Számvitel

Számviteli változások az új adócsomagban

Szerző: dr. Andor Ágnes
Dátum: 2012. október 17.
Rovat:

A kormány új adócsomagja a számviteli törvényt érintő módosításokat is tartalmaz. Új beszámolóformaként megjelenik a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló, és a tervezet szerint jelentősen változnak az ellenőrzéshez kapcsolódó számviteli szabályok is.

Hogyan könyveljük a javítási szolgáltatást?

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. október 12.
Rovat:

A javítási szolgáltatás végzése során előfordulhat, hogy nem egyértelmű annak megállapítása, hogy a javítást végző cég terméket értékesít vagy szolgáltatást nyújt. Ez a bizonytalanság a számviteli elszámolások helyességére is hatással lehet.

Mikor szükséges a tárgyi eszköz átsorolása?

Szerző: Kovácsné Álmosdy Judit
Dátum: 2012. október 11.
Rovat:

Csökkenő, vagy megszűnő bevétel, végelszámolás, lopás, vagy éppen egy totálkárossá tört céges autó is befolyásolja a tárgyi eszközök besorolását. Az alábbiakban a lehetőségeket és a kötelezettségeket vesszük górcső alá.

Legyünk szkeptikusak a könyvvizsgálat során!

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. október 8.
Rovat:

A jelenlegi bizonytalan gazdasági környezet új kihívásokat jelent mind a beszámoló készítői, mind a könyvvizsgálók számára, amely egyúttal előtérbe helyezi a könyvvizsgálói szkepticizmus fontosságát.

IFRS – US GAAP konvergencia: a lízingügyletek

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. október 1.
Rovat:

Az IFRS és a US GAAP konvergencia folyamatának kiemelt területe a lízingelszámolás újraszabályozása. A változásokat a lízingbevevő és a lízingbeadó oldaláról célszerű értelmezni.

A hét kérdése: szoftver ingyenes átadása

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. szeptember 28.
Rovat:

Egy közhasznú alapítvány tulajdonában van egy szoftver, amit térítésmentesen át szeretne adni egy egyéni vállalkozónak. A szoftver (könyvelő program) értéke százezer forint alatt van. Van-e ennek adóvonzata az átvevőnél, illetve az átadónál elszámolható-e rendkívüli ráfordításként? Az alapítvány nem végez vállalkozási tevékenységet. Mi a bizonylata az átadásnak? Kell-e számlát kiállítani?

Bánjunk óvatosan a házipénztárral!

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2012. szeptember 26.
Rovat:

Az újabb és újabb szabályozási lépések ellenére Magyarországon még mindig bevett szokás az, hogy a tulajdonosok saját pénzüknek tekintik a vállalkozásukban lévő összegeket. Ezt a gyakorlatot a hatóságok sokféle módon büntetik – áll az RSM DTM blogbejegyzésében.

Követelések a piacon

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. szeptember 24.
Rovat:

A követelések vásárlását és eladását jellemzően erre szakosodott pénzügyi vállalkozások végzik. Éppen ezért okozhat gondot a nem erre szakosodott gazdálkodók könyvelésében ezen különleges tranzakciók rögzítése.

Borszámvitel: fehér vagy vörös?

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. szeptember 18.
Rovat:

A borászat nemcsak különleges ágazat, gazdasági tevékenység, hanem a számviteli elszámolásokat illetően is speciális.

Transzferár-nyilvántartás könyvvizsgálói szemmel

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. szeptember 6.
Rovat:

A transzferár-nyilvántartás helyes elkészítése nemcsak a társaságok számára kulcsfontosságú, hanem annak ellenőrzése a könyvvizsgálói munka egyik nagy szakértelmet igénylő vizsgálati területe is. Ebben a témában nincs két azonos eset.

Könyvelők: elektronikus lehet a továbbképzés

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. szeptember 3.
Rovat:

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint is időszerű a könyvelők továbbképzési rendszerének átalakítása, a tárca az elektronikus képzési forma bevezetését támogatja és a szakmai szervezetek bevonásával a tárca már előkészítette szabályozások átalakítását.

Mit tegyünk közzé a kiegészítő mellékletben?

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 30.
Rovat:

A beszámolók felhasználóinak nemcsak a mérleg és eredménykimutatás adatait célszerű tanulmányozniuk. Legalább ilyen fontosak a kiegészítő mellékletben szereplő információk.

Adóellenőrzés: a számviteli beszámoló is árulkodik

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 29.
Rovat:

A számviteli beszámoló valódisága, az azt alátámasztó könyvvezetés megbízhatósága nem csupán a befektetőknek, hanem az adóhatóságnak is fontos információ, elsősorban a társasági adó adólapjának vizsgálatánál, de a számviteli elszámolások jogszerűtlensége más adónem ellenőrzésekor is megállapítással járhat. Az Adó Kódex 2012/7. számában megjelent cikk a beszámoló és a társasági adónem adóhatósági vizsgálatának összefüggéseire koncentrál.

Több ezer könyvelőt törölhetnek a nyilvántartásból

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 27.
Rovat:

Közel 10 ezer olyan könyvelőt keres meg levélben a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), akikről nem állapítható meg egyértelműen, hogy rész vettek-e a kötelező továbbképzésen. Akik ezt nem tudják bizonyítani azokat a tárca törli a nyilvántartásból – mondta Balog Ádám, a tárca adóügyekért felelős helyettes államtitkára a szak-ma.hu honlapnak adott interjúban.

Számlázás: stornírozás és helyesbítés

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 23.
Rovat:

A számla a termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás legfontosabb bizonylata. A számviteli szakemberek gyakran találkoznak azzal a feladattal, hogy a kiállított számlákat stornírozni vagy helyesbíteni kell.

A hét számviteli kérdése: céges autó költségei

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 10.
Rovat:

Van egy cég, akinek az alkalmazottja Magyarországon és Romániába jár ügynökként munkaruhát értékesíteni a céges autóval. Az autót céges és magánhasználatra is használja. A tankolás számlák a cég nevére szólnak. Milyen áron lehet kiszámlázni a magánhasználatot? Kell fizetni a dolgozónak üzemanyag-megtakarítást? Kell ezt a dolgozónak bérszámfejteni?

Bérelt eszközön is végezhetünk beruházást

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 9.
Rovat:

A vállalkozások ingatlanaikat, egyéb tárgyi eszközeiket gyakran bérbeadás útján hasznosítják. A bérleti szerződés lehetőséget biztosíthat arra, hogy a bérbevevő a bérbe vett eszközön átalakításokat, felújításokat végezzen.

Beruházási hitel: a devizanem-váltás

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 2.
Rovat:

Devizában vagy deviza alapon történő hitelfelvételkor az adós minden esetben árfolyamkockázatot vállal. Az elmúlt évek komoly árfolyamváltozásai akár veszteségbe is fordíthatják a jelentős devizahitellel rendelkező társaságokat.

Ügyeljünk a támogatások helyes elszámolására!

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. július 27.
Rovat:

A különböző forrásokból juttatott támogatások évek óta kiemelt szerepet játszanak a vállalkozások működésében. A támogatási szerződés teljesítésén kívül a támogatások helyes számviteli elszámolására is érdemes figyelni.