Társadalombiztosítás, járulékfizetés 2014-ben

Szerző: Ado Online
Dátum: 2014. január 29.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mennyi járulékot és milyen járulékalap után kell fizetni, milyen új kedvezményeket lehet igénybe venni a szociális hozzájárulási adóból, mit jelent a családi járulékkedvezmény, mi alapján számolják a nyugdíjat és a megváltozott munkaképességűek ellátásait 2014-ben? Minden kérdésre választ kaphat az Adó-kódex – Társadalombiztosítás 2014 kiadványból. (Promóciós tartalom)


Néhány újdonság 2014-ben:

  • 2014-től a nem biztosítottak egészségügyi szolgáltatási járulékának mértéke inflációt követő mértékben emelkedett, összege 2014. január 1-jétől havonta 6810 forint.
  • Megszűnt az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettsége a legalább 36 órás munkaviszonnyal rendelkező nyugdíjas egyéni vállalkozóknak és a társas vállalkozásoknak az ilyen tagjuk után. Ezáltal tényleges jövedelem hiányában a nyugdíjas vállalkozóknak semmilyen járulékfizetési kötelezettségük sem keletkezik.
  • Újabb kedvezmények érvényesíthetők a szociális hozzájárulási adóból és 2014. január 1-től bevezették a gyed extrát.

A Wolter Kluwer Kiadó gondozásában a napokban megjelent, Adó kódex Társadalombiztosítás című kiadvány tartalmazza a legfontosabb társadalombiztosítási jogszabályok egységes szerkezetű, 2014. január 1-jétől hatályos szövegeit a tavalyi évközi és az év végi változások kiemelésével, valamint a módosítások gyakorlati példákkal illusztrált magyarázatait is.

A kódex főbb témái:

  • Biztosítási jogviszony
  • Szociális hozzájárulási adó
  • Egészségügyi hozzájárulás
  • Nyugellátások, korhatár előtti ellátás és szolgálati járandóság
  • Egészségbiztosítás

A kiadvány online változata itt érhető el, nyomtatott változata pedig a Wolters Kluwer Kft-nél megrendelhető – részletek és megrendelés itt.

(Az Adó szaklapokat, csakúgy mint az Adó Online-t, a Wolters Kluwer Kft. adja ki – a szerk.)


Kapcsolódó cikkek:


Haladékot adott a NAV a járuléktartozóknak
2021. február 22.

Március 10-ig még rendezhető az elmaradás, így több mint három hét haladékot nyernek járulékügyük intézésére azok, akiknek a törvény alapján érvénytelenné válna a taj-száma.

Így számíthat a nyugdíjnál a megbízási szerződés
2021. február 22.

Elmondjuk, mikor és hogyan számít bele a megbízási díj a nyugdíj összegébe, mi történhet a megbízási jogviszonnyal a nyugdíj megállapításakor, és miként lehet nyugdíj melletti keresőtevékenységet végezni megbízási jogviszony keretében.