NAV OSA 3.0: Kezdődik az utolsó szankciómentes hónap (x)


2021. március 31-ig tart a szankciómentes időszak, ha az áfaalanyok nem vagy nem megfelelően teljesítik a kötelező online adatszolgáltatást. Eddig van lehetőség a számlázó programok felkészítésére és a kiterjesztett, kötelező online számla adatszolgáltatás teljesítésére. A megfelelő programválasztás további lehetőségeket is kínál a vállalkozások számára.

2021. január 4-étől kötelező adatot küldeni a NAV-hoz minden olyan számláról, módosító, érvénytelenítő számláról, amire az áfatörvény számlázási szabályai vonatkoznak. Az online számla adatszolgáltatás 3.0 verziója kiterjesztette az adatszolgáltatási kötelezettséget minden belföldi számlázási szabályok hatálya alá tartozó számlákra, azaz alapvetően minden belföldön teljesített ügyletről kiállított, kibocsátott számlára, függetlenül a vevő jogállásától. Emellett a számos eltérést is tartalmaz a korábbi 2.0 verzióhoz képest, amelynek alkalmazása egyaránt figyelmet igényel mind a számlázószoftverek fejlesztőitől, mind pedig a számlák kiállításakor a gazdasági szereplőktől. Megfelelő programválasztással azonban nemcsak elkerülhetők a hibák, de könnyíthetünk is a könyvelési feladatokon.

Az OSA 2.0 bevezetésével 2020. júliusától a vállalkozások mintegy 90 százalékára vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség, hiszen minden vevői számlát jelenteni kell, ami adószámos vevő részére került kiállításra. A 3.0 verzió 2021. januári indulásával tovább bővül a kör: a számlák adatait – értékhatártól függetlenül – akkor is be kell küldeni, ha azokat magánszemélynek vagy nem magyarországi adóalanynak állították ki. Tehát minden számla elérhető a NAV rendszerében, a 2.0 verzió pedig lehetővé teszi a külső szoftverek számára a számlák letöltését. Ez megfelelő ellenőrzések és automatizmusok beépítésével jelentősen átalakíthatja az adminisztrációs és a könyvelési munkát.

A PROGEN Kft. által fejlesztett integrált vállalatirányítási rendszerek alapvető feladata többek között a mindenkori jogszabályoknak megfelelő számlázás és könyvelés kiszolgálása. Az adminisztráció terheinek csökkentése, ezzel a vállalatok hatékonyságának növelése. Ennek szellemében készült a NAV Számla Importer modul, mely a Nagy Machinátor integrált ügyviteli rendszerben már használható, rövidesen pedig a sERPa integrált vállalatirányítási rendszer felhasználói számára is elérhetővé válik.

Mit jelent ez a felhasználók számára?

A modullal a NAV online számla adatbázisából importálhatjuk és iktathatjuk a számunkra kiállított számlákat. Feleslegessé válik a szállítói számlák adatrögzítése, az importált adatok helyességének ellenőrzése; hibátlan adatokhoz juthatunk azonnal és akár automatikusan. Értékes munkaidőt takaríthatunk meg, amit a minőség, az eredményesség javítására fordíthatunk.

Az általunk fejlesztett NAV Számla Importer modul rugalmasan illeszthető be a vállalkozások szokásos ügyviteli folyamataiba. Az új modullal beemelhetők partnereink számlaadatai a rendszerünkbe akár közvetlenül a szállítószámlák közé, lehetőséget biztosítva a számla befogadásával kapcsolatos jóváhagyási mechanizmus rendszerben tartására. Az import történhet számlánként egyesével, csoportosan vagy akár automatikusan, időzítve is. A hibás tételeket az áttekinthetőség könnyítésére eltérő színnel jelöljük. Betöltés előtt ellenőrizhetjük az ERP rendszerünkben megajánlott főkönyvi számokat költséghelyeket, témaszámokat és igény szerint módosíthatjuk azokat akár tömegesen is. Lehetőség van jóváhagyási/elutasítási állomásokat a folyamatba helyezni, hogy csak azok a számlák kerülhessenek könyvelésre, amelyeket a felelős vezető engedélyezett. Lehetőség van Áfa gyűjtők és főkönyvi számok szerinti tétel összevonásra, hogy a számlák, amelyek sok hasonló tételt tartalmaznak egyszerűsítve kerülhessenek be a rendszerbe.

A sERPa NAV Számla Importer modul fejlesztése során arra törekedtünk, hogy olyan funkcionalitást nyújtsunk Partnereinknek, amely öntanuló, okos megoldás, jól kezelhető interaktív felülettel; támogatja a beolvasott számlák automatikus kontírozását, a gazdasági események, számlázott termékek, ezen keresztül akár a beszerzési szállítólevelek felismerését. Az új típusú számlatétel adatok (pl. a termék partner cikkszáma, vagy a szöveges, ismétlődően előforduló gazdasági események) az import során egyszerűen felvehetők a törzsadatok közé, biztosítva ezzel az egyre hatékonyabb, igényesebb automatikus számlabeolvasás lehetőségét.

A Nagy Machinátor NAV Számla Import modulját használó könyvelőirodák az ügyfeleik vevőszámláit is beemelhetik a rendszerbe – bármely számlázó programból kiállított számlát – a modul hatékony eszközeit kihasználva. Ezzel értékes időt takaríthatnak meg, így lehetőségük lehet szolgáltatási minőség emelésére is az időrabló adatrögzítés helyett.Kapcsolódó cikkek

2021. december 7.

Megkerülhetetlen lett az ESG

Az ESG fontos, ugyanakkor a hozam még előtte jár a fontossági sorrendben, de a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) tényezők egyre inkább meghatározzák a befektetési stratégiákat, és a PwC kutatása szerint mára a világ vezető befektetőinek egyik legfontosabb szempontjává váltak.

2021. december 2.

Beszámoló összeállítása IFRS szerint

Az EU-ban nemcsak munkavállalók szabad áramlása és letelepedése lehetséges, hanem a vállalkozások más tagállamban történő alapítása, átalakulása, székhelyáthelyezés (székhely lehet: bejegyzett iroda vagy tényleges üzletvezetés helye) is. Utóbbi tekintetében azonban a nemzetközi magánjogi rendelkezéseket, valamint a fogadó tagállam társasági jogi szabályait sem szabad figyelmen kívül hagyni, mert ez határozza meg az illetőséget, mely az adójogi szabályokra is kihatással van. Összetett kérdés, a jogszabályok összefüggnek egymással.

2021. december 1.

Magyar számvitel a recesszió utáni konjunktúrában

A történelmi tapasztalatok szerint a gazdasági fellendülést mindig a mélypontok követik, s a recesszió után konjunktúrális időszak jön. E törvényszerűség fényében a COVID 19 okozta egészségügyi veszélyhelyzetet és az ez ezzel szorosan összefüggő gazdasági visszaesést a gazdaság újraindulásának, fellendülésnek kell követnie, amelynek hatásait a számviteli nyilvántartásokban is meg kell jelenítenünk.