Számvitel

Beruházási hitel: a devizanem-váltás

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 2.
Rovat:

Devizában vagy deviza alapon történő hitelfelvételkor az adós minden esetben árfolyamkockázatot vállal. Az elmúlt évek komoly árfolyamváltozásai akár veszteségbe is fordíthatják a jelentős devizahitellel rendelkező társaságokat.

Ügyeljünk a támogatások helyes elszámolására!

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. július 27.
Rovat:

A különböző forrásokból juttatott támogatások évek óta kiemelt szerepet játszanak a vállalkozások működésében. A támogatási szerződés teljesítésén kívül a támogatások helyes számviteli elszámolására is érdemes figyelni.

Transzferár: a kisvállalkozásokat is ellenőrzik

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. július 20.
Rovat:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal évek óta kiemelten ellenőrzi a transzferárakat és az ezzel kapcsolatos nyilvántartási kötelezettség teljesítését. A fókuszban nemcsak a multinacionális társaságok állnak, hanem a kis- és középvállalkozások is.

Elfelejthetjük a készpénzes fizetést?

Szerző: Kovácsné Álmosdy Judit
Dátum: 2012. július 19.
Rovat:

A készpénzforgalom rengeteg adminisztrációval jár a vállalkozásoknak. Míg cikkünk első részében a pénzkezelési szabályzat és a házipénztár előírásait boncolgattuk, most megnézzük, mikor kell bevételi és kiadási pénztárbizonylatot használni, és arról is elmélkedünk, hogy vajon a tranzakciós illeték és a készpénzforgalom törvényi korlátozása ténylegesen át tud-e terelni a bankszámlaforgalomra.

Hogyan könyveljük az adókat?

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. július 12.
Rovat:

Gyakran tapasztalható a vállalkozások számviteli szakemberei körében, hogy bizonytalanok az adók számviteli besorolásában. A Számviteli Tanácsadó cikkében megvizsgáljuk, hogy hol, a termelési-szolgáltatási folyamat mely pontján jelenhet meg az adó, és annak melyek a tipikus számviteli elszámolási formulái.

Riasztó a készpénzforgalom adminisztrációja

Szerző: Kovácsné Álmosdy Judit
Dátum: 2012. július 10.
Rovat:

Nem vitatható, hogy adózási szempontból megnyugtatóbbak a modern fizetési módszerek, amelyek megjelennek a bankértesítőn. Ebben a helyzetben most pénzforgalmi tranzakciós illetéket fognak bevezetni. Ez a lépés tovább fogja tolni a pénzforgalmat a készpénzmozgás irányába. Jelenleg azonban a készpénzforgalomnak – különösen a kisvállalkozásoknál – riasztó mennyiségű adminisztrációja van, véli az adószakértő.

Devizás ügyletek a gyakorlatban

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. július 6.
Rovat:

A hazai vállalkozások az egymás közötti ügyletekben egyre gyakrabban határozzák meg az ellenértéket devizában. A devizaügyletek növekvő jelentősége ellenére sokszor bizonytalanok vagyunk egyes devizatételek elszámolásában, a helyes árfolyam meghatározásában vagy az árfolyamkülönbözetek kezelésében.

Így képezzünk céltartalékot az IFRS szerint

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 25.
Rovat:

A céltartalék képzése nem tartozik a gyakori számviteli feladatok közé, a számviteli szabályozás is meglehetősen rövid más területekhez képest. Az elmélet és a gyakorlat összevetésekor azonban egyes kérdéseket nehéz megválaszolni – a Számviteli Tanácsadó 2012/6. számában ebben segít.

Hogyan fizessünk osztalékot?

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 15.
Rovat:

Mekkora lehet az osztalék maximális nagysága? Mikor fizethetünk osztalékot? Melyek az osztalékfizetéssel kapcsolatos legfontosabb jogi és számviteli előírások?

A hét számviteli kérdése: tőkeemlés osztalékból

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 14.
Rovat:

A társaság ki nem fizetett osztalékkötelezettséggel rendelkezik (a tulajdonos magánszemélyek követelésével). A tagok osztalék követelésével (követelés apportként) lehet-e jegyzett tőkét, illetve tőketartalékot emelni? Ha igen, akkor ennek milyen adóvonzata van?

Mit csinál a könyvelő a beszámoló-készítés időszakában?

Szerző: Kovácsné Álmosdy Judit
Dátum: 2012. június 4.
Rovat:

Ez az írás a vállalkozóknak, cégtulajdonosoknak készült annak érdekében, hogy egy kicsit beleláthassanak a könyvelő munkájába a beszámoló készítésének időszakában, ami lényegében már a húsvéttól kezdődik és május végéig tart. Valójában az adóhatóság azon kérdésére is választ adok, hogy miért küldjük az éves bevallásokat az utolsó pillanatban. A válasz nagyon egyszerű: mert nem érünk rá.

Értékcsökkenési leírás, de hogyan?

Szerző: Kovácsné Álmosdy Judit
Dátum: 2012. május 31.
Rovat:

A terv szerinti értékcsökkenés elszámolásakor a terv szerinti értékcsökkenés megtervezésére vonatkozó szabályok helyett alkalmazhatják a társasági adó megállapításánál figyelembe vett értékcsökkenési leírási kulcsokat. A számviteli törvény és a társasági adóról szóló törvény útvesztőiben kalauzoljuk olvasóinkat.

NAV: bírság és törlés a büntetés

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. május 29.
Rovat:

Először legfeljebb félmilliós, majd egymillió forintos bírságot szabhatnak ki azokra a cégekre, melyek május 31-ig nem nyújtják be a számviteli törvénynek megfelelő beszámolójukat – közölte az adóhatóság.

Beszámoló közzététele: itt az idő

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2012. május 24.
Rovat:

Közeledik a beszámolók közzétételének határideje. Az ezt elmulasztók a felszólító határozat mellett vaskos bírságokra is számíthatnak, e téren tehát különösen fontos az odafigyelés. Az RSM DTM blogbejegyzése.

Vevőkövetelések: amikor nem pénzzel számolunk

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. május 24.
Rovat:

A gazdasági válság következményeként sok vállalkozás pénzügyi nehézségekkel küzd. A recesszió rákényszeríti a gazdasági társaságok egy részét arra, hogy egyes esetekben a pénztől eltérő fizetési módot válasszanak a tartozásaik rendezésére.

Visszatérés az eváról: számviteli feladatok

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. május 16.
Rovat:

Az eva mértékének többszöri emelése, illetve a társasági adó kulcsának csökkentése miatt egyre több vállalkozás választja a társasági adót az eva helyett. Az áttérés más-más feladatot jelent az eva mellett is kettős könyvvitelt vezető, illetve a csak bevételi nyilvántartással rendelkező társaságok számára.