Online figyel a revizor

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2012. december 7.
Rovat: Egyéb kategória

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Áprilistól az üzlet előtt ülő revizor laptopjáról figyelheti, hogy a vásárló kapott-e számlát, nyugtát. Az adóbeszedés hatékonyságát tovább növelő lépéseken túl a CompLex Kiadó Rodin Felnőttképzési Üzletága által szervezett Adónap résztvevői azt is megismerhették, milyen bonyolult számítás nyomán érvényesíthető az anyasági ellátásról visszatérők járulékkedvezménye.


Áprilistól a NAV 5 milliárd forint értékű új szervere lép kapcsolatba 400 ezer pénztárgéppel. A rendszer lehetővé teszi a valós idejű lekérdezést, vagyis a fodrászüzlet előtt váró revizor a laptopján ellenőrizheti, hogy az üzletből kilépő vendég kapott-e számlát – vázolta a hatóság előtt álló új perspektívát dr. Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese. A rendszer például heti bontásban grafikont is készít az egyes üzletek forgalmáról, aminek az elemzése szintén tanulságos lehet az adóellenőrök számára. Technológiai problémát az jelenthet, hogy vannak területek, amelyeken nincs internet-lefedettség: az itt működő boltok kiküldött bemérőautók adatai alapján mentesítést kaphatnak az online összeköttetés kötelezettsége alól – tette hozzá az elnökhelyettes.

A rendszer Grúziában, Azerbajdzsánban és Bulgáriában működik, és van olyan ország, ahol a számlát vagy nyugtát nem kapó vásárlót is felelősségre vonják; erre itthon nincs mód – mondta dr. Varga Árpád.

A pénztárgépek cseréje mintegy 40 milliárd forintba kerül, elképzelhető, hogy a cégek valamiféle pozitív ösztönzést is kapnak – közölte a kereskedelmet és a szolgáltató szektort izgalomban tartó új adóhatósági eszközről a NAV szakembere.

Csak fehéredik

Számos, a gazdaság fehéredését szolgáló intézkedés apró részleteire és már mutatkozó eredményeire is felhívta a hallgatóság figyelmét a NAV elnökhelyettese.

Nyomatékosította például, hogy a készpénzforgalom 1,5 millió forintos limittel való korlátozása csak a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezettekre vonatkozik, magánszemélyekre nem; termék, szolgáltatás vásárlásakor érvényes, hiteltörlesztéskor nem. Ha a NAV úgy találja, hogy két üzleti partner megszegi a jövő évtől hatályos előírást, mérlegelés nélkül mulasztási bírságot szab ki. A bírság a limitet meghaladó összeg 20 százaléka, amelyet mindkét félnek (tehát a készpénzt adó és a készpénzt elfogadó vállalkozásnak is) meg kell fizetnie. Ez elég visszatartó erő – értékelt a NAV elnökhelyettese.

Tavaly júliusban 1397 gabonát szállító kamion lépte át a magyar határt, az év egészében kétszer annyi búzát értékesítettünk külföldre, mint amennyit megtermeltünk; idén júliusban a kamionforgalom 497-re csökkent – ez volt a fordított áfázás bevezetésének hatása. Mást is utaztatunk, például homokot és műtrágyát – vázolta a fordított adózás bevezetésének drámai hatását és lehetséges perspektíváját dr. Varga Árpád.

További visszatartó erőt jelent majd az áfacsalások terén, hogy jövő év júliusától mindenki megnézheti a NAV honlapján, hogy a tételes áfázás keretében partnercégei mit jelentettek róla. Az adatmennyiség kezelése és az adótitok biztosítása (ti. garantálni kell, hogy minden cég csak a saját adataihoz férjen hozzá) miatt az erre szolgáló informatikai rendszer kiépítése nem mindennapi feladat – mondta a NAV elnökhelyettese.

Érthetővé vált a szochó-kedvezmény

A munkahelyvédelmi akciótervben meghirdetett, szociális hozzájárulási adókedvezmények sem egymással, sem a régi kedvezményekkel nem vonhatók össze, és kizárólag munkaviszonyban állókra érvényesíthetők; a kedvezmények mértéke főállású munkavállalókra vonatkozik, nem főállású dolgozók esetén arányosítani kell. A kedvezmény alapja valamennyi esetben a bruttó munkabér, de legfeljebb 100 ezer forint, kivéve a kutatókra szóló kedvezménynél, amelynek alapja havi bruttó 500 ezer forint – mondta előadásában Széll Zoltánné, a NAV főtanácsadója.

A szakképzettséget nem igényló munkakörök betöltőjére vonatkozó kedvezmény a cégnél már dolgozókra is alkalmazható – ez szolgálja a munkahelymegőrzést. Az életkorhoz kötődő kedvezmény is vonatkozik a már a társaságnál dolgozókra, és arra a hónapra is érvényesíthető, amelyben a dolgozó betölti 25. vagy 55. évét. Pályakezdőnek a jogszabály szerint az minősül, akinek korábban nem volt 180 nap munkaviszonya: erről számukra a a NAV ad igazolást – sorolta a részleteket a szakember. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az 55 éves kor felett járó adókedvezmény a jogszabály tiltó rendelkezéseinek hiányában jelenleg a nyugdíjasokra is érvényesíthető. Ezekkel szemben a tartósan álláskeresőhöz kötődő adókedvezmény csak azután a munkavállaló után jár, akit 2013 január elseje után vesznek fel; a tartós munkanélküliséget a foglalkoztatási hivatal igazolja – magyarázta Széll Zoltánné.

A fentieknél jóval bonyolultabb az anyasági ellátásokhoz kötődő járulékkedvezmény, ráadásul az csak a gyed, a gyes, és a gyet-ről visszatérők után jár, a tgyás nincs felsorolva a jogszabályban. Fő szabályként a kedvezmény 45 hónapig érvényesíthető, de a kedvezményezett foglalkoztatás legfeljebb 3 év lehet, így minden cégvezetőnek érdemes jól körülnéznie: van-e az alkalmazottak között olyan, aki nem túl rég tért vissza gyermeke mellől a munkahelyre, és esetében érdemes külön megnézni, jár-e még az adókedvezmény. A 45 hónapos időszak attól a naptól számít, amikor az anyasági ellátásról visszatérő ismét munkába áll, és induláskor a 2013 január 1-jén dolgozó munkavállalók után is érvényesíthető.

Szja-módosítások: most nem volt rekord

Idén 12-szer módosult az szja-törvény a tavalyi 18 után: nyugalmi állapotban vagyunk – mondta előadásában dr. Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst&Young adószakértője.

Most a legfontosabb változás az, hogy 2013-tól megszűnik a félszuperbruttó, ami helyes, mert az alacsony adókulcs-nagy vetítési alap párosításánál egyszerűbb az új rend – mondta. A ténylegesen 16 százalékos szja-kulcs bevezetése azt jelenti, hogy 202 ezer forintos havi jövedelem felett 4,3 százalékkal nő a nettó fizetés egészen 661 850 forintig; onnantól csökken, a járulékplafon megszüntetése miatt – magyarázta Vámosi-Nagy Szabolcs.

Az adómentes külföldi jövedelmet 2013-tól tájékoztató adatként a bevallásokon szerepeltetni kell – közölte az adószakértő. Ennek az az oka, hogy a vagyonosodási vizsgálatok során sokszor tapasztalták a revizorok, hogy legális, külföldről származó jövedelem volt a vagyongyarapodás forrása; ez a módosítás után nem fordulhat elő.

A cafeteria 2013-tól érvényes rendszeréről elhangzott: az egészségbiztosítási hozzájárulás mértéke 10-ról 14 százalékra nő, így a béren kívüli juttatások közterhe 30,2-ról 35,7 százalékra emelkedik. A cafeteria így is sokkal olcsóbb, mint bért fizetni – fogalmazott Vámosi-Nagy Szabolcs. Az 50 ezer forintnyi sportcélú juttatás mentessége kiterjed a kultúrára is a film kivételével – hívta fel a hallgatóság figyelmét.


Kapcsolódó cikkek:


Civilek figyelem! Fontos határidő közeleg
2020. szeptember 29.

Letölthető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapjáról a 20EGYREG jelű adatlap, amit azoknak a civilszervezeteknek kell beadniuk, akik 2021-től igényt tartanak magánszemélyek 1%-os felajánlásaira, és korábban még nem regisztráltak.

Nőtt a foglalkoztatás augusztusban
2020. szeptember 29.

2020 augusztusában a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma idén először újra meghaladta a 4,5 millió főt, ez 54 ezerrel volt több, mint az előző hónapban.

Ami állandó: az IFRS-ek változásai
2020. szeptember 29.

Bár tény, hogy a 2020-as év nem hozott egy új „nagy standardot”, számos olyan apróbb változás történt, amely így vagy úgy, de érinteni fogja az IFRS alapján jelentő vállalkozásokat.