Nincs új minimálbér – így alakulnak a tb-ellátások


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Azoknál az ellátásoknál, amelyeket érint a minimálbér aktuális összege, igen nagy jelentősége van annak, hogy milyen időpontban érvényes minimálbért kell figyelembe venni. Ez az időpont egyes esetekben a naptári év első napján érvényes minimálbér, máskor a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér.

A társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosítási ellátásoknál, akár a nyugellátásoknál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez.

Ilyen általános mérőszám a minimálbér (például a gyermekgondozási díj, illetve a táppénz maximális összegével kapcsolatban), illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege (például az öregségi teljes nyugdíj összegénél, illetve a nyugdíjjal kapcsolatos méltányossági lehetőségeknél).

Bizonyos ellátások fentiektől függetlenül ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől függenek, hanem mindenki számára azonosan kerülnek meghatározásra (például a rokkantsági járadék összege).

Jelentősége van a minimálbér aktuális összegének egyes ellátások melletti keresőtevékenységnél is, a kereseti korlátozás esetén (például a korhatár előtti ellátás melletti munkavégzésnél.)

Azoknál az ellátásoknál, amelyeket érint a minimálbér aktuális összege, igen nagy jelentősége van annak, hogy milyen időpontban érvényes minimálbért kell figyelembe venni az ellátás szempontjából. Ez az időpont a vonatkozó jogi szabályozások alapján egyes esetekben a naptári év első napján érvényes minimálbér, más esetekben a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér lehet.

2021-ben a minimálbér jelenleg még a 2020. évi összeggel azonos, azaz 161.000 forint havonta.

A következőkben tekintsük át a teljesség igénye nélkül a minimálbér összegének hatását a leggyakrabban érintett ellátásoknál.

Gyermekgondozási díj

A GYED összege 2021-ben is az ellátás alapjául szolgáló napi átlagkereset 70 %-a, legfeljebb azonban a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a mely összeg 161.000 forintos minimálbér esetén havonta 225.400 forint.

A maximális összegben megállapított gyermekgondozási díj összegét minden év január 15-ig hivatalból felül kell vizsgálni, és a tárgyévre érvényes összeghatár figyelembe vételével január 1-jei időponttól újra meg kell állapítani.

A minimálbér, illetve a garantált bérminimum a jogosultság kezdő napján érvényes összegének jelentősége van a diplomás gyermekgondozás díj összegének meghatározásánál is, mivel ez esetben ezek a bérösszegek képezik az ellátás összegének alapját.

minimálbérhez igazodó ellátásokTáppénz

A táppénz napi összege nem haladhatja meg a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének harmincad részét, havi 161.000 forintos minimálbér esetén annak napi összege alapján a 10.733,33 forintot.

Nyugellátások

Az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege 2021-ben 28.500 Ft/hó.

Az öregségi résznyugdíjnak nincs ún. minimum összege.

Az árvaellátás legkisebb összege 2021-ben 24.250 Ft.

A nyugellátásoknál a minimálbér általános összegének nincs jelentősége, mert a nyugdíj melletti keresőtevékenység 2020. július 1-je óta már teljes mértékben járulékmentes, melynek következtében megszűnt a kereseti korlátozás.

A korhatár előtti ellátásban részesülők ellátásuk mellett 2021-ben is évente a naptári év első napján érvényes minimálbér tizennyolcszorosáig folytathatnak keresőtevékenységet, ez az összeg a 161.00 forintos minimálbér alapján 2. 898.000 forint.

Megváltozott munkaképességű személyek ellátásai

A rehabilitációs ellátás és rokkantsági ellátás mellett folytatott keresőtevékenységnél 2021-ben már nincs jelentősége az érvényes minimálbér összegének, mert 2021. január 1-jétől megszűnt a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai mellett folytatott keresőtevékenységre vonatkozó összegbeli korlátozás. (2021. előtt meg kellett szüntetni az ellátást, ha az ellátásban részesülő keresőtevékenységet folytatott, és keresete három egymást követő hónapban meghaladta a minimálbér 150 százalékát.)

További hatások

A minimálbér érvényes összege kihatással van a társadalombiztosítás területén az ellátások mellett más kérdésekre is, például a biztosítási kötelezettség megállapítására megbízási jogviszony esetén, vagy a megállapodáskötés társadalombiztosítási ellátásra, ahol szintén a minimálbér az alapja a megállapodás szerinti díj fizetésének.

A foglalkoztató által fizetendő rehabilitációs hozzájárulás mértéke a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér összegének kilencszerese, mely akkor fizetendő, ha a huszonöt főnél több személyt foglalkoztató munkáltató a kötelező foglalkoztatási szintnél (5 %) kevesebb megváltozott munkaképességű személyt foglakoztat.

Családtámogatási és szociális ellátások

A családtámogatási ellátásoknál a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes), és a gyermeknevelési támogatás (gyet., közismert nevén a ”főállású anyaság”) összege nem függ a minimálbér változásától, mert ezek az ellátások az öregségi nyugdíj legkisebb összegéhez igazodnak, csakúgy, mint az anyasági ellátás.

A szociális ellátásokra való jogosultság, illetve az ellátások összege szintén az öregségi nyugdíj legkisebb összegéhez kapcsolódnak.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

Nyugdíjemelésről döntött a kormány

A kormány a nyugdíjemeléssel a nagyrabecsülését fejezi ki a nyugdíjasok felé, és abban bízik, hogy ez segítség egy olyan évben, amikor ugyan sikerült féken tartani a rezsiköltségeket a családok számára, de az élelmiszerárak emelkedése jelentős – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

2023. szeptember 26.

Mikor jár özvegyi nyugdíj elvált házastársnak?

Bizonyos esetben az elvált házastárs is jogosult lehet elhunyt volt házastársa után özvegyi nyugdíjra. Ugyanilyen helyzetben lehet az egy évnél hosszabb ideje külön élő házastárs is.