Számvitel

Nagy értékű szerszámok a könyvekben

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2013. február 15.
Rovat:

A számviteli törvény előírásait követve azon nagy értékű szerszámok és egyéb anyagi eszközök bekerülési értéke, amelyek fizikai elhasználódása egy éven belül megtörténik, anyagköltségként kerül be a beszámolóba, azonban ez egyes esetekben torzíthatja a megbízható és valós összképet.

A könyvvizsgáló is tervez

Szerző: Ado Online
Dátum: 2013. február 8.
Rovat:

A könyvvizsgálati munka hatékonyságát alapvetően a tervezés részletessége, minősége határozza meg, ezért is olyan fontos kellő időt fordítani a tervezési dokumentáció összeállítására.

A jó kontroller titka

Szerző: Ado Online
Dátum: 2013. február 1.
Rovat:

A jó kontroller sikere a szakmai profizmus mellett a hatékony kommunikáción is múlik. Egy jó kontrollernek érdemes néhány tartalmi és formai szempontot követnie ahhoz, hogy az üzenetei célt érjenek, és a jelentéseit haszonnal forgassák a vezetők.

Ne feledkezzen meg a továbbképzésről!

Szerző: dr. Andor Ágnes
Dátum: 2013. január 31.
Rovat:

Az adótanácsadói, adószakértői és okleveles adószakértői nyilvántartásban szereplő szakembereknek 5 év alatt kell teljesíteniük a továbbképzési kötelezettségüket.

IFRS – US GAAP konvergencia

Szerző: Ado Online
Dátum: 2013. január 25.
Rovat:

A két nemzetközi számviteli szabályrendszer, az IFRS és a US GAAP konvergenciájával nem jönnek létre teljesen megegyező standardok, hanem egymáshoz hasonló szabályok születnek.

Már alkalmazhatók a számviteli törvény változásai

Szerző: Ado Online
Dátum: 2013. január 23.
Rovat:

Már a 2012-es beszámolóikban is előnyösen alkalmazhatják a január 1-jével megváltozott számviteli törvény egyes új passzusait a hazai vállalkozások, hívja fel a figyelmet a MAZARS nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat. A módosításoknak köszönhetően kedvezőbbek lettek a devizában fennálló forgóeszközhitelek átértékelési veszteségére vonatkozó elszámolási szabályok, megváltozott a számviteli hiba fogalma, megszűnt a kötelező ismételt közzététel, illetve életszerűbbé vált az üzembe helyezés időpontjának megállapítása. Ugyancsak pontosabb lett a tartós változás fogalma, egyszerűsödött a skontó elszámolása, és a továbbiakban áruként kell nyilvántartani az átmenetileg használatba vett eszközöket.

Könyvvizsgálati kötelezettség 2013-ban

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2013. január 23.
Rovat:

Az RSM DTM blogja összefoglalja a könyvvizsgálati kötelezettséggel kapcsolatos legfontosabb változásokat, amelyekre 2013-ban oda kell figyelniük az érintett cégeknek.

Mérlegképes továbbképzés a szervező oldaláról

Szerző: dr. Andor Ágnes
Dátum: 2013. január 23.
Rovat:

2013. január 1-jétől átalakult a mérlegképes könyvelők továbbképzése. A központi tematikát felváltó kreditpont-rendszer a továbbképzést szervező cégek életében is változást hoz.

Kisokos a mikrogazdálkodói beszámolóról

Szerző: dr. Andor Ágnes
Dátum: 2013. január 10.
Rovat:

Január 1-jétől választható a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló. Ezzel egyidejűleg megszűnik a sajátos egyszerűsített éves beszámoló. A mikrogazdálkodói beszámoló a számviteli törvény szabályainak leegyszerűsítésére épül, az ezt választóknak számviteli politikát – és ennek részeként számviteli szabályzatokat – nem kell készítenie.

Áfa a számvitelben

Szerző: Ado Online
Dátum: 2013. január 4.
Rovat:

A beszerzések általános forgalmi adójának számviteli elszámolása során az áfa levonható, részben levonható, illetve le nem vonható tulajdonságából kell kiindulnunk, és az egyes eseteket elkülönítenünk.

Benyújthatók az IFRS regisztrációra vonatkozó kérelmek

Szerző: dr. Andor Ágnes
Dátum: 2013. január 2.
Rovat:

A 2014-es üzleti évtől kötelező lesz az IFRS regisztráció mind a könyvelők, mind a könyvvizsgálók számára az IFRS-ek szerint összeállított konszolidált beszámoló vonatkozásában. Sajátosan alakulnak a regisztráció szabályai.

Könyvviteli szolgáltatásokat indít az Ernst & Young

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. december 21.
Rovat:

Új szolgáltatást indít 2013. január 1-jétől az Ernst & Young. A cég a régiós és a globális trendekkel összhangban számviteli, könyvviteli, beszámoló-készítési és bérszámfejtési szolgáltatásokat is kínál jövő év elejétől – jelentette be Buzás Dóra, az Ernst & Young Számviteli, Könyvviteli és Beszámolási Üzletágának vezetője.

Tárgyi eszközök: számvitel és áfa II.

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. december 21.
Rovat:

A tárgyi eszközök számviteli és áfás kérdéseiről szóló cikksorozat második részében a tárgyi eszköz beszerzésénél irányadó eljárás, az eszköz áfa-figyelése és a tárgyi eszközök értékesítésével kapcsolatos áfa-szabályokat mutatjuk be.

Megváltozik a mérlegképes könyvelők továbbképzése

Szerző: dr. Andor Ágnes
Dátum: 2012. december 19.
Rovat:

2013-tól jelentősen megváltozik a regisztrált mérlegképes könyvelők továbbképzési rendszere: a központi tematikát felváltja a kreditpont-rendszer. A kreditpontokat az eddig megszokott továbbképzési programokon, előadásokon való részvétellel, szakmai szervezeti tagsággal vagy szakmai kiadványok megvásárlásával lehet összegyűjteni.

Új felügyeletet kapnak a könyvvizsgálók

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. december 12.
Rovat:

A nemrégiben a parlament elé terjesztett salátatörvény-javaslat nemcsak az adó-és tb jogszabályokat írja át, hanem a könyvvizsgálók külső független minőségbiztosítását és törvényességi felügyeletét is átrendezi.

Így változik a számvitel 2013-ban

Szerző: dr. Andor Ágnes
Dátum: 2012. december 4.
Rovat:

A sajátos egyszerűsített éves beszámolót felváltja a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló, megváltoznak az önellenőrzés szabályai, és megszűnik számos jogalkalmazási bizonytalanság. A november 29-én 2012. évi CLXXVIII. számú törvényként kihirdetett adócsomag a számviteli törvény jövő évi módosításait is tartalmazza.

Tárgyi eszközök: számvitel és áfa I.

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 30.
Rovat:

A Számviteli Tanácsadó legújabb számában a tárgyi eszközök számviteli és áfás kérdései kerülnek terítékre. A cikksorozat első része a tárgyi eszköz fogalmát, a saját rezsis beruházás szabályait és az áfa-arányosítás során követendő eljárást tekinti át.

Decembertől nincs házipénztár-maximum

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 28.
Rovat:

December 1-től megszűnik a napi készpénzállomány maximális értékére vonatkozó 10%-os korlát. A napi készpénz záróállomány maximális mértékét meghatározó szabályok megszüntetése azonban nem jelenti a házipénztár intézményének a megszüntetését.A Számviteli törvény 2012. december 1. után is előírja, hogy a pénzkezelési szabályzatban meg kell határozni a napi készpénz záróállomány maximális mértékét, azonban a mérték meghatározásakor már szabadon dönthet a vállalkozás, nincs arra vonatkozó korlátozás, hogy az mekkora lehet. Az Adó szaklap 2012/14-15. száma külön mellékletben, számítási példákkal ismertet meg az akcióterv jogszabályainak részleteivel.