TB-Nyugdíj

Táppénzszerű lett a rokkantellátás

Szerző: Molnárné dr. Balogh Márta
Dátum: 2012. szeptember 6.
Rovat:

A rokkantsági és rehabilitációs juttatások új szabályai táppénzszerűvé teszik a rokkantsági és a rehabilitációs ellátást, bár van olyan nézet is, amely az európai Unió nyugdíjrendszerében megtalálható úgynevezett „A” típusú rokkantsági nyugdíjjal tekinti azonosnak ezt az ellátócsomagot. Cikkünkből kiderül, ki jogosult 2012-ben ellátásra és hogyan tudja igényelni azt.

850 milliárdba kerültek a magánpénztárak

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. szeptember 3.
Rovat:

Bukott kísérletnek nevezi a hárompilléres nyugdíjrendszert az átalakításáról készített kormányzati jelentés: a működési költségekre fordított összegek és az elmaradt hozam nagyságrendileg 850 milliárd forintot tesznek ki, amiből több mint 400 kilométer autópályát lehetett volna építeni.

Miért éri meg megváltozott munkaképességű dolgozót alkalmazni?

Szerző: Molnárné dr. Balogh Márta
Dátum: 2012. szeptember 1.
Rovat:

A rehabilitációs kártya érdemi adókedvezményt biztosít a foglalkoztatónak, és a rehabilitációs hozzájárulás viszonylag komoly összegétől is megszabadulhat, ha megváltozott munkaképességűeket alkalmaz. Cikkünkből mindent megtudhat a rehabilitációs kártyáról és a rehabilitációs hozzájárulásról.

Társas vállalkozók járulékfizetése

Szerző: Váci Tímea
Dátum: 2012. augusztus 30.
Rovat:

A társas vállalkozókkal összefüggő társadalombiztosítási kötelezettségek 2012-től megváltoztak. Sokakat érintő, újabb és újabb problémákat felvető témáról van szó, ezért nem árt tisztában lenni a hatályos társadalombiztosítási szabályokkal, járulékfizetési kötelezettséggel. Kitérünk a többes jogviszonyra és a kiegészítő tevékenységre is.

Az ügyvezetők társadalombiztosításának esetei

Szerző: Kovácsné Álmosdy Judit
Dátum: 2012. augusztus 29.
Rovat:

Cikksorozatunk folytatásaként most az ügyvezetők társadalombiztosításának egyes eseteit vizsgáljuk meg három példával illusztrálva. A következő részekben további eseteket vizsgálunk.

Egyszerűbb a jövedelemigazolás az egészségbiztosításhoz

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 28.
Rovat:

Az új szabályok szerint a 2012. szeptember 1-jétől elhelyezkedők biztosítási jogviszony létesítésekor kötelesek átadni az új munkáltatójuknak azt a jövedelemigazolást, amelyet az előző foglalkoztatójuktól kaptak, vagy maguknak kell azt eljuttatniuk az illetékes hatóságnak.

Érdemes megváltozott munkaképességű dolgozót alkalmazni

Szerző: Molnárné dr. Balogh Márta
Dátum: 2012. augusztus 28.
Rovat:

A megromlott egészségi állapot szerencsés esetben nem jelenti azt, hogy az érintett személy teljes mértékben passzivitásra ítéltetik, visszavonulni kényszerül a munkaerőpiacról. Ha megmaradó egészségi állapota engedi, továbbra is tud munkát végezni. Elhelyezkedését, alkalmazását több foglalkoztatói kedvezmény is támogatja.

Melyik minimálbér után fizet járulékot az ügyvezető?

Szerző: Kovácsné Álmosdy Judit
Dátum: 2012. augusztus 27.
Rovat:

Mióta a Tbj. (1997. évi LXXX. törvény) átértelmezte a minimálbér fogalmát, rengeteg munkával találja szembe magát a könyvelő, amikor azt keresi, hogy egy adott tevékenységhez milyen szintű végzettség szükséges. Ráadásul nem a magánszemélynek a meglévő végzettsége az irányadó, hanem a tevékenységhez előírt képzettség, ami gyakran nem egyértelmű a FEOR-ban. Ehhez jött még hozzá idén az ügyvezetők minimum járulékkötelezettsége, melynek alapja a minimálbér. De melyik?

Az ügyvezetők után is fizetni kell a járulékot

Szerző: Kovácsné Álmosdy Judit
Dátum: 2012. augusztus 22.
Rovat:

Egy 2012. január 1-i törvénymódosítás értelmében a korlátolt felelősségű társaságok ügyvezetője is társas vállalkozónak tekintendő, azaz társas vállalkozóként biztosított, így járulékköteles. Korábban az ügyvezetői feladatok ellátása nem volt olyan biztosítási jogviszonyba tartozó tevékenység, amelyhez járulékfizetési kötelezettség tartozott.

Rokkantsági nyugdíj és önkéntes pénztári nyugdíj

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 17.
Rovat:

Az igénylés időpontjától függetlenül jogosultak az önkéntes pénztári nyugdíjszolgáltatásra azok, akiknek tavaly év végéig rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugellátást állapítottak meg – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A nyugdíj melletti keresőtevékenység korlátai

Szerző: Molnárné dr. Balogh Márta
Dátum: 2012. augusztus 16.
Rovat:

A nyugdíj melletti keresőtevékenység szabályai időről-időre változnak, naprakész ismeretük elsősorban a nyugdíj mellett munkát vállalóknak fontos, mivel a keresőtevékenységgel kapcsolatos bejelentési kötelezettség őket terheli, de kiemelt jelentőséggel bír a munkavállalók számára nyújtott tanácsadás, segítségnyújtás miatt a munkáltatók számára is.

Nem nő a nyugdíjkorhatár

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 13.
Rovat:

Nem változik a nyugdíjrendszer, az öngondoskodásnál fontosabb a nyugdíjtudatosság – nyilatkozta a Népszabadságnak az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára.

Nyugdíj: változik a szolgálati idő elismerése

Szerző: Molnárné dr. Balogh Márta
Dátum: 2012. augusztus 9.
Rovat:

A nemrégiben kihirdetett 2012. évi CXII. törvény több lényeges nyugdíjbiztosítási területet szabályoz. Rendezi a 2013-tól alkalmazandó nyugdíjszámítási szabályokat és a szolgálati idő elismerési eljárás új rendjét is szabályozza. A változások egy része 2012.január 1-re visszamenőleg alkalmazható.

A hét tb-kérdése: szakképző iskolai tanulók tb-ellátása

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 7.
Rovat:

A szakképzési törvény alapján a nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató tanulók közül a biztosítás csak a tanulószerződés alapján szakképző iskolai tanulmányokat folytatóra terjed ki. Tanulószerződést az a gyakorlati képzést szervező gazdálkodó szervezet vagy egyéb olyan szerv, szervezet köthet, amely a gyakorlati képzés folytatására jogosult szervezetek nyilvántartásában szerepel. Jár-e betegszabadság, valamint társadalombiztosítási pénzügyi ellátás a szakképző iskolai tanulóknak?

Változott az egészségbiztosítás rendje

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 1.
Rovat:

Júliustól módosult a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény és végrehajtási rendelete. Az új szabályok szerint előleget kapnak a biztosítottak, változik a többes jogviszonyos társas és az egyéni vállalkozók táppénze, módosul az egyedülállók köre és változik a kifizetőhelyek elszámolásának rendje. Az Adó szaklap 2012/11. számában megjelent cikk ismerteti az új szabályokat.

A magánpénztárakon spórol Fiico

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. július 31.
Rovat:

Félmilliárd eurós takarékossági csomagot jelentett be a szlovák kormány, miután a vártnál kevesebb az adóbevétel. A pakk jelentős eleme a magánpénztárhoz kerülő idei járulékok csökkentése.

Nem változik a nyugdíjrendszer

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. július 31.
Rovat:

A következő két évben nem változik a nyugdíjrendszer, a jelek szerint nincs már szó az egyéni nyugdíjszámlák bevezetéséről.