TB-Nyugdíj

Május végéig igényelhetnek jövedelempótlékot a kismamák

Szerző: Váci Tímea
Dátum: 2012. május 3.
Rovat:

Az OEP januárra visszamenőleg kiutalta a jövedelempótlékot minden olyan kismamának, aki helyesen kitöltve, időben benyújtotta a nyilatkozatot. A kompenzációt május végéig azok igényelhetik, akiket az adójóváírás megszűnése hátrányosan érintett.

Alig takarékoskodunk nyugdíjas korunkra

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2012. április 19.
Rovat:

A magyarok többsége tudatában van annak, hogy nem számíthat annyi nyugdíjra, amennyit szeretne, 58 százalék mégsem rendelkezik semmilyen saját nyugdíj-előtakarékossági megoldással; a megtakarítások nagy részét biztosításokban, önkéntes nyugdíjpénztárakban tartják, a befektetési alapokkal szemben félelem tapasztalható – derül ki a Raiffeisen Capital Management (RCM) megbízásából a GfK Hungária által készített tanulmányból.

Nyugdíj: Fico Orbán útjára lépne

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2012. április 17.
Rovat:

A szlovák kormány 9-ről 6 százalékra csökkentené a magánnyugdíjpénztárakba kerülő járulék arányát – adta hírül a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági napilap.

A pénztártagok több mint ötöde visszalépett

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2012. április 4.
Rovat:

A magán-nyugdíjpénztári tagok 22,65 százaléka, 22 533 személy döntött úgy a Stabilitás Pénztárszövetség adatai szerint, hogy visszalép az állami tb-rendszerbe. Az adatok nem véglegesek, mert postai úton még érkeznek nyilatkozatok, teljes körű feldolgozásuk április 6. után várható.

Az Allianz és az ING is várja a magánpénztárban maradókat

Szerző: Váci Tímea
Dátum: 2012. március 29.
Rovat:

Április elsejétől szétválik az Allianz önkéntes és magán-nyugdíjpénztári ága, az utóbbi független szolgáltatóvá alakul és Szövetség Magánnyugdíjpénztár néven együttműködést kínál a magánpénztári piac többi szereplőjének; az ING Nyugdíjpénztár nulla forintos magán-nyugdíjpénztári minimum tagdíjról döntött, és ugyancsak felkészült a pénztárrendszerben maradni szándékozók fogadására.

Májustól sokaknak veszhet el a rokkantnyugdíja

Szerző: Váci Tímea
Dátum: 2012. március 29.
Rovat:

A rokkantnyugdíjasok negyede még nem jelentkezett be felülvizsgálatra hétfőig a nyugdíjbiztosítási igazgatóság területi kirendeltségeihez, pedig március 31-én lejár ennek a határideje. Aki nem jelentkezik felülvizsgálatra, májustól automatikusan elveszíti eddigi járandósságát.

Rokkantnyugdíjasok: lejár a határidő

Szerző: Adó Online
Dátum: 2012. március 29.
Rovat:

Az ONYF tájékoztatása szerint 2012. március 31-éig kérhetik az érintett rokkantnyugdíjasok a komplex minősítés elvégzését, ellenkező esetben a rehabilitációs ellátását 2012. május 1. napjával meg kell szüntetni.

Nyugdíj: két nap maradt

Szerző: Adó Online
Dátum: 2012. március 29.
Rovat:

Március végéig kell eldönteniük a magánpénztári tagoknak, átlépnek-e az állami rendszerbe, vagy sem. Aki marad, teljes állami nyugdíjat kaphat, ha az NGM beváltja ígéretét, és tényleg átírja a nyugdíjjárandóságokra vonatkozó szabályozást – igaz, ezt hónapok óta megtehette volna. Az index.hu írása segít a döntésben.

Kétszázezer megváltozott munkaképességű ember veszíti el az utazási kedvezményt

Szerző: Váci Tímea
Dátum: 2012. március 24.
Rovat:

A héten megjelent kormányrendelet kétszázezer korábbi rokkantsági nyugdíjast és rendszeres szociális járadékost foszt meg az utazási kedvezménytől. Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke szerint ennek súlyos következményei lehetnek: tovább fokozódik az elszegényedés, az érintettek az alacsony összegű rokkantsági és rehabilitációs ellátásokból nem, vagy alig fogják tudni fedezni az orvoshoz járás és az álláskeresés utazási költségeit. Ez utóbbi jelentősen rontja a kormány által célul kitűzött foglalkoztatási rehabilitáció sikerességének esélyét is.

Néhány magánnyugdíjpénztár maradhat

Szerző: Váci Tímea
Dátum: 2012. március 24.
Rovat:

Egy hetük maradt már csak a magánnyugdíj-pénztári tagoknak arra, hogy eldöntsék, visszalépnek-e az állami nyugdíjrendszerbe, vagy sem. A legfrissebb információk szerint a magánpénztárakban maradók ugyanúgy 100 százalékos állami nyugdíjat kapnak, mint akik tavaly visszaléptek az állami rendszerbe. Döntésük helyességét azonban mégsem ez befolyásolja a leginkább, hanem az, hogy képesek-e fennmaradni a magánpénztárak. A pénzcentrum.hu összeállításából kiderül, hány pénztárnak van erre esélye.

Nyugdíjmizéria: ők lehetnek a nyertesek

Szerző: Adó Online
Dátum: 2012. március 24.
Rovat:

Egy hetük maradt már csak a magánnyugdíj-pénztári tagoknak arra, hogy eldöntsék, visszalépnek-e az állami nyugdíjrendszerbe, vagy sem. A legfrissebb információk szerint a magánpénztárakban maradók ugyanúgy 100 százalékos állami nyugdíjat kapnak, mint akik tavaly visszaléptek az állami rendszerbe. Döntésük helyességét azonban mégsem ez befolyásolja a leginkább, hanem az, hogy képesek-e fennmaradni a magánpénztárak – írja a pénzcentrum.hu.

Változnak a nyugdíjasok utazási kedvezményei

Szerző: Váci Tímea
Dátum: 2012. március 23.
Rovat:

A 44/2012. (III. 20.) Korm. rendelet módosította utazási kedvezményeket szabályozó 85/2007. (IV. 25.) kormányrendeletet, amely igazodik a nyugdíjrendszer idén hatályba lépett változásaihoz. Az egészségügyi szempontból leginkább rászoruló személyek kedvezményei változatlan formában megmaradnak, az 57 évesnél fiatalabb ellátottak közül azonban nem mindenkinek jár kedvezmény áprilistól.

OECD: meg kellene adóztatni a magyar nyugdíjakat

Szerző: Váci Tímea
Dátum: 2012. március 13.
Rovat:

Gyors intézkedések kellenek a magyar gazdaság stabilizálásához a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden bemutatott, Magyarországról készített friss országjelentése alapján, egyúttal erősíteni kell az aktivitási rátát, mert a foglalkoztatás alacsony szintje az ország egyik legnagyobb gondja – közölte Andrew Dean, az OECD országtanulmányokért felelős igazgatója, aki a nyugdíjak megadóztatását is javasolta.

Nyugdíjügy: nem lehet okosan dönteni

Szerző: Adó Online
Dátum: 2012. március 9.
Rovat:

A magánpénztárak tagjainak hó végéig határozniuk kell: átlépnek-e az állami rendszerbe, vagy megtakarított pénzüket magánkasszában hagyják-e. A döntést sok bizonytalanság nehezíti: nem tudni, mennyi lesz a pénztári tagságukat megőrzők állami nyugdíja, ahogyan azt sem, hogy mi lesz egyes pénztárak sorsa – írja az index.

Igazságos volna a nyugdíjak adóztatása

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2012. február 27.
Rovat:

A kormány valójában meg kívánja szüntetni a magánpénztárakat, az állami nyugdíjpillér rejtett adóval bünteti a nyugdíjasokat, a svéd modell nem teszi érdekeltté az államot a nyugdíjjárulék beszedésében – Németh György közgazdász az [origo]-nak nyilatkozott nyugdíjrendszerünk kilátásairól.Nyilvánvaló, hogy a kormány fel akarja számolni a magánnyugdíjpénztárakat, de ezt nem jogszabályban mondja ki, hanem lehetetlen helyzetbe hajszolja őket – nyilatkozta Németh György nyugdíjszakértő az [origo]-nak.

A GDP tizedét költjük nyugdíjra

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2012. február 24.
Rovat:

A társadalom idősödése és a válság miatt egész Európában át kell értékelni a nyugdíjak szerepét – mondta Andor László uniós biztos az MSZOSZ nyugdíjrendszerről rendezett konferenciáján.