Hogyan vegyük igénybe a 20 százalékos adóvisszatérítést még idén? (x)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Időskori anyagi biztonságunk egyre inkább azon múlik, hogy időben elkezdünk-e gyűjteni nyugdíjas éveinkre. Egy biztos: ha már felismertük az öngondoskodás fontosságát, nem érdemes sokáig halogatni a döntést, mert az elvesztegetett idővel sok pénzt bukhatunk.

Az idő pénz. Ez a sokat emlegetett mondás az előtakarékoskodás estében hatványozottan igaz. Hiszen minél előbb vágunk bele, annál tetszetősebb lesz a végösszeg a kamatos kamat és az éves állami támogatás jóvoltából.

Ha tehát már egy ideje komolyan fontolgatjuk egy nyugdíjcélú megtakarítás elindítását, nem érdemes tovább halogatni, hiszen akár 280 ezer forintos adóvisszatérítés is igénybe vehető még idén – hívják fel a figyelmet a Nyugdíj Másképpen megtakarítási szakértői.

Lehetőségeink tárháza

Magyarországon 3 féle megtakarítási formával gondoskodhatunk arról, hogy a nyugdíjba vonulás ne jelentsen egyben anyagi kilátástalanságot is.

Ezek egyike az Önkéntes Nyugdíjpénztár – vagyis az ÖNYP -, amely az egyik legrégebbi előtakarékossági forma. Igen alacsony havi tagdíjjal indítható, a befektetett pénzünket pedig három különböző kockázati szinten fektethetjük be, amik befolyásolják a hozamok mértékét is.

A Nyugdíj Előtakarékossági Számla – azaz a NYESZ – egy speciális értékpapírszámla, amelybe rugalmasan fizethetünk be akkor és annyit, amikor és amennyit tudunk. Ahhoz viszont, hogy a pénzünk “jól teljesítsen”, komolyabb pénzügyi és befektetési ismeret szükséges.

A végére pedig a legnépszerűbb lehetőséget, a nyugdíjbiztosítást hagytuk, amely a biztosítás és a megtakarítás különleges ötvözete.

Egyebek mellett annak köszönheti hírnevét, hogy több tucatnyi lehetőséget kínál pénzünk befektetésére, mégsem kell nekünk foglalkozni napi szinten a befektetéssel, mint a NYESZ esetében, és akár magasabb hozamot is elérhetünk vele, mint az ÖNYP-vel.

Forrás: pixabay

Minden forint számít

Ha belevágunk az öngondoskodásba, előrelátásunkért cserébe jutalmat is kapunk – adóvisszatérítés formájában.

Mindhárom nyugdíj-előtakarékossági forma esetében jogosultak vagyunk a kedvezményre, amelynek lényege, hogy az éves befizetéseink 20 százalékát visszaigényelhetjük a személyi jövedelemadónkból, vagyis az SZJA-nkból.

Ez egy 25 ezer forintos havidíj esetén évente 60 ezer forint plusz pénzt jelent, amelyet közvetlenül a megtakarítási számlánkon írnak jóvá.

A jóváírás összegének azonban meghúzták a felső határát: az ÖNYP-nél 150 ezer, a NYESZ-nél 100 ezer, a nyugdíjbiztosításnál pedig 130 ezer forint a maximálisan jóváíratható éves kedvezmény.

A lehetőséggel azonban akkor is élhetünk, ha csak az év utolsó hónapjában kötünk szerződést. A lényeg, hogy december 31-ig kerüljön a megtakarításba pénz – bármennyi. Annak 20 százalékát már kérhetjük is a következő adóbevallásunkban.

Több legyet egy csapásra

De vajon mi a helyzet akkor, ha több nyugdíjcélú megtakarításunk is van? Ebben az esetben 2 kikötés van:

  • egyféle nyugdíj-előtakarékossági típusra csak egyszer kaphatjuk meg az adókedvezményt (tehát 2 nyugdíjbiztosítási szerződés után is csak maximum 130 ezer forint jár),
  • és egy évben legfeljebb 280 ezer forintnyi adóvisszatérítést kérhetünk.

A 280 ezer forintos, maximális éves jóváírást 1,4 millió forint befektetésével érhetjük el. Ha például év végi bónuszt kapunk munkáltatónktól, vagy egyéb helyről érkezik egy nagyobb összeg, esetleg már rendelkezünk némi megtakarítással, akkor van esélyünk egyetlen hónap alatt is jelentős adókedvezményhez jutni.

De ha csak ennél jóval kevesebb pénzünk marad az év végére, akkor is érdemes növelni vele a megtakarításunkat. Hiszen nincs is szebb karácsonyi ajándék saját magunk számára, mint az, ha gondoskodni tudunk a nyugodt jövőnkről.
Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 18.

Mit jelent az egyetemi felvétel az árvaellátásnál?

Gyakori kérdés, hogy a felsőfokú tanulmányok folytatása milyen hatással van az árvaellátásra való jogosultságra. Írásunk mind a frissen felvett elsőéves egyetemi hallgatók, mind a már korábban felsőfokú tanulmányaikat megkezdők számára hasznos információkat mutat be.