Számvitel

Hogyan fizessünk osztalékot?

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 15.
Rovat:

Mekkora lehet az osztalék maximális nagysága? Mikor fizethetünk osztalékot? Melyek az osztalékfizetéssel kapcsolatos legfontosabb jogi és számviteli előírások?

A hét számviteli kérdése: tőkeemlés osztalékból

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 14.
Rovat:

A társaság ki nem fizetett osztalékkötelezettséggel rendelkezik (a tulajdonos magánszemélyek követelésével). A tagok osztalék követelésével (követelés apportként) lehet-e jegyzett tőkét, illetve tőketartalékot emelni? Ha igen, akkor ennek milyen adóvonzata van?

A jó üzlet alapja: önköltségszámítás

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 6.
Rovat:

Az önköltségszámítás a hatékony gazdálkodás alapja: segíti a vállalkozás stratégiai tervezését, támogatja a döntés-előkészítést, és hozzájárul a gyors és sikeres reakciókészséghez.

Mit csinál a könyvelő a beszámoló-készítés időszakában?

Szerző: Kovácsné Álmosdy Judit
Dátum: 2012. június 4.
Rovat:

Ez az írás a vállalkozóknak, cégtulajdonosoknak készült annak érdekében, hogy egy kicsit beleláthassanak a könyvelő munkájába a beszámoló készítésének időszakában, ami lényegében már a húsvéttól kezdődik és május végéig tart. Valójában az adóhatóság azon kérdésére is választ adok, hogy miért küldjük az éves bevallásokat az utolsó pillanatban. A válasz nagyon egyszerű: mert nem érünk rá.

IFRS: a válság átírhatja a tavalyi pénzügyi beszámolót

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 1.
Rovat:

Minden IFRS szerint jelentő vállalkozásnak figyelembe kell vennie, hogy a jelenlegi gazdasági légkörnek a 2011. évi beszámolóra is hatása lehet. Néhány európai ország gazdasági helyzete ugyanis továbbra is komoly aggodalomra ad okot.

Értékcsökkenési leírás, de hogyan?

Szerző: Kovácsné Álmosdy Judit
Dátum: 2012. május 31.
Rovat:

A terv szerinti értékcsökkenés elszámolásakor a terv szerinti értékcsökkenés megtervezésére vonatkozó szabályok helyett alkalmazhatják a társasági adó megállapításánál figyelembe vett értékcsökkenési leírási kulcsokat. A számviteli törvény és a társasági adóról szóló törvény útvesztőiben kalauzoljuk olvasóinkat.

NAV: bírság és törlés a büntetés

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. május 29.
Rovat:

Először legfeljebb félmilliós, majd egymillió forintos bírságot szabhatnak ki azokra a cégekre, melyek május 31-ig nem nyújtják be a számviteli törvénynek megfelelő beszámolójukat – közölte az adóhatóság.

Beszámoló közzététele: itt az idő

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2012. május 24.
Rovat:

Közeledik a beszámolók közzétételének határideje. Az ezt elmulasztók a felszólító határozat mellett vaskos bírságokra is számíthatnak, e téren tehát különösen fontos az odafigyelés. Az RSM DTM blogbejegyzése.

Vevőkövetelések: amikor nem pénzzel számolunk

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. május 24.
Rovat:

A gazdasági válság következményeként sok vállalkozás pénzügyi nehézségekkel küzd. A recesszió rákényszeríti a gazdasági társaságok egy részét arra, hogy egyes esetekben a pénztől eltérő fizetési módot válasszanak a tartozásaik rendezésére.

Visszatérés az eváról: számviteli feladatok

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. május 16.
Rovat:

Az eva mértékének többszöri emelése, illetve a társasági adó kulcsának csökkentése miatt egyre több vállalkozás választja a társasági adót az eva helyett. Az áttérés más-más feladatot jelent az eva mellett is kettős könyvvitelt vezető, illetve a csak bevételi nyilvántartással rendelkező társaságok számára.

Beszámoló közzététel: sokba kerül a mulasztás

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. május 14.
Rovat:

A kettős könyvvitelt vezető vállalkozások beszámolójukat csak elektronikus formában tehetik közzé. A határidő május 31, a mulasztó cégekkel évrő-évre egyre hatékonyabban lép fel az adóhatóság és a cégbíróság. Az akár 1,5 millió bírság mellett könnyen megszűntnek is nyilváníthatják a renitenseket.

Értékcsökkenés a kisvállalkozások 2011. évi beszámolójában

Szerző: Kovácsné Álmosdy Judit
Dátum: 2012. május 10.
Rovat:

Most van a második legsűrűbb időszaka a kisvállalkozók könyvelőinek, mert a tárgyévi bevallások mellett a múlt évi számviteli beszámolót, társasági adóbevallást, és iparűzési bevallást is el kell készíteni. Nem egyszerű, hogy miközben a múlt évi szabályok szerint dolgozunk, a tárgyév előírásait várják tőlünk, melyek már többször változtak is. (Gondoljanak az elvárt béremeléssel kapcsolatos jogszabályok áprilisi módosítására!)

Szigorúbb lesz a Céginformációs Szolgálat

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. május 9.
Rovat:

Az elektronikusan letétbe helyezett számviteli beszámolók adattartalmát a céginformációs szolgálat elektronikus, véletlenszerű kiválasztás segítségével, eseti jelleggel megvizsgálja, és ha az nem felel meg a jogszabályi előírásoknak, azonnal leveszi a honlapról – egyebek mellett ezt tartalmazza a közigazgatási és igazságügyi miniszter rendeletmódosítása.

Gondosan meg kell őrizni az e-számlákat is

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2012. május 9.
Rovat:

Sértetlenség, az eredetiség hitelessége és olvashatóság – ezeket a szempontokat kell figyelembe venni az elektronikus számlák megőrzésénél – írja legfrissebb blogbejegyzésében az RSM DTM.

Összehangolt számviteli rendszerek

Szerző: Váci Tímea
Dátum: 2012. május 8.
Rovat:

Az Európában működő cégeknek és a potenciális befektetőknek célszerű tisztában lenniük az európai számviteli rendszerek sajátosságaival. Az európai jogrendszerek, adózási és finanszírozási feltételek különbözőségét a számviteli beszámolási rendszerek összehangolása hivatott kiküszöbölni.

Így vizsgálják az uniós támogatásokat

Szerző: Váci Tímea
Dátum: 2012. május 4.
Rovat:

Az uniós támogatásokat elnyerő vállalkozások kötelessége, hogy a magyar számviteli törvényhez és a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardokhoz (IFRS) képest speciális pénzügyi beszámolási keretelvek mentén készítsék el pénzügyi beszámolóikat. A támogató számos információt és következtetést szűrhet le ezekből.

Számviteli beszámoló: közeledik a határidő

Szerző: Váci Tímea
Dátum: 2012. május 3.
Rovat:

A számviteli törvény 2011. év végi módosítása számos olyan rendelkezést tartalmaz, amit már a 2011. évi beszámolókra is alkalmazni lehet. Közeledik a május 31-i közzétételi határidő, érdemes még átlapozni az Adó Kódex 2012/3. számát, amely külön kiemeli a 2011-es üzleti évre is alkalmazható új szabályokat, és felhívja a figyelmet a közzététel késedelmének vagy elmulasztásának szigorú jogkövetkezményeire is.

A könyvvizsgáló szerepe a pályázati projektekben

Szerző: Váci Tímea
Dátum: 2012. április 25.
Rovat:

A vállalkozások fejlesztési lehetőségeinek fontos forrásai az uniós és hazai költségvetési támogatások. A pályázóknak nemcsak azzal kell szembesülniük, hogy a pályázható források köre és elszámolási szabályai folyamatosan változnak, hanem a projektek előkészítése és megvalósítása során is számos finanszírozási és adminisztratív feladatot kell megoldaniuk. A Számviteli Tanácsadóban megjelent cikk azt mutatja be, hogy egy könyvvizsgáló végzettséggel rendelkező szakértő a pályázati rendszer mely pontjain tud bekapcsolódni a megvalósítás folyamatába.

Számviteli politika: a vállalkozás tükre

Szerző: Váci Tímea
Dátum: 2012. április 23.
Rovat:

A számviteli politika a gazdálkodó legfőbb számviteli szabályzata, amely a számviteli jogszabályoknak való megfelelés mellett minden gazdálkodó saját adottságait és egyedi körülményeit tükrözi. A számviteli politikát a számviteli törvényben rögzített alapelvek és értékelési előírások alapján kell kialakítani és írásba foglalni, amely során számos, vállalkozásra jellemző döntést meg kell hozni. A Számviteli Tanácsadó 2012/3. számában megjelent cikk útmutatást ad a számviteli politika elkészítéséhez.