TB-Nyugdíj

EU: jogos a magánpénztárak államosítása

Szerző: Ado Online
Dátum: 2013. január 30.
Rovat:

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága elutasította szerdán a magánnyugdíjpénztárak ügyében tett magyar panaszt. A panaszosnak lesz nyugdíja a magánpénztárak államosításától függetlenül – érveltek a bírák.

Kevés a reálhozam visszaadása?

Szerző: Ado Online
Dátum: 2013. január 28.
Rovat:

Sérti a tulajdonhoz való jogot a magánnyugdíj-pénztári önkéntes tagdíj-kiegészítések hozamának részleges állami elvonása – véli Szabó Máté ombudsman.

Így változik a társadalombiztosítás 2013-ban

Szerző: Ado Online
Dátum: 2013. január 24.
Rovat:

Mennyi járulékot és milyen járulékalap után kell fizetni, milyen kedvezményeket lehet igénybe venni a szociális hozzájárulási adóból, hogyan változott az egészségügyi hozzájárulás, mi alapján számolják a nyugdíjat és a megváltozott munkaképességűek ellátásait? Minden kérdésre választ kaphat az Adó-kódex – Társadalombiztosítás 2013 kiadványból. (Promóciós tartalom)

Újraszámítással növelhető az öregségi nyugdíj

Szerző: Molnárné dr. Balogh Márta
Dátum: 2013. január 24.
Rovat:

Van a korhatár előtti ellátásban részesülők számára egy lehetőség, amellyel ellátásukat ismét megállapíttathatják, és ha az új ellátás kedvezőbb összegű, a nyugdíjkorhatár felett azt kaphatják.

Könnyebben kapnak emelést a nyugdíj mellett dolgozók

Szerző: Molnárné dr. Balogh Márta
Dátum: 2013. január 22.
Rovat:

A nyugdíjasként tovább dolgozók évente 0,5 százalékkal több nyugdíjat kapnak. Korábban 365 nap járulékfizetés után járt a pluszpénz, idén megszüntették ezt a korlátozást. A plusznyugdíj hozzátartozóknak is jár.

Kötelező nyugdíj: sok a kivétel

Szerző: Ado Online
Dátum: 2013. január 15.
Rovat:

A nyugdíjkorhatárt betöltők kötelező nyugdíjba vonulásáról szóló kormánydöntésnek új értelmezést adott a humán tárca közleménye. E szerint az önkormányzatok által fenntartott intézményekre – így például az egészségügyi alapellátásra vagy az önkormányzati járóbeteg-ellátásra – a kormányhatározat nem is vonatkozott.

A hét kérdése: regisztrált álláskereső egészségügyi ellátása

Szerző: Ado Online
Dátum: 2013. január 15.
Rovat:

2012. december 17-től 2013. március 14-éig álláskeresési támogatást kapok. 2013. március 15-től már ellátást nem kapok, csak regisztrált álláskereső leszek. Hogyan alakul a járulékfizetési kötelezettségem és milyen társadalombiztosítási ellátásra leszek jogosult?

Adategyeztetési eljárásokat indít az ONYF

Szerző: Ado Online
Dátum: 2013. január 11.
Rovat:

2013. január 1-jétől a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosítása következtében megszűnik a szolgálati idő elismerési kérelem. A változással egy időben a fővárosi és megyei kormányhivatalok nyugdíjbiztosítási igazgatóságai 2013. január 1-jétől kezdődően folyamatosan, minden biztosítottra vonatkozóan hatósági eljárást indítanak.

Így folyósítják a nyugdíjakat 2013-ban

Szerző: Ado Online
Dátum: 2013. január 10.
Rovat:

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság közzétette a 2013. évi nyugdíjak folyósításának rendjét. A postai úton kézbesített nyugdíjakat a postai kifizetési napokon, a bankszámlára érkező nyugdíjakat pedig a banki jóváírási napokon kapják meg a nyugdíjasok.

Minden a nyugdíjemelésről

Szerző: Ado Online
Dátum: 2013. január 9.
Rovat:

A januártól hatályos, 5,2 százalékos nyugdíjemelés minden részletét ismerteti az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság közleménye. A több szociális ellátás alapját jelentő nyugdíjminimum összege nem emelkedett.

A hét kérdése: kisgyermekes munkavállaló utáni szocho-kedvezmény

Szerző: Ado Online
Dátum: 2013. január 4.
Rovat:

A munkahelyvédelmi akciótervben nevesített kisgyermekes szülő foglalkoztatás után járó szociális hozzájárulási adókedvezménnyel csak azok a foglalkoztatók élhetnek, akik az ellátások folyósítása alatt vagy az után létesítenek új munkaviszonyt? Vagy a kedvezmény igényelhető arra a munkavállalóra is, aki korábban is alkalmazásban állt ugyanannál a foglalkoztatónál és például 2011. december 1-től állt vissza munkába?

5,2 százalékkal nőnek a nyugdíjak

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. december 19.
Rovat:

A jövő januári 5,2 százalékos nyugdíjemelés alapja a novemberben visszamenőleg 1,6 százalékkal megnövelt, decemberben folyósított összeg lesz – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az emelés átlagos összege ötezer forint havonta.

Közszféra: nyugdíj vagy munka

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. december 15.
Rovat:

Jövő júliustól bevezetik a dupla juttatás tilalmát, vagyis a közszférában dolgozóknak választaniuk kell: vagy nyugdíjat kapnak, vagy fizetést. A kormány a jövő évi költségvetés megalapozásával összefüggő törvényjavaslattal írja át a nyugdíjrendszert.