Számvitel

Csalás könyvvizsgálói szemmel

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 23.
Rovat:

A számviteli csalás kockázatának becslése a könyvvizsgálói munka részét képezi. Bemutatjuk, hogy melyek azok a sajátosságok, alapinformációk, amelyekkel a csalás kockázatának becslése pontosítható.

Uniós pályázatok ellenőrzés alatt

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. október 31.
Rovat:

Egy európai uniós pályázat tervezése és megvalósítása speciális szakértelmet és gyakorlati tapasztalatot igényel. Érdemes néhány szempontot szem előtt tartanunk, hogy az elnyert pályázat megfeleljen az ellenőrzéseknek.

Tőkeemelés devizában

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. október 27.
Rovat:

Külföldi tulajdonú, magyar bejegyzésű, a könyveket forintban vezető cégeknél gyakran előfordul, hogy a tőkeemelés összegét devizában határozzák meg, és azt devizában teljesítik. Ennek a speciális esetnek a számviteli elszámolását tekintjük át.

Hogyan könyveljük a javítási szolgáltatást?

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. október 12.
Rovat:

A javítási szolgáltatás végzése során előfordulhat, hogy nem egyértelmű annak megállapítása, hogy a javítást végző cég terméket értékesít vagy szolgáltatást nyújt. Ez a bizonytalanság a számviteli elszámolások helyességére is hatással lehet.

A hét kérdése: szoftver ingyenes átadása

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. szeptember 28.
Rovat:

Egy közhasznú alapítvány tulajdonában van egy szoftver, amit térítésmentesen át szeretne adni egy egyéni vállalkozónak. A szoftver (könyvelő program) értéke százezer forint alatt van. Van-e ennek adóvonzata az átvevőnél, illetve az átadónál elszámolható-e rendkívüli ráfordításként? Az alapítvány nem végez vállalkozási tevékenységet. Mi a bizonylata az átadásnak? Kell-e számlát kiállítani?

Bánjunk óvatosan a házipénztárral!

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2012. szeptember 26.
Rovat:

Az újabb és újabb szabályozási lépések ellenére Magyarországon még mindig bevett szokás az, hogy a tulajdonosok saját pénzüknek tekintik a vállalkozásukban lévő összegeket. Ezt a gyakorlatot a hatóságok sokféle módon büntetik – áll az RSM DTM blogbejegyzésében.

Követelések a piacon

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. szeptember 24.
Rovat:

A követelések vásárlását és eladását jellemzően erre szakosodott pénzügyi vállalkozások végzik. Éppen ezért okozhat gondot a nem erre szakosodott gazdálkodók könyvelésében ezen különleges tranzakciók rögzítése.

Transzferár-nyilvántartás könyvvizsgálói szemmel

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. szeptember 6.
Rovat:

A transzferár-nyilvántartás helyes elkészítése nemcsak a társaságok számára kulcsfontosságú, hanem annak ellenőrzése a könyvvizsgálói munka egyik nagy szakértelmet igénylő vizsgálati területe is. Ebben a témában nincs két azonos eset.

Könyvelők: elektronikus lehet a továbbképzés

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. szeptember 3.
Rovat:

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint is időszerű a könyvelők továbbképzési rendszerének átalakítása, a tárca az elektronikus képzési forma bevezetését támogatja és a szakmai szervezetek bevonásával a tárca már előkészítette szabályozások átalakítását.

Adóellenőrzés: a számviteli beszámoló is árulkodik

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 29.
Rovat:

A számviteli beszámoló valódisága, az azt alátámasztó könyvvezetés megbízhatósága nem csupán a befektetőknek, hanem az adóhatóságnak is fontos információ, elsősorban a társasági adó adólapjának vizsgálatánál, de a számviteli elszámolások jogszerűtlensége más adónem ellenőrzésekor is megállapítással járhat. Az Adó Kódex 2012/7. számában megjelent cikk a beszámoló és a társasági adónem adóhatósági vizsgálatának összefüggéseire koncentrál.

Több ezer könyvelőt törölhetnek a nyilvántartásból

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 27.
Rovat:

Közel 10 ezer olyan könyvelőt keres meg levélben a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), akikről nem állapítható meg egyértelműen, hogy rész vettek-e a kötelező továbbképzésen. Akik ezt nem tudják bizonyítani azokat a tárca törli a nyilvántartásból – mondta Balog Ádám, a tárca adóügyekért felelős helyettes államtitkára a szak-ma.hu honlapnak adott interjúban.

Számlázás: stornírozás és helyesbítés

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 23.
Rovat:

A számla a termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás legfontosabb bizonylata. A számviteli szakemberek gyakran találkoznak azzal a feladattal, hogy a kiállított számlákat stornírozni vagy helyesbíteni kell.