Szociális vetítési alap lesz az öregségi nyugdíjminimum


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A változtatás oka, hogy az öregségi nyugdíjminimum elsősorban a nyugdíjszakágazat mutatószáma – írja bejegyzésében Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára. A szociális vetítési alap összege továbbra is 28 500 forint.

Változik a szociális ellátások és támogatások összegének megállapításánál a viszonyítási alap, ezután ez nem az öregségi nyugdíj lesz, hanem az úgynevezett szociális vetítési alap – közölte Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára Facebook-oldalán.

A változtatás oka, hogy az öregségi nyugdíjminimum elsősorban a nyugdíjszakágazat mutatószáma, amelyet a társadalombiztosítási nyugellátásokhoz kapcsolódóan használnak. Indokolt volt egy olyan viszonyítási alap létrehozása a szociális területen, amely figyelembe veszi majd a szakterület sajátosságait – magyarázta bejegyzésében az államtitkár.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szociális vetítési alap bevezetésével célzottabb lesz a támogatások és juttatások megállapítása, az állam felelőssége azonban nem csökken.

Fülöp Attila azt írta: az állami finanszírozás nem csökkent a szociális területen. 2010-hez képest 3,5-szer többet fordítanak az idei költségvetésben szociális, gyermekvédelmi, gyermekjóléti szolgáltatásokra, ez az idei büdzsében 1140 milliárd forintot jelent, míg 2010-ben 325 milliárd volt – olvasható a bejegyzésben, amelyet az MTI ismertetett.

A Belügyminisztérium által a minap az Országgyűlés elé benyújtott törvényjavaslatból kiderül: a szociális vetítési alap összege megegyezik az öregségi nyugdíjminimum összegével, ami 28 500 forint 2008 januárja óta.

(MTI, Adó Online)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 26.

Jön a Komplex Jogviszony-Nyilvántartás

Egyszerűsítheti a jogviszonyok mindennapi ügyintézését az adóhatóság vezetésével működő konzorcium uniós támogatással létrejövő fejlesztése, a Komplex Jogviszony-Nyilvántartás (KJNY) – közölte a NAV.

2024. június 24.

Mit jelent a nyugdíjelőleg?

Sokaknak nyugdíj-igényük benyújtása után először nyugdíjelőleget állapítanak meg. Az ezzel kapcsolatos rendelkezéseket a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) tartalmazza.