Digitáliskompetencia-kutatás gyakorló jogászok körében – töltse ki kérdőívünket!

Szerző: Balogh Sándor
Dátum: 2019. szeptember 3.
Rovat:
A technológia villámszerű fejlődése akaratunk ellenére beférkőzik életünk valamennyi apró szegletébe, s észrevétlenül alakítja át a mindennapok folyamatait. A „digitális forradalom” ujjlenyomata a különböző társadalomtudományok területén – így a jogon is – egyre hangsúlyosabban érzékelhető, elég csak az elektronikusan végezhető procedúrák (cégeljárás, távmeghallgatás a polgári és büntetőperekben), illetve a modernizáció következtében felszínre kerülő, új kérdéskörök (például a robotika, valamint a kibertér jogi értékelése) egyre növekvő volumenére gondolni. Cseppet sem meglepő, hogy a XXI. századi jogász definíciójába immáron egyre inkább beletartozik…

A technológia villámszerű fejlődése akaratunk ellenére beférkőzik életünk valamennyi apró szegletébe, s észrevétlenül alakítja át a mindennapok folyamatait. A „digitális forradalom” ujjlenyomata a különböző társadalomtudományok területén – így a jogon isegyre hangsúlyosabban érzékelhető, elég csak az elektronikusan végezhető procedúrák (cégeljárás, távmeghallgatás a polgári és büntetőperekben), illetve a modernizáció következtében felszínre kerülő, új kérdéskörök (például a robotika, valamint a kibertér jogi értékelése) egyre növekvő volumenére gondolni. Cseppet sem meglepő, hogy a XXI. századi jogász definíciójába immáron egyre inkább beletartozik a korszerű digitális ismeretek magabiztos alkalmazásának képessége is.

Erre a megközelítésre alapozva, a Szegedi Tudományegyetem a Wolters Kluwer Hungary Kft.-vel közösen egy olyan vállalkozásba fogott, melynek célja feltérképezni a hazai gyakorló jogászok digitális kompetenciájának aktuális nívóját.

A kutatás sikerességéhez Ön is hozzájárulhat, amennyiben anonim módon kitölti a vizsgálathoz kapcsolódó kérdőívet. A 30 kérdésre adott válaszaiból szemléletes képet kaphat saját technológiai jártasságáról, az adatok összegzését követően megszülető országos eredményeket pedig ezen az oldalon publikálni fogjuk.

Mindezeken felül szeretnénk „kézzel foghatóbb” formában is meghálálni támogatóink segítségét. A kérdőív befejeztével valamennyi kitöltő ajándékként hozzájut a Polgári Jog folyóirat legérdekesebb cikkeiből készített válogatásunkhoz!

Bízunk benne, hogy idejéből megtisztel Bennünket 10 perccel, elősegítve a kutatás hatékony lefolytatását!

A kérdőív eléréséhez kérjük, kattintson ide! >>


Kapcsolódó cikkek:


A wifi válik a legfőbb webes csatornává
2019. október 4.

Három év múlva a wifi lesz a legfőbb internetes csatorna, a Cisco előrejelzése szerint az internetes forgalom 59 százaléka ilyen hálózatokon keresztül zajlik majd.

KPMG: árad a tőke a fintech szektorba
2018. július 31.

Soha nem vonzott még annyi tőkét és befektetést a fintech szektor globálisan, mint 2018 első felében - derül ki a KPMG Pulse of Fintech jelentéséből. 875 tranzakcióról és 57,9 milliárd dollárnyi befektetői tőkéről beszélhetünk, többről, mint tavaly egész évben.

Idén legal technology díjjal bővül a Wolters Kluwer Jogászdíja!
2018. június 19.

Többször foglalkoztunk már azzal a megkerülhetetlen jelenséggel, hogy a technológiai innováció bizony utolérte a jogi szakmát is. A jogi innováció azonban már nemcsak a jövő zenéje: a jogi technológia területén megvalósított konkrét, kézzelfogható teljesítményt kell felmutatnia annak, aki a Wolters Kluwer Jogászdíj idén bevezetett legal technology kategóriájában szeretne pályázni.