Az európai átlagnál kevesebb magyarnak van nyugdíjmegtakarítása

Szerző: Adó Online
Dátum: 2020. március 2.
Címkék: ,
Rovat:
Tíz vizsgált európai országban a felnőtt lakosság csaknem felének nincs önálló nyugdíjmegtakarítása, Magyarországon az átlagnál rosszabb a helyzet – derült ki egy friss európai felmérésből, amelyben a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) is részt vett.

Az európai biztosítók nemzetközi szervezete, az Insurance Europe tíz országban összesen több mint tízezer ember megkérdezésével készített felmérést a lakosság öngondoskodási szokásairól. A magyarok mellett a lengyelek, németek, osztrákok, svájciak, luxemburgiak, franciák, olaszok, spanyolok és portugálok válaszoltak azokra a kérdésekre, amelyekből kiderült, hogyan készülnek pénzügyi szempontból a nyugdíjazásra, és mit várnak el a nyugdíjmegtakarításoktól.

A Mabisz tájékoztatása szerint a válaszadók 43 százalékának nincs nyugdíjcélú megtakarítása, bár 62 százalékuk érdeklődik ezek iránt. A magyar válaszadók 46 százaléka nem rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással, és 59 százalékuk jelezte érdeklődését.

A nem megtakarítók 42 százaléka mondta azt, hogy nem engedheti meg magának az ilyen célú megtakarítás megkezdését.

A jelenleg nem megtakarítók aránya az átlagnál magasabb a nők, a 18-35 év közöttiek, az alacsonyabb iskolai végzettségűek és a munkanélküliek, illetve részmunkaidőben dolgozók körében.

A legfőbb prioritásnak a biztonság számít, a megkérdezettek 73 százaléka magasabb hozam helyett szeretne biztos lenni abban, hogy legalább a befektetett összeget visszakapja egy 20 éves befektetési időszak végén. Fontos szempontnak tekintik emellett a fizetési rugalmasságot, az örökösök részesülését a megtakarításokból és a likviditást, a nyugdíj előtti hozzáférhetőséget.

A válaszadók 46 százaléka elvben a járadékfizetést, 30 százaléka pedig a rugalmas kivételt preferálja, az egyösszegű kifizetést 19 százalék mondta. Konkrét összegek megadása esetén ugyanakkor nagyjából fele-fele arányban választották a járadékfizetést és az egyösszegű kifizetést a megkérdezettek.

A válaszadókat leginkább a garanciákkal kapcsolatos információk érdeklik mind szerződéskötés előtt (64 százalék), mind a szerződést követően (51 százalék). Szintén fontosnak tartják a költségekkel, a kockázatokkal, a kifizetésekkel és a befektetési teljesítménnyel kapcsolatos információkat.

A legkevésbé fontosnak a befektetési stratégiákkal, az országok közötti hordozhatósággal és a szolgáltatóváltással kapcsolatos információk számítanak.

A megkérdezettek 67 százaléka digitálisan szeretné megkapni az információkat.

Az Európai Unió 80 év feletti népessége az előrejelzések szerint 2017 és 2080 között több mint kétszeresére nő, ami a nyugdíjrendszereket egész Európában jelentős nyomás alá helyezi. Becslések szerint évente mintegy 2 ezer milliárd euró kiegészítő nyugdíjmegtakarításra lenne szükség Európában.

A felmérés alapján az Insurance Europe szakértői úgy látják, hogy az európai lakosság körében tovább kell növelni a pénzügyi tudatosságot, illetve a nyugdíjcélú megtakarítások iránti igényt. A nyugdíjtermékeknek pedig fogyasztó-központúaknak kell lenniük, és valós igényeken, szükségleteken kell alapulniuk – hívta fel a figyelmet a Mabisz.


Kapcsolódó cikkek:


Kiemelkedően nőtt a nyugdíjpénztárak vagyona
2019. augusztus 13.

Kiemelkedő vagyongyarapodást értek el a második negyedévben az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak, összvagyonuk június végén 1398 milliárd forintra, éves összevetésben 5,8 százalékkal nőtt.

Érdekesség az EU Bíróság gyakorlatából: magánnyugdíjpénztár számára fizetett járulékok levonhatósága
2019. július 2.

Az Európai Unió állampolgárait megilleti a szabad mozgáshoz való jog, valamint a letelepedés szabadsága, amely lehetőséggel egyre több munkavállaló él is. Ennek következményeképp egyre több kérdés merül fel ezen munkavállalók jövőbeni nyugdíjazásával kapcsolatosan, illetve annak kapcsán, hogy milyen kiegészítő nyugdíjszolgáltatást érdemes igénybe venniük. Jelen cikkünkben egy EU-s bírósági jogesetet mutatunk be, kiegészítő nyugdíjszolgáltatásokat illetően.