TB-Nyugdíj

Jön a segélyezési plafon

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. szeptember 26.
Rovat:

A kormány segélyezési plafont vezet be a havonta kifizethető szociális támogatásoknál, jelenleg előkészítik az ehhez szükséges a jogszabályokat, a számításokat a Nemzetgazdasági Minisztérium végzi – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A segélyplafon bevezetésének célja, hogy segélyből ne lehessen magasabb jövedelemre szert tenni, mint munkából.

A hét tb-kérdése: jövedelemigazolás

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. szeptember 25.
Rovat:

Egy társadalombiztosítási kifizetőhellyel nem rendelkező foglalkoztató a dolgozójának havonta többször fizet ki nem rendszeres jövedelmet. A dolgozó munkaviszonyának megszűnésekor mindig ki kell állítani a jövedelemigazolás mellékletét képező pótlapot? Mi a teendője a foglalkoztatónak, ha a biztosított az újabb joviszonyában nem adja le a jövedelemigazolást a foglalkoztatójának?

A hét tb-kérdése: rokkantsági járadék

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. szeptember 21.
Rovat:

Fogyatékossággal küzdő gyermekem szeptember 30-án betölti tizennyolcadik életévét, egészségi állapota azonban sajnos nem fog javulni. Középiskolai tanulmányait be tudja majd fejezni, továbbtanulása még kérdéses, dolgozni, állapotának megfelelő munkát találni azonban feltehetően nem, vagy rövid időn belül nem fog találni. Milyen társadalombiztosítási ellátásra jogosult?

Ügyvezetés és járulékfizetés II.

Szerző: Kovácsné Álmosdy Judit
Dátum: 2012. szeptember 19.
Rovat:

Ügyvezetés személyes közreműködéssel, megbízási szerződéssel, vagy mindezek nélkül. Melyik eset miként értelmezhető a társadalombiztosítás szempontjából? Folytatjuk cikksorozatunkat.

Tovább egyszerűsödik a tb-ügyintézés

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. szeptember 18.
Rovat:

Már egyszerűsödött a terhességi-gyermekágyi segély és a gyed igénylése, áprilistól pedig gyorsabban bírálják el a gyermeknevelési támogatás folyósítását. Februártól az eddigi három helyett egy hatóság végzi a csökkent munkaképesség és egészségkárosodás megállapítását, illetve biztosítási jogviszony megszűnésekor a jövedelemigazolás kiadása szeptembertől a munkáltató feladata – közölte a közigazgatási tárca Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága.

Segítheti a nyugdíjazást a munkaadó

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2012. szeptember 17.
Rovat:

Noha a jogszabály nem ró konkrét kötelezettséget a munkaadóra munkavállalója nyugdíjigénye miatt, segítő közreműködése nélkül a nyugdíjba vonulás jelentősen megnehezülhet. Jó tanácsokat adunk nyugdíjba készülő vállalkozóknak is.

Munkaidőszámlát javasolnak a vasasok

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. szeptember 12.
Rovat:

Német típusú “munkaidőszámla” bevezetését javasolják a nyugat-dunántúli vasasok – mondta el Molnár Ákos, a Vasas Szakszervezeti Szövetség regionális ügyvivője szerdán. A számlán nyilvántartott összeg a nyugdíjellátásba is átvihető lenne.

A hét tb-kérdése: rehabilitációs járadék és munkaviszony

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. szeptember 11.
Rovat:

Milyen járulékot kell levonni attól a rehabilitációs járadékban részesülő személytől, aki 2012. február 1-jétől heti 40 órás munkaviszonyt létesített? Mint munkaviszonyban álló személy jogosult-e egészségbiztosítás pénzbeli ellátására?

Ügyvezetés és járulékfizetés

Szerző: Kovácsné Álmosdy Judit
Dátum: 2012. szeptember 11.
Rovat:

A cikksorozatunkat folytatva, most az egyéni vállalkozással is rendelkező, illetve munkaviszonyban lévő ügyvezetők társadalombiztosításával kapcsolatos tudnivalókat mutatjuk be. Előbbiek esetében 2012. január 1-től ez az ügyvezető már nemcsak egyéni vállalkozóként biztosított, hanem ügyvezetőként is társas vállalkozónak minősül.

Táppénzszerű lett a rokkantellátás

Szerző: Molnárné dr. Balogh Márta
Dátum: 2012. szeptember 6.
Rovat:

A rokkantsági és rehabilitációs juttatások új szabályai táppénzszerűvé teszik a rokkantsági és a rehabilitációs ellátást, bár van olyan nézet is, amely az európai Unió nyugdíjrendszerében megtalálható úgynevezett „A” típusú rokkantsági nyugdíjjal tekinti azonosnak ezt az ellátócsomagot. Cikkünkből kiderül, ki jogosult 2012-ben ellátásra és hogyan tudja igényelni azt.

850 milliárdba kerültek a magánpénztárak

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. szeptember 3.
Rovat:

Bukott kísérletnek nevezi a hárompilléres nyugdíjrendszert az átalakításáról készített kormányzati jelentés: a működési költségekre fordított összegek és az elmaradt hozam nagyságrendileg 850 milliárd forintot tesznek ki, amiből több mint 400 kilométer autópályát lehetett volna építeni.

Miért éri meg megváltozott munkaképességű dolgozót alkalmazni?

Szerző: Molnárné dr. Balogh Márta
Dátum: 2012. szeptember 1.
Rovat:

A rehabilitációs kártya érdemi adókedvezményt biztosít a foglalkoztatónak, és a rehabilitációs hozzájárulás viszonylag komoly összegétől is megszabadulhat, ha megváltozott munkaképességűeket alkalmaz. Cikkünkből mindent megtudhat a rehabilitációs kártyáról és a rehabilitációs hozzájárulásról.

Társas vállalkozók járulékfizetése

Szerző: Váci Tímea
Dátum: 2012. augusztus 30.
Rovat:

A társas vállalkozókkal összefüggő társadalombiztosítási kötelezettségek 2012-től megváltoztak. Sokakat érintő, újabb és újabb problémákat felvető témáról van szó, ezért nem árt tisztában lenni a hatályos társadalombiztosítási szabályokkal, járulékfizetési kötelezettséggel. Kitérünk a többes jogviszonyra és a kiegészítő tevékenységre is.

Az ügyvezetők társadalombiztosításának esetei

Szerző: Kovácsné Álmosdy Judit
Dátum: 2012. augusztus 29.
Rovat:

Cikksorozatunk folytatásaként most az ügyvezetők társadalombiztosításának egyes eseteit vizsgáljuk meg három példával illusztrálva. A következő részekben további eseteket vizsgálunk.

Egyszerűbb a jövedelemigazolás az egészségbiztosításhoz

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 28.
Rovat:

Az új szabályok szerint a 2012. szeptember 1-jétől elhelyezkedők biztosítási jogviszony létesítésekor kötelesek átadni az új munkáltatójuknak azt a jövedelemigazolást, amelyet az előző foglalkoztatójuktól kaptak, vagy maguknak kell azt eljuttatniuk az illetékes hatóságnak.

Érdemes megváltozott munkaképességű dolgozót alkalmazni

Szerző: Molnárné dr. Balogh Márta
Dátum: 2012. augusztus 28.
Rovat:

A megromlott egészségi állapot szerencsés esetben nem jelenti azt, hogy az érintett személy teljes mértékben passzivitásra ítéltetik, visszavonulni kényszerül a munkaerőpiacról. Ha megmaradó egészségi állapota engedi, továbbra is tud munkát végezni. Elhelyezkedését, alkalmazását több foglalkoztatói kedvezmény is támogatja.

Melyik minimálbér után fizet járulékot az ügyvezető?

Szerző: Kovácsné Álmosdy Judit
Dátum: 2012. augusztus 27.
Rovat:

Mióta a Tbj. (1997. évi LXXX. törvény) átértelmezte a minimálbér fogalmát, rengeteg munkával találja szembe magát a könyvelő, amikor azt keresi, hogy egy adott tevékenységhez milyen szintű végzettség szükséges. Ráadásul nem a magánszemélynek a meglévő végzettsége az irányadó, hanem a tevékenységhez előírt képzettség, ami gyakran nem egyértelmű a FEOR-ban. Ehhez jött még hozzá idén az ügyvezetők minimum járulékkötelezettsége, melynek alapja a minimálbér. De melyik?

Az ügyvezetők után is fizetni kell a járulékot

Szerző: Kovácsné Álmosdy Judit
Dátum: 2012. augusztus 22.
Rovat:

Egy 2012. január 1-i törvénymódosítás értelmében a korlátolt felelősségű társaságok ügyvezetője is társas vállalkozónak tekintendő, azaz társas vállalkozóként biztosított, így járulékköteles. Korábban az ügyvezetői feladatok ellátása nem volt olyan biztosítási jogviszonyba tartozó tevékenység, amelyhez járulékfizetési kötelezettség tartozott.

Rokkantsági nyugdíj és önkéntes pénztári nyugdíj

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 17.
Rovat:

Az igénylés időpontjától függetlenül jogosultak az önkéntes pénztári nyugdíjszolgáltatásra azok, akiknek tavaly év végéig rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugellátást állapítottak meg – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.