TB-Nyugdíj

Késik a pénzbeli szénjárandóság

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. május 29.
Rovat:

Az átmeneti bányászjáradékban részesülő bányászok májusban esedékes pénzbeli szénjárandóságukat várhatóan legkésőbb 2012. július közepéig megkapják. A további több mint 45 ezer jogosult a rendes ütemezés szerint, még ebben a hónapban hozzájut járandóságához – közölte a kormányzati portál.

Kivételes sürgősséggel folytatódott a nyugdíjreform

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. május 24.
Rovat:

A parlament kivételes sürgősséggel fogadta el Selmeczi Gabriella törvénymódosító javaslatát, amely szerint a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe idén visszalépők követeléseit a magánnyugdíjpénztárak állampapírban és készpénzben utalják át a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba.

Nyugdíjjal jutalmaznák a gyermekvállalást?

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. május 23.
Rovat:

A nemzetgazdasági tárca vitaanyagából az látszik, hogy a szakértők az évek óta emlegetett a svéd modell helyett a német nyugdíjrendszer pontrendszeres váromány-nyilvántartása mellett teszik le a voksukat. A javaslat plusz pontokkal jutalmazná a gyermekvállalást – derül ki a Napi Gazdaság összeállításából.

Átrajzolják a szlovák nyugdíjrendszert

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. május 21.
Rovat:

Emelkedik a nyugdíjkorhatár Szlovákiában, és 2016-tól az átlagnál többet keresők kevesebb nyugdíjra számíthatnak, mint amennyi a jelenlegi szabályozás szerint járna.

Selmeczi folytatja a nyugdíjreformot

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. május 21.
Rovat:

Állampapírban és készpénzben fizethetnek a magánpénztárak frissen visszalépett tagjaik után az adósságkezelő alapnak. Selmeczi Gabriella fideszes képviselő törvényjavaslata megkímélné az árfolyamveszteségtől az államot.

Járulékfizetés kiküldetéskor – gyakorlati összefoglaló

Szerző: Ágoston Péter
Dátum: 2012. május 17.
Rovat:

Egyenlő elbánás, az ellátások exportja, a biztosítási idő összeszámítása, egy állam joghatósága – ezeket az alapelveket kell figyelembe venni a külföldi kiküldetéssel összefüggő járulékfizetés során. Az RSM DTM szakértője összefoglalja a különböző jogszabályokban “elszórt” járulékfizetési tudnivalókat.

Nőtt a lengyel nyugdíjkorhatár

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. május 11.
Rovat:

2013-tól szakaszosan 67 évre emelkedik a nyugdíjkorhatárt mindkét nem számára. A nőknél 2040-ben, a férfiaknál 2020-ban lép hatályba az új korhatár.Kormánypárti igen szavazatokkal elfogadta a lengyel parlament a nyugdíjkorhatár emeléséről szóló törvényt, amely heves vitákat váltott ki az egész lengyel társadalomban.

A hét nyugdíjkérdése: munkavégzés, vállalkozás korlátai

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. május 11.
Rovat:

Amikor egy 40 évi jogosultsági idővel rendelkező nő a kedvezményes öregségi teljes nyugdíj mellett munkaviszonyt létesít, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként kiegészítő tevékenységet folytat, vonatkozik-e rá az éves jövedelmkorlát? Az általa fizetendő nyugdíjjárulék éves alapja nem haladhatja meg a kötelező legkisebb minimálbér havi összegének 18-szorosát?

Több járulékért több ellátás jár?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2012. május 9.
Rovat:

A 2012. január 1-jétől hatályos jogszabályváltozások értelmében bővült a társadalombíztás pénzbeli ellátásaira jogosultak köre. A jogszabály-módosítások érintették a foglalkoztatók és a kifizetőhelyek társadalombiztosítással kapcsolatos feladatait is. Az Adó szaklap 2012/4-5. számában megjelent cikk gyakorlati példákkal ismerteti a legfontosabb változásokat, ezekből emelünk ki néhányat.

Megsarcolják az ügyvezetőket

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. május 7.
Rovat:

A vezető tisztségviselők társadalombiztosítási jogállására 2012-től új szabályok vonatkoznak. A módosításokból következően az az ügyvezető is társas vállalkozóként minősülhet biztosítottnak, aki a megbízatásáért semmilyen díjazásban nem részesül – főfoglalkozásúként viszont a minimum-járulékalap(ok) után neki is járulékot kell fizetnie. A Könyvelő 2012/4. számában megjelent összeállításból kiderül, milyen jogviszonyokban mennyit kell fizetni.

Visszajöhet a korengedményes nyugdíj

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2012. május 4.
Rovat:

Valamilyen formában ismét bevezethetik a korengedményes nyugdíj lehetőségét, mert az nem kerülne pénzbe az államnak – írja a Pénzcentrum.hu.

850 milliárdot kérnek számon a magánpénztáraktól

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2012. május 4.
Rovat:

Több felelőtlen intézkedés hatására a magánnyugdíj-pénztári tagok átlagosan megtakarításaik ötödét veszítették el – tartalmazza Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízottként készített jelentése, amelyet a Magyar Nemzet ismertet.

Május végéig igényelhetnek jövedelempótlékot a kismamák

Szerző: Váci Tímea
Dátum: 2012. május 3.
Rovat:

Az OEP januárra visszamenőleg kiutalta a jövedelempótlékot minden olyan kismamának, aki helyesen kitöltve, időben benyújtotta a nyilatkozatot. A kompenzációt május végéig azok igényelhetik, akiket az adójóváírás megszűnése hátrányosan érintett.

Alig takarékoskodunk nyugdíjas korunkra

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2012. április 19.
Rovat:

A magyarok többsége tudatában van annak, hogy nem számíthat annyi nyugdíjra, amennyit szeretne, 58 százalék mégsem rendelkezik semmilyen saját nyugdíj-előtakarékossági megoldással; a megtakarítások nagy részét biztosításokban, önkéntes nyugdíjpénztárakban tartják, a befektetési alapokkal szemben félelem tapasztalható – derül ki a Raiffeisen Capital Management (RCM) megbízásából a GfK Hungária által készített tanulmányból.

Nyugdíj: Fico Orbán útjára lépne

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2012. április 17.
Rovat:

A szlovák kormány 9-ről 6 százalékra csökkentené a magánnyugdíjpénztárakba kerülő járulék arányát – adta hírül a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági napilap.

A pénztártagok több mint ötöde visszalépett

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2012. április 4.
Rovat:

A magán-nyugdíjpénztári tagok 22,65 százaléka, 22 533 személy döntött úgy a Stabilitás Pénztárszövetség adatai szerint, hogy visszalép az állami tb-rendszerbe. Az adatok nem véglegesek, mert postai úton még érkeznek nyilatkozatok, teljes körű feldolgozásuk április 6. után várható.