Így működik az új cash flow-kimutatás (x)

Szerző: Adó Online
Dátum: 2019. június 11.
Címkék:
Rovat:
Elmagyarázza az új cash flow-kimutatás működését, az IFRS-ek néhány friss változását, valamint a kártyás fizetések esetén alkalmazott eljárásokat legfrissebb számában a Számviteli tanácsadó.

2018 nyarán a cash flow-kimutatás összeállításának előírásai átfogó változtatáson estek át a számviteli törvényben. Ennek legfőbb oka a korábbi szabályozás hiányosságaiban rejlett, így szükségessé vált annak elvi szintű (általános) és tételes szabályainak kiegészítése. Az addigi szabályozás meglehetősen sok szabadságot engedett a felhasználóknak a besorolás és értelmezés tekintetében; a módosítások célja alapvetően ezeknek a hiányosságoknak a pótlása volt. A Számviteli tanácsadó A számviteli törvény cash flow módosítására vonatkozó előírásainak magyarázata című írása tiszta vizet önt a pohárba.

A Nemzetközi Számviteli Standard Testület (IASB) az éves fejlesztési folyamat (Annual Improvement Process) során rendszeresen felülvizsgálja a standardokat és apróbb, nem sürgető, de szükséges módosításokat eszközöl azokon, beleértve a kapcsolódó következtetések alapjait (Basis for Conclusions), valamint az alkalmazási segédleteket, illusztratív példákat is. Emellett szükség szerint egyéb standardok módosítására, új értelmezések kibocsátására is rendszeresen sor kerül a standardalkalmazók visszajelzései alapján. Nem volt ez másként 2018-ban sem: a szaklap Változások az IFRS-ekben 2018-ban című cikksorozata első részében az IAS 1 és a kapcsolódó standardok változásait, valamint az IAS 19 módosításait tekinti át.

A Számviteli tanácsadó által ismertetett példában az Építő Kft. saját üzletrészét vásárolta vissza, amelynek egy részét később értékesítette. A visszavásárlást követő egy éven belül az Építő Kft. bevonta a visszavásárolt üzletrész megmaradó részét. A példa a saját visszavásárolt üzletrésszel kapcsolatos gazdasági események számviteli szabályait mutatja be, továbbá megfigyelhetjük a 2019. január 1-jétől hatályos szociális hozzájárulási adóról szóló törvény rendelkezéseit is az üzletrész eladásának jövedelme utáni adók megállapításával kapcsolatosan.

A business kártyák használata a vállalkozási gyakorlatban mind számviteli elszámolási, mind dokumentációs alátámasztottsági oldalról is részletes tanulmányozást érdemel. A szaklap Bankkártyás fizetések gyakorlata című írásában a vállalati bankkártyahasználat különféle eseteit és a magáncélú bankkártyahasználat esetén alkalmazott eljárás eseteit tekinti át azok elszámolási hátterét is feltérképezve.

A Számviteli tanácsadó legfrissebb, 2019/5. számát itt rendelheti meg.


Kapcsolódó cikkek:


A skontó számviteli- és adókezelése
2019. június 17.

A gazdasági életben a szerződéses felek gyakran alkalmaznak bizonyos, – feltételekhez kötött – árengedményeket. Az árengedményre jogosultságot szerezhet a vevő a beszerzett termék, igénybe vett szolgáltatás mennyiségére tekintettel (ezt hívjuk rabattnak), az engedmény lehet üzletpolitikai célú, illetve lehet annak „jutalmazása”, hogy a beszerző fél az eredeti esedékességhez képest a termék, vagy szolgáltatás ellenértékét korábbi időpontban téríti meg. Ez utóbbi árengedményt hívjuk skontónak.

Népszerű a NAV számlázó programja
2019. június 7.

Több mint 360 ezer számla készült a NAV saját fejlesztésű, ingyenes online számlázó programjával, amelyet az adóhivatal elsősorban a kevés számlát kibocsátó mikro- és kisvállalkozások számára készített - közölte az adóhatóság.

Ki nem fizetett követelések áfája – mit gondol a Kúria?
2019. június 3.

Számos tanulmány született a ki nem fizetett (behajthatatlan-vitatott) követelések áfa-kezelését illetően. A kérdés leegyszerűsítve az, hogy a visszakérhető-e a költségvetésből az áfa, amelyet egy korábbi számla kiállításakor fizetett meg az adózó, de a számlát a vevő nem fizette ki.