A hét tb-kérdése: rehabilitációs járadék és munkaviszony


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Milyen járulékot kell levonni attól a rehabilitációs járadékban részesülő személytől, aki 2012. február 1-jétől heti 40 órás munkaviszonyt létesített? Mint munkaviszonyban álló személy jogosult-e egészségbiztosítás pénzbeli ellátására?


A Tny. tv. 6. § szerint saját jogú nyugellátásnak minősül az öregségi nyugdíjban, rehabilitációs járadékban részesülő személy.

Amennyiben a rehabilitációs járadékban részesülő személy munkaviszonyt létesít, biztosított lesz. A biztosítása a munkaviszony kezdetétől, annak megszűnéséig tart. A saját jogú nyugdíjas személy foglalkoztatottként a járulékalapot képező jövedelem után természetbeni (4%) egészségbiztosítási járulékot, illetve 10% nyugdíjjárulékot köteles fizetni. Pénzbeli egészségbiztosítási járulék (3%) fizetésére nem kötelezett.

Az Eb. tv. 39/A szerint és az előbbieket figyelembe véve egészségbiztosítási pénzellátás (táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, GYED) összegének megállapításánál jövedelemként azt az összeget kell figyelembe venni, amely után a biztosított pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett.

A kiegészítő tevékenységet folytató rehabilitációs járadékban részesülő munkaviszonyban álló személy nem fizet pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, tehát egészségbiztosítási pénzellátásra nem jogosult. Keresőképtelensége esetén az Mt. szerint 15 nap betegszabadság illeti meg a munkaviszonyban álló rehabilitációs járadékban részesülő személyt.

A kérdést Kosztkó András szakértőnk válaszolta meg. További kérdéseket és válaszokat itt talál.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 26.

Jön a Komplex Jogviszony-Nyilvántartás

Egyszerűsítheti a jogviszonyok mindennapi ügyintézését az adóhatóság vezetésével működő konzorcium uniós támogatással létrejövő fejlesztése, a Komplex Jogviszony-Nyilvántartás (KJNY) – közölte a NAV.

2024. június 24.

Mit jelent a nyugdíjelőleg?

Sokaknak nyugdíj-igényük benyújtása után először nyugdíjelőleget állapítanak meg. Az ezzel kapcsolatos rendelkezéseket a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) tartalmazza.