Nem volt ez másként 2018-ban sem: a szaklap Változások az IFRS-ekben 2018-ban című cikksorozata első részében az IAS 1 és a kapcsolódó standardok változásait, valamint az IAS 19 módosításait tekinti át.

A Számviteli tanácsadó által ismertetett példában az Építő Kft. saját üzletrészét vásárolta vissza, amelynek egy részét később értékesítette. A visszavásárlást követő egy éven belül az Építő Kft. bevonta a visszavásárolt üzletrész megmaradó részét. A példa a saját visszavásárolt üzletrésszel kapcsolatos gazdasági események számviteli szabályait mutatja be, továbbá megfigyelhetjük a 2019. január 1-jétől hatályos szociális hozzájárulási adóról szóló törvény rendelkezéseit is az üzletrész eladásának jövedelme utáni adók megállapításával kapcsolatosan.

A business kártyák használata a vállalkozási gyakorlatban mind számviteli elszámolási, mind dokumentációs alátámasztottsági oldalról is részletes tanulmányozást érdemel. A szaklap Bankkártyás fizetések gyakorlata című írásában a vállalati bankkártyahasználat különféle eseteit és a magáncélú bankkártyahasználat esetén alkalmazott eljárás eseteit tekinti át azok elszámolási hátterét is feltérképezve.

A Számviteli tanácsadó legfrissebb, 2019/5. számát itt rendelheti meg.


Kapcsolódó cikkek:


A behajthatatlan követelés a társasági adóban
2019. augusztus 7.

A vállalkozások üzletmenetük során szembesülhetnek azzal, hogy egy másik adózóval szemben fennálló, elismert, lejárt követelésüket nem tudják érvényesíteni, mert az érintett fél nem fizet, és esetlegesen nem is elérhető. Szintén előfordul, hogy egy társaság utólag értesül arról, hogy egy korábbi partnerét – akivel szemben fennálló követelése még a könyveiben szerepel – törölték a cégnyilvántartásból, kényszertörlési, csőd- vagy felszámolási eljárás lefolytatását követően. A gazdálkodókban felmerül ilyenkor a kérdés: az érintett követelés tekinthető-e, és ha igen, milyen feltételekkel behajthatatlan követelésnek. Az Adó szaklap írása a behajthatatlan követelés számviteli és társaságiadó-vonatkozásait járja körbe.

A pénzügyi lízing számviteli problémái
2019. augusztus 6.

A lízingbeadók egy része a friss előírások szerint ugyan áttért az IFRS-ek szerinti beszámolókészítésre, ám amelyek nem tették, azok esetében továbbra is a a hitelintézetek és a pénzügyi vállalkozások éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 250/2000. (XII. 24.) Korm. rendelet előírásai relevánsak. A lízingbevevők jelentős részénél pedig fel sem merült az áttérés kérdése, így számukra ma is a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény a mérvadó, amiről akár azt is hihetnénk, hogy mindent tudunk róla. Az utóbbi idők szakmai megkeresései azonban azt mutatják, hogy a kapcsolódó kérdések újra és újra felmerülnek, hiszen mikor már lassan minden a témához kötődő írás az IFRS 16-ról, annak izgalmas, és gyökeresen új megközelítéséről szól, a lízingbevevőknek még nem ez a fontos…

Számlaadatexport funkcióval bővült az online számla rendszer
2019. július 8.

Új funkcióval, a számlaadatexporttal bővült június közepétől az online számla rendszer: a már jelentett kimenő és bejövő számlák adatait három nyelven, Excel-formátumban (xlsx) le lehet tölteni és menteni - hívja fel a figyelmet a NAV.