Orbán: a társadalom nem támogatta a differenciált nyugdíjemelést

Szerző: Adó Online
Dátum: 2018. október 2.
Címkék: ,
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A miniszterelnök szerint az első Orbán-kormány végrehajtott egy differenciált nyugdíjemelést az alacsony jövedelműek érdekében, de a társadalom ezt nem támogatta. Ugyanakkor azt is mondta, kinyitható ez a kérdés.

Schmuck Erzsébet (LMP) azt kérdezte a kormányfőtől az azonnali kérdések órájában, tervezi-e a kabinet a nyugdíjminimum megemelését 50 ezer forintra, eltörölné-e a kényszernyugdíjazást a közszférában és felemeli-e az ápolási díjat. Kifogásolta, hogy a magas nyugdíjat kapók járadékemelése összegszerűen jelentősen nagyobb, az alacsonyabb nyugdíjúakénál.

Orbán Viktor miniszterelnök úgy felelt: a képviselő konkrét válaszokat a szakminisztertől kaphat a kérdéseire. A döntések mögött lévő szempontokról szólva azt mondta: a magyar szabályozók sokáig kifejezetten a nyugdíj felé terelték az embereket a magas munkanélküliség miatt.

Mára azonban ez megváltozott, inkább kevesen vannak a gazdaságban, ezért fontos, hogy az idősek is ott maradhassanak – tette hozzá. Ezért hozták létre például a nyugdíjas-szövetkezeteket, amelyek már több mint 10 ezer embert közvetítenek ki, november 1-jétől pedig a munkát vállaló idősek a járadékuk megtartása mellett a munkajövedelmük után csupán személyi jövedelemadót fizetnek, szociális hozzájárulási adót már nem.

Közölte azt is: az első Orbán-kormány végrehajtott egy differenciált nyugdíjemelést az alacsony jövedelműek érdekében, ám meglátása szerint a társadalom ezt nem támogatta. “Ha önök úgy gondolják, hogy a kérdést nyissuk ki, kinyithatjuk” – jegyezte meg.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek:


Nyugdíj: hogyan szerezhető szolgálati idő megállapodással?
2021. április 28.

A szolgálati idő hossza alapvető jelentőségű a nyugdíj-jogosultság és a nyugdíj összege szempontjából. Vajon van-e mód arra, hogy akkor is szerezzünk szolgálati időt, amikor nincs biztosítási jogviszonyunk, vagy az szünetel?