Nyaraláshoz is fontos a net

Szerző: Zsubori Ervin
Dátum: 2015. augusztus 28.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A magyarok háromnegyede a vakáció megtervezésekor a világhálón is tájékozódik, jó kétötödüknél pedig fontos szempont a szállás kiválasztásánál, lesz-e ott net. Az InfoTandem heti infografikája.
 


Egyre kevésbé tudunk meglenni internet nélkül. Ez a hétköznapokra már jó ideje igaz, s úgy tűnik, egyre inkább azzá válik a nyaralásokra is. Ahelyett, hogy a vakáció idejére végre teljesen offline üzemmódra kapcsolnánk, kezd beépülni az alapelvárásaink közé, hogy a tengerparti apartmanban, netán a strandbüfében, vagy épp az erdő mélyén álló vadászházban is legyen wifi, de legalább térerő a mobilnethez.

Persze mielőtt pálcát törnénk magunk felett, érdemes kicsit árnyalni a képet. Az valóban nem szerencsés, ha az apuka homokvárépítés közben is folyamatosan ellenőrzi a munkahelyi e-mailjeit, az viszont nagyon is nyilvánvaló, hogy az éves rendes pihenés megszervezéséhez, a célpont kiválasztásához ma már megkerülhetetlen az internetes tájékozódás. Vagy legalábbis nem érdemes megkerülni, hiszen komoly summákat spórolhatunk vele. A szállások kínálata és árai, a repülőjáratok menetrendje és tarifái akár pár perc alatt kigyűjthetők és összevethetők, mint ahogy a korábbi nyaralók kommentjei, minősítései is jó támpontot adhatnak a választáshoz – hogy csak néhány példát említsünk.

Mindezt a statisztikák is visszaigazolják: a Gfk és a PayPal friss felmérése szerint a magyarok csaknem háromnegyedénél az internet ma már komoly szerepet kap az utazás megtervezésében. Az már kevésbé nyilvánvaló, hogy a válaszadók fele az út során is szeretne végig a világháló elérhető közelségében maradni, bár például a netes térképek, útvonaltervezők használata ezt indokolhatja. Ennél keményebb állítás, miszerint 44 százalék azt mondja: amikor a szállásról dönt, fontos szempontként jön szóba, hogy az adott helyen rá tud-e majd csatlakozni a hálóra. Egyötödük pedig egyenesen a wifi-kapcsolat meglétét is elvárja.

Változik az adózás

Az új, 2016-os adócsomag több helyen átírja az idei adójogszabályokat is; az Adó szaklap legfrissebb számából a szabályozás valamennyi részletét megismerheti és megértheti.

Az Adó szaklap 2015/11. számát itt rendelheti meg.

Mindent persze nem lehet előre megtervezni, így szintén jogos igény, hogy ha már megérkeztünk a helyszínre, kiderítsük, milyen látnivalók vannak a környéken, melyik utazási bérletet érdemes kiváltani a helyi közlekedéshez, vagy miként tudjunk online foglalással megúszni a sort a képtár előtt. Ezekhez nagyon jól jön, ha este, strandolás után, rá tudunk csatlakozni a tabletünkkelvagy a laptopunkkal a hálóra. És ha már ott vagyunk, akkor persze ránézünk a kedvenc közösségi oldalunkra is, kivel mi történik otthon, amíg mi jól kipihenjük magunkat valahol – ezt 16 százaléknyian vallották be a felmérés során. A harmadik este aztán már mi sem álljuk meg: posztolunk egy mobilfotót a gyerekekről, amint büszkén pózolnak a közösen épített homokvár mellett. Majd még egyet arról, amint a következő hullám épp eltünteti az egészet…


Kapcsolódó cikkek:


Diszkriminálja a szénalapú üzleteket az Allianz csoport
2021. május 17.

Éghajlatvédelmi stratégiájának részeként szigorít a szénalapú üzleti tevékenységeket folytató vállalatok esetében a befektetések, valamint a vagyon- és felelősségbiztosítások területén az Allianz csoport.