Szigorúbb lesz a Céginformációs Szolgálat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az elektronikusan letétbe helyezett számviteli beszámolók adattartalmát a céginformációs szolgálat elektronikus, véletlenszerű kiválasztás segítségével, eseti jelleggel megvizsgálja, és ha az nem felel meg a jogszabályi előírásoknak, azonnal leveszi a honlapról – egyebek mellett ezt tartalmazza a közigazgatási és igazságügyi miniszter rendeletmódosítása.


A 25/2012. (V. 8.) KIM rendelet a a számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzétételéről szóló 11/2009. (IV. 28.) IRM-MeHVM-PM együttes rendeletet módosította.

Amennyiben a véletlenszerű adattartalom ellenőrzésének eredményeként a Céginformációs Szolgálat azt állapítja meg, hogy a beszámoló benyújtása nem volt jogszerű, erről haladéktalanul értesíti a benyújtót, és az állami adóhatóságot.

A 2009-ben hozott rendelet módosításának másik szabálya azt írja elő, hogy a Cginformációs Szolgálat – a beérkezése után – informatikailag ellenőrzi a beszámolókat. Ennek lényege: összeveti a beszámolóban szereplő cégjegyzék- és adószámot a cégjegyzék adataival. Ha a számok azonosak, a beszámolót befogadja a szolgálat, ha különböznek a számok, akkor erről haladéktalanul elektronikus értesítést küld a beszámolót beküldő személynek. Ekkor a beszámolót be nem nyújtottnak kell tekinteni.

Az új szabályokat a szeptember első napjától benyújtott beszámolókra kell alkalmazni.

A 2012-es számviteli változásokról és a közzétételi kötelezettségről itt olvashat bővebben.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 21.

Üzletrész értékesítésből származó adómentes bevétel szerepe az ÁFA arányosításban, elszámolása a számvitelben

A gazdasági életben számos okból előfordulhat, hogy egy jogi személyiségű társaság értékesíti a tulajdonában álló egy társaság üzletrészének egészét vagy egy részét. Ilyen ok lehet például a nehéz gazdálkodási helyzet, munkaerőproblémák, tulajdonosi vita vagy anyagi érdek. Az alábbiakban azt a kérdéskört járjuk körül, hogy az üzletrész értékesítésből származó bevétel milyen szerepet játszik a levonható ÁFA arányosításában, valamint hogyan történik az elszámolása a számvitelben.