Így működik az új cash flow-kimutatás (x)

Szerző: Adó Online
Dátum: 2019. június 11.
Címkék:
Rovat:
Elmagyarázza az új cash flow-kimutatás működését, az IFRS-ek néhány friss változását, valamint a kártyás fizetések esetén alkalmazott eljárásokat legfrissebb számában a Számviteli tanácsadó.

2018 nyarán a cash flow-kimutatás összeállításának előírásai átfogó változtatáson estek át a számviteli törvényben. Ennek legfőbb oka a korábbi szabályozás hiányosságaiban rejlett, így szükségessé vált annak elvi szintű (általános) és tételes szabályainak kiegészítése. Az addigi szabályozás meglehetősen sok szabadságot engedett a felhasználóknak a besorolás és értelmezés tekintetében; a módosítások célja alapvetően ezeknek a hiányosságoknak a pótlása volt. A Számviteli tanácsadó A számviteli törvény cash flow módosítására vonatkozó előírásainak magyarázata című írása tiszta vizet önt a pohárba.

A Nemzetközi Számviteli Standard Testület (IASB) az éves fejlesztési folyamat (Annual Improvement Process) során rendszeresen felülvizsgálja a standardokat és apróbb, nem sürgető, de szükséges módosításokat eszközöl azokon, beleértve a kapcsolódó következtetések alapjait (Basis for Conclusions), valamint az alkalmazási segédleteket, illusztratív példákat is. Emellett szükség szerint egyéb standardok módosítására, új értelmezések kibocsátására is rendszeresen sor kerül a standardalkalmazók visszajelzései alapján. Nem volt ez másként 2018-ban sem: a szaklap Változások az IFRS-ekben 2018-ban című cikksorozata első részében az IAS 1 és a kapcsolódó standardok változásait, valamint az IAS 19 módosításait tekinti át.

A Számviteli tanácsadó által ismertetett példában az Építő Kft. saját üzletrészét vásárolta vissza, amelynek egy részét később értékesítette. A visszavásárlást követő egy éven belül az Építő Kft. bevonta a visszavásárolt üzletrész megmaradó részét. A példa a saját visszavásárolt üzletrésszel kapcsolatos gazdasági események számviteli szabályait mutatja be, továbbá megfigyelhetjük a 2019. január 1-jétől hatályos szociális hozzájárulási adóról szóló törvény rendelkezéseit is az üzletrész eladásának jövedelme utáni adók megállapításával kapcsolatosan.

A business kártyák használata a vállalkozási gyakorlatban mind számviteli elszámolási, mind dokumentációs alátámasztottsági oldalról is részletes tanulmányozást érdemel. A szaklap Bankkártyás fizetések gyakorlata című írásában a vállalati bankkártyahasználat különféle eseteit és a magáncélú bankkártyahasználat esetén alkalmazott eljárás eseteit tekinti át azok elszámolási hátterét is feltérképezve.

A Számviteli tanácsadó legfrissebb, 2019/5. számát itt rendelheti meg.


Kapcsolódó cikkek:


Bevallások a civil térben
2019. október 17.

A nonprofit szervezetek világát könyveléstechnikai és adózási szempontból bemutató cikksorozatot indít az Adó Online. Első írásunk a közhasznúsági beszámoló készítésének apró trükkjeit mutatja be.  

Számvitel-kommunikáció – az üzleti stratégia új útja?
2019. szeptember 25.

A vállalkozások vezetői tisztában vannak azzal, mennyire fontos a kommunikáció az üzleti életben (is). Azonban az, hogy a számvitelnek is „kifejezőképesnek” kell lennie, biztosan sokak számára hangzik meglepően.

A zárlati munka segítése célprogramokkal
2019. szeptember 19.

„Jó munkához jó szerszám kell!” – ez egy barkácsáruház régi tv reklámjának szövege volt, de napjainkban új értelmezést nyerhet. A „szerszám” ma már szellemi termék, valami olyan produktum, ami egyszerűbbé, hatékonyabbá, „minőségibbé” tehetik a munkafolyamatokat és azok eredményeit.

Átalakítja a digitalizáció a könyvelést
2019. szeptember 11.

Átalakítja a digitalizáció a könyvelést

A digitalizáció jelentősen át fogja alakítani a könyvelők mindennapi munkáját, jobb minőségű szolgáltatásokat tesz elérhetővé az ügyfelek számára, de csak a magukat és irodájukat folyamatosan fejlesztő könyvelők maradhatnak talpon a versenyben Horváth Ilona, az Adótanácsadók Egyesülete Digitális tagozatának elnöke szerint.