Rohamosan csökken a nyugdíjak értéke

Szerző: Ado Online
Dátum: 2014. január 27.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelenleg a magyar átlagpolgár utolsó fizetésének 83 százaléka a nyugdíj, 2050-ben már csak 65,5 százaléka lesz.


Az európai népesség folyamatosan öregszik, így egyre kevesebb aktív korú polgár befizetéseiből kell egyre több nyugdíjas részére állami nyugdíjat fizetni, a nyugdíjas kori változatlan életszínvonal ezért csak öngondoskodással érhető el – mondta az ING Biztosító elnök-vezérigazgatója, hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Cornelia Coman idézte az EU Magyarországra vonatkozó előrejelzését: jelenleg a magyar átlagpolgár utolsó fizetésének 83 százaléka a nyugdíj, 2050-ben már csak 65,5 százaléka lesz, mivel a 65 év feletti korosztály aránya a mai 20 százalék alattiról 26 százalékra emelkedik. A 225 ezer forintos bruttó átlagbér után jelenleg 124 ezer forint a nyugdíj, amely – változatlan átlagbért feltételezve – 2050-re 98 ezer forintra csökken – tette hozzá Cornelia Coman.

Hozzátette: miközben a nyugdíjasok aránya növekszik, tovább is élnek, jelenleg a nyugdíjazást követően még 16 évig, de évente 0,1 százalékkal emelkedik a várható életkor.

A vezérigazgató idézte a GfK Hungária és az ING közös felmérésének egyik megállapítását: az aktív korúak mindössze negyede takarékoskodik nyugdíjas korára, pedig a szükséges havi megtakarítás annál kevesebb, mennél korábban kezdi valaki a takarékosságot.

Számlázási szabályok 2014-ben

Szakmai fórum és képzés: 2014. január 30.

Előadó: Sike Olga, fősztályvezető-helyettes NAV

Jelentkezzen most!

Német János, a biztosító termékfejlesztési vezetője kiemelte, hogy az idei év elejétől a nyugdíjbiztosításokra járó 20 százalékos adókedvezmény is a nyugdíjas előtakarékosságra ösztönzi az aktív korúakat. Miután a nyugdíj-előtakarékossági számla és az önkéntes nyugdíjbiztosítás adókedvezménye is ilyen arányú, így a három öngondoskodás párhuzamosan is folytatható, annak csak az adókedvezmény évi 280 ezer forintos felső határa szab határt – tette hozzá a termékfejlesztési vezető.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek:


Haladékot adott a NAV a járuléktartozóknak
2021. február 22.

Március 10-ig még rendezhető az elmaradás, így több mint három hét haladékot nyernek járulékügyük intézésére azok, akiknek a törvény alapján érvénytelenné válna a taj-száma.

Így számíthat a nyugdíjnál a megbízási szerződés
2021. február 22.

Elmondjuk, mikor és hogyan számít bele a megbízási díj a nyugdíj összegébe, mi történhet a megbízási jogviszonnyal a nyugdíj megállapításakor, és miként lehet nyugdíj melletti keresőtevékenységet végezni megbízási jogviszony keretében.