TB-Nyugdíj

Spórolunk a nyugdíjakon

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 8.
Rovat:

A GDP-arányos nyugdíjkiadások aránya 2026-ig mintegy 2,5 százalékponttal csökken, negyed részben az ellátotti létszámot érintő szigorítások, háromnegyed részben pedig az új, inflációs indexálási szabályoknak köszönhetően − írja a Napi Online a jegybank számításai alapján.

Táppénz: Szabó Máté kevésbé szigorú

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 7.
Rovat:

Nem ért egyet a szociális törvény tervezett módosításával Szabó Máté. Az alapvető jogok biztosa megtartaná a családi pótlék visszamenőleges folyósításának lehetőségét, és azt javasolja, hogy lehetőség szerint a kórházban ápolt gyermek szülője is kapjon táppénzt.

Táppénz többes jogviszonyban

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 7.
Rovat:

Aki egyidejűleg több biztosítási jogviszonyban áll, 2012-től mindegyik biztosítási jogviszonya alapján jogosult táppénzre, ugyanis a járulékalapot képező jövedelem után minden jogviszonyban meg kell fizetni a 3 százalékos mértékű pénzbeli egészségbiztosítási járulékot. Hogyan bírálják el ilyenkor a táppénz-igényt? Az Adó szaklap 2012/7. számában megjelent cikk gyakorlati példákkal ad választ a kérdésre.

Adómentes marad a nyugdíj

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 4.
Rovat:

A most hatályos nyugdíjszámítási szabályok fenntartását, vagyis a nyugdíjak 2013 utáni adómentességének megőrzését célzó törvényjavaslatot terjesztett az Országgyűlés elé Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Változik viszont a magánpénztári tagok nyugdíjszámírási képlete.

Késik a pénzbeli szénjárandóság

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. május 29.
Rovat:

Az átmeneti bányászjáradékban részesülő bányászok májusban esedékes pénzbeli szénjárandóságukat várhatóan legkésőbb 2012. július közepéig megkapják. A további több mint 45 ezer jogosult a rendes ütemezés szerint, még ebben a hónapban hozzájut járandóságához – közölte a kormányzati portál.

Kivételes sürgősséggel folytatódott a nyugdíjreform

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. május 24.
Rovat:

A parlament kivételes sürgősséggel fogadta el Selmeczi Gabriella törvénymódosító javaslatát, amely szerint a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe idén visszalépők követeléseit a magánnyugdíjpénztárak állampapírban és készpénzben utalják át a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba.

Nyugdíjjal jutalmaznák a gyermekvállalást?

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. május 23.
Rovat:

A nemzetgazdasági tárca vitaanyagából az látszik, hogy a szakértők az évek óta emlegetett a svéd modell helyett a német nyugdíjrendszer pontrendszeres váromány-nyilvántartása mellett teszik le a voksukat. A javaslat plusz pontokkal jutalmazná a gyermekvállalást – derül ki a Napi Gazdaság összeállításából.

Selmeczi folytatja a nyugdíjreformot

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. május 21.
Rovat:

Állampapírban és készpénzben fizethetnek a magánpénztárak frissen visszalépett tagjaik után az adósságkezelő alapnak. Selmeczi Gabriella fideszes képviselő törvényjavaslata megkímélné az árfolyamveszteségtől az államot.

Járulékfizetés kiküldetéskor – gyakorlati összefoglaló

Szerző: Ágoston Péter
Dátum: 2012. május 17.
Rovat:

Egyenlő elbánás, az ellátások exportja, a biztosítási idő összeszámítása, egy állam joghatósága – ezeket az alapelveket kell figyelembe venni a külföldi kiküldetéssel összefüggő járulékfizetés során. Az RSM DTM szakértője összefoglalja a különböző jogszabályokban “elszórt” járulékfizetési tudnivalókat.

Nőtt a lengyel nyugdíjkorhatár

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. május 11.
Rovat:

2013-tól szakaszosan 67 évre emelkedik a nyugdíjkorhatárt mindkét nem számára. A nőknél 2040-ben, a férfiaknál 2020-ban lép hatályba az új korhatár.Kormánypárti igen szavazatokkal elfogadta a lengyel parlament a nyugdíjkorhatár emeléséről szóló törvényt, amely heves vitákat váltott ki az egész lengyel társadalomban.

A hét nyugdíjkérdése: munkavégzés, vállalkozás korlátai

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. május 11.
Rovat:

Amikor egy 40 évi jogosultsági idővel rendelkező nő a kedvezményes öregségi teljes nyugdíj mellett munkaviszonyt létesít, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként kiegészítő tevékenységet folytat, vonatkozik-e rá az éves jövedelmkorlát? Az általa fizetendő nyugdíjjárulék éves alapja nem haladhatja meg a kötelező legkisebb minimálbér havi összegének 18-szorosát?

Több járulékért több ellátás jár?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2012. május 9.
Rovat:

A 2012. január 1-jétől hatályos jogszabályváltozások értelmében bővült a társadalombíztás pénzbeli ellátásaira jogosultak köre. A jogszabály-módosítások érintették a foglalkoztatók és a kifizetőhelyek társadalombiztosítással kapcsolatos feladatait is. Az Adó szaklap 2012/4-5. számában megjelent cikk gyakorlati példákkal ismerteti a legfontosabb változásokat, ezekből emelünk ki néhányat.

Megsarcolják az ügyvezetőket

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. május 7.
Rovat:

A vezető tisztségviselők társadalombiztosítási jogállására 2012-től új szabályok vonatkoznak. A módosításokból következően az az ügyvezető is társas vállalkozóként minősülhet biztosítottnak, aki a megbízatásáért semmilyen díjazásban nem részesül – főfoglalkozásúként viszont a minimum-járulékalap(ok) után neki is járulékot kell fizetnie. A Könyvelő 2012/4. számában megjelent összeállításból kiderül, milyen jogviszonyokban mennyit kell fizetni.