Jól ment az önkéntes nyugdíjpénztáraknak

Szerző: Ado Online
Dátum: 2014. február 12.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak a múlt évben 8 százalékkal, 912 milliárd forintra növelték a vagyonukat – mondta Lehoczky László, a Stabilitás elnöke.


Az egy főre vetített vagyon viszont 12 százalékkal, 831 ezer forintra növekedett egy év alatt, míg az 1,1 milliós taglétszám stagnált tavaly.

A 2013-as átlaghozam 8 százalék, a 10 éves átlaghozam pedig 7,7 százalék volt, ez utóbbi, az inflációval korrigálva 2,8 százalékot tett ki – ismertette az adatokat az elnök.

A szövetséghez tartozó pénztárak a teljes szektor több mint 90 százalékát adják.

A tagok tavaly 50,8 milliárd forintot fizettek be az önkéntes nyugdíjpénztárakba, ez 16 százalékkal több, mint a 2012-es adat. A munkaadók ugyanakkor 17 százalékkal kevesebbet, 36,1 milliárdot fizettek be 2013-ban az egy évvel korábbihoz képest. Lehoczky László ezt azzal magyarázta, hogy a cafetérián belül a munkavállalók inkább választják az azonnal elkölthető pénzt, mintsem hogy hosszútávra megtakarítanának.

Ebben a szektorban a kifizetések 23,3 milliárd forintot tettek ki tavaly, ez lényegesen kevesebb a 2012. évi 54,8 milliárd forinthoz képest.

                Munkaügyi és tb-nyilvántartás, adatszolgáltatás 2014
               

                    Bizonytalan az új szabályok alkalmazásában? Értesüljön az újdonságokról, tegye fel kérdéseit szakértő előadóinknak Farkasné Gondos Krisztina OEP osztályvezetőnek, dr. Kártyás Gábor munkajogásznak és dr. Kovács Ferenc adószakértőnek – jöjjön el 2014. március 20-án szakmai konferenciánkra

               

                    Ízelítő a tematikából:

               

 •                    
 •                         A bejelentési szabályok módosulásai
 •                    
 •                         A bevallások változásai, különös tekintettel a járulékbevallásokra
 •                    
 •                         Nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettség
 •                    
 •                         A munkaidő-nyilvántartás törvényi követelményei
 •                    
 •                         A szabadság és egyéb távollétek kezelése a nyilvántartásban
 •                

               

                    Helyszín: Best Western Hotel Hungária, 1074 Budapest Rákóczi út 90.

               

                    Bővebb információk és jelentkezés itt

           

Az önkéntes egészségpénztáraknál a befizetéseket rendszerint fel is használják a tagok. Tavaly a 720 ezer tag és a munkaadóik 36,2 milliárd forintot fizetett be. Egy évvel korábban még 40,6 milliárd forint volt a befizetés. Itt is a munkaadók befizetései csökkentek, 14 százalékkal, 27,5 milliárd forintra. Ebben a szférában a Stabilitás részaránya mintegy 70 százalék.

A magán nyugdíjpénztárak egészében a Stabilitáshoz tartoznak. A taglétszámuk 62 ezer, a vagyonuk pedig 193 milliárd forint volt a múlt év végén, és alig változott 2012-höz képest. Az egy tagra jutó vagyon 3,1 millió forint ebben a szektorban.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek:


Haladékot adott a NAV a járuléktartozóknak
2021. február 22.

Március 10-ig még rendezhető az elmaradás, így több mint három hét haladékot nyernek járulékügyük intézésére azok, akiknek a törvény alapján érvénytelenné válna a taj-száma.

Így számíthat a nyugdíjnál a megbízási szerződés
2021. február 22.

Elmondjuk, mikor és hogyan számít bele a megbízási díj a nyugdíj összegébe, mi történhet a megbízási jogviszonnyal a nyugdíj megállapításakor, és miként lehet nyugdíj melletti keresőtevékenységet végezni megbízási jogviszony keretében.