Kiküszöbölné a könyvelők munkáját egy startup cég


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kis és közepes méretű cégeknek kínál automatikus megoldást a könyvelési feladatokra a Smacc nevű statup cég – írja a Techcrunch. 

Az amerikai cég által kifejlesztett program automatikussá teszi a vállalkozások könyvelését és a különböző pénzügyi tervezéses folyamatokat. Az ötlet kitalálói saját vállalkozásaik tapasztalataiból indultak ki, mivel a cégek egyik legnagyobb prblémája a könyvelési feladatok elvégzése volt. 

A rendszer működése pofon egyszerű: a cég ügyfelei feltöltik a rendszerbe a számlákat, amely először átalakítja azokat a számítógép által is olvasható formátumba, majd titkosítja azokat, végül pedig a megfelelő helyre különíti el a számlákon szereplő összegeket. A program arra is képes, hogy nyomonköveti a számlákat, ellenőrzi az összeg helyességét, nyomon követi az értékesítést és a különböző költségeket, sőt még a kibocsátó adószámának helyességét is vizsgálja. 

Egy már meglévő ügyféltől érkező további számlák esetében a rendszer a korábbi minta alapján pontosan tudja, hogy a különböző összegeket hova kell allokálnia. A fejlesztők szerint az így automatizált és valós idejű működés nemcsak kényelmes, de gyors is és ezzel időt és nem utolsó sorban pénzt takaríthatnak meg a vállalkozások, és hatékonyabb a vállalati likviditás tervezése is – írja a lap


Kapcsolódó cikkek

2023. január 27.

Grant Thornton: újabb lendületet kap az e-számlázás és a számviteli digitalizáció

Fontos változások előtt áll a hazai vállalati számvitel: a Grant Thornton nemzetközi üzleti- és adótanácsadó cég szerint a küszöbön álló uniós intézkedéscsomag újabb lendületet ad az e-számlázás és a számviteli digitalizáció elterjedésének. Amellett ugyanis, hogy kötelezővé válik az e-számla alkalmazása, az EU-s szabályozás kijelöli számviteli-, adózási- és ezzel összefüggésben az adatszolgáltatási gyakorlatok hosszú távú fejlesztési irányát. A cég szakemberei szerint a küszöbön álló szabályozás adta költség- és adminisztrációs teher csökkentési lehetőségeivel csak azon cégek tudnak élni, amelyek megfelelően felkészültek ezekre a strukturális változásokra. 

2023. január 23.

Társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés (CBCR)

Múlt héten a számviteli törvény 2023. január 1-jén hatályba lépett módosításait foglaltuk össze. Ahogy akkor ígértük, most a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentéssel, vagyis a CBCR-el foglalkozunk a módosított jogszabály mentén.