Számvitel

Könyvviteli szolgáltatásokat indít az Ernst & Young

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. december 21.
Rovat:

Új szolgáltatást indít 2013. január 1-jétől az Ernst & Young. A cég a régiós és a globális trendekkel összhangban számviteli, könyvviteli, beszámoló-készítési és bérszámfejtési szolgáltatásokat is kínál jövő év elejétől – jelentette be Buzás Dóra, az Ernst & Young Számviteli, Könyvviteli és Beszámolási Üzletágának vezetője.

Tárgyi eszközök: számvitel és áfa II.

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. december 21.
Rovat:

A tárgyi eszközök számviteli és áfás kérdéseiről szóló cikksorozat második részében a tárgyi eszköz beszerzésénél irányadó eljárás, az eszköz áfa-figyelése és a tárgyi eszközök értékesítésével kapcsolatos áfa-szabályokat mutatjuk be.

Megváltozik a mérlegképes könyvelők továbbképzése

Szerző: dr. Andor Ágnes
Dátum: 2012. december 19.
Rovat:

2013-tól jelentősen megváltozik a regisztrált mérlegképes könyvelők továbbképzési rendszere: a központi tematikát felváltja a kreditpont-rendszer. A kreditpontokat az eddig megszokott továbbképzési programokon, előadásokon való részvétellel, szakmai szervezeti tagsággal vagy szakmai kiadványok megvásárlásával lehet összegyűjteni.

Új felügyeletet kapnak a könyvvizsgálók

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. december 12.
Rovat:

A nemrégiben a parlament elé terjesztett salátatörvény-javaslat nemcsak az adó-és tb jogszabályokat írja át, hanem a könyvvizsgálók külső független minőségbiztosítását és törvényességi felügyeletét is átrendezi.

Így változik a számvitel 2013-ban

Szerző: dr. Andor Ágnes
Dátum: 2012. december 4.
Rovat:

A sajátos egyszerűsített éves beszámolót felváltja a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló, megváltoznak az önellenőrzés szabályai, és megszűnik számos jogalkalmazási bizonytalanság. A november 29-én 2012. évi CLXXVIII. számú törvényként kihirdetett adócsomag a számviteli törvény jövő évi módosításait is tartalmazza.

Tárgyi eszközök: számvitel és áfa I.

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 30.
Rovat:

A Számviteli Tanácsadó legújabb számában a tárgyi eszközök számviteli és áfás kérdései kerülnek terítékre. A cikksorozat első része a tárgyi eszköz fogalmát, a saját rezsis beruházás szabályait és az áfa-arányosítás során követendő eljárást tekinti át.

Decembertől nincs házipénztár-maximum

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 28.
Rovat:

December 1-től megszűnik a napi készpénzállomány maximális értékére vonatkozó 10%-os korlát. A napi készpénz záróállomány maximális mértékét meghatározó szabályok megszüntetése azonban nem jelenti a házipénztár intézményének a megszüntetését.A Számviteli törvény 2012. december 1. után is előírja, hogy a pénzkezelési szabályzatban meg kell határozni a napi készpénz záróállomány maximális mértékét, azonban a mérték meghatározásakor már szabadon dönthet a vállalkozás, nincs arra vonatkozó korlátozás, hogy az mekkora lehet. Az Adó szaklap 2012/14-15. száma külön mellékletben, számítási példákkal ismertet meg az akcióterv jogszabályainak részleteivel.

Csalás könyvvizsgálói szemmel

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 23.
Rovat:

A számviteli csalás kockázatának becslése a könyvvizsgálói munka részét képezi. Bemutatjuk, hogy melyek azok a sajátosságok, alapinformációk, amelyekkel a csalás kockázatának becslése pontosítható.

Problémás az emissziós jogok elszámolása

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 16.
Rovat:

Az emissziós jogok számviteli elszámolása ugyan viszonylag szűk vállalkozói kört érint, de éppen a specialitása miatt merülhetnek fel szakmai kérdések és problémák.

Uniós pályázatok ellenőrzés alatt

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. október 31.
Rovat:

Egy európai uniós pályázat tervezése és megvalósítása speciális szakértelmet és gyakorlati tapasztalatot igényel. Érdemes néhány szempontot szem előtt tartanunk, hogy az elnyert pályázat megfeleljen az ellenőrzéseknek.

Tőkeemelés devizában

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. október 27.
Rovat:

Külföldi tulajdonú, magyar bejegyzésű, a könyveket forintban vezető cégeknél gyakran előfordul, hogy a tőkeemelés összegét devizában határozzák meg, és azt devizában teljesítik. Ennek a speciális esetnek a számviteli elszámolását tekintjük át.

Számviteli változások az új adócsomagban

Szerző: dr. Andor Ágnes
Dátum: 2012. október 17.
Rovat:

A kormány új adócsomagja a számviteli törvényt érintő módosításokat is tartalmaz. Új beszámolóformaként megjelenik a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló, és a tervezet szerint jelentősen változnak az ellenőrzéshez kapcsolódó számviteli szabályok is.

Hogyan könyveljük a javítási szolgáltatást?

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. október 12.
Rovat:

A javítási szolgáltatás végzése során előfordulhat, hogy nem egyértelmű annak megállapítása, hogy a javítást végző cég terméket értékesít vagy szolgáltatást nyújt. Ez a bizonytalanság a számviteli elszámolások helyességére is hatással lehet.

Mikor szükséges a tárgyi eszköz átsorolása?

Szerző: Kovácsné Álmosdy Judit
Dátum: 2012. október 11.
Rovat:

Csökkenő, vagy megszűnő bevétel, végelszámolás, lopás, vagy éppen egy totálkárossá tört céges autó is befolyásolja a tárgyi eszközök besorolását. Az alábbiakban a lehetőségeket és a kötelezettségeket vesszük górcső alá.

Legyünk szkeptikusak a könyvvizsgálat során!

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. október 8.
Rovat:

A jelenlegi bizonytalan gazdasági környezet új kihívásokat jelent mind a beszámoló készítői, mind a könyvvizsgálók számára, amely egyúttal előtérbe helyezi a könyvvizsgálói szkepticizmus fontosságát.

IFRS – US GAAP konvergencia: a lízingügyletek

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. október 1.
Rovat:

Az IFRS és a US GAAP konvergencia folyamatának kiemelt területe a lízingelszámolás újraszabályozása. A változásokat a lízingbevevő és a lízingbeadó oldaláról célszerű értelmezni.

A hét kérdése: szoftver ingyenes átadása

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. szeptember 28.
Rovat:

Egy közhasznú alapítvány tulajdonában van egy szoftver, amit térítésmentesen át szeretne adni egy egyéni vállalkozónak. A szoftver (könyvelő program) értéke százezer forint alatt van. Van-e ennek adóvonzata az átvevőnél, illetve az átadónál elszámolható-e rendkívüli ráfordításként? Az alapítvány nem végez vállalkozási tevékenységet. Mi a bizonylata az átadásnak? Kell-e számlát kiállítani?

Bánjunk óvatosan a házipénztárral!

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2012. szeptember 26.
Rovat:

Az újabb és újabb szabályozási lépések ellenére Magyarországon még mindig bevett szokás az, hogy a tulajdonosok saját pénzüknek tekintik a vállalkozásukban lévő összegeket. Ezt a gyakorlatot a hatóságok sokféle módon büntetik – áll az RSM DTM blogbejegyzésében.