Tévézés 128 ezer kilométernyi kábelen – infografika


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kétszáznál is több kábeltelevíziós cég verseng Magyarországon a potenciális előfizetőkért. A kiépített hálózat akár 5,3 millió lakás bekapcsolását is lehetővé tenné, ám egyelőre csak 2,3 millió háztartást sikerült meghódítani. Az InfoTandem heti infografikája.


Évek óta folyamatosan emelkedik hazánkban a kábeltelevíziós hálózatra csatlakozók száma, az elmúlt év végén már 2 millió 327 ezer lakásban igényelték ezt a szolgáltatást. Miután a piaci szereplők évente 40 milliárd forint körüli értékben költenek beruházásokra, a potenciális hálózat is egyre terebélyesedik – teljes hossza a KSH összesítései szerint megközelíti a 128 ezer kilométert –, így immár 5,3 millió háztartás dönthetne úgy, hogy kábelen tévézik.

A fogyasztókért számos cég verseng; bár számuk lassan fogyatkozik, 2013 végén még így is 218-an voltak. (A vezeték nélküli – műholdas és kódolt földi mikrohullámú – szegmensben mindössze 4 szereplő van jelen, együttesen 921 ezer előfizetővel.)

Ez a szétaprózottság korántsem mindenhol jellemző Európában. Az 56,8 millió kábeltelevízió-előfizetőt felmutató öreg kontinensen – ahol eddig 24 országban kapcsolták le az analóg rendszert; e lépésre, s ezzel együtt a digitális átállásra nálunk 2013. október 31-én került sor – Spanyolországban, Franciaországban, Írországban és az Egyesült Királyságban például az előfizetők több mint 70 százalékát egyetlen cég szolgálja ki. Ugyanakkor a lengyeleknél, a románoknál és a szlovákoknál a miénkhez hasonlóan sokszínű a kép.

Koncentráció persze a rendkívül telitett magyarországi piacon is megfigyelhető: az ügyfelek háromnegyede az 5 legnagyobb, a fejlesztésekben is élen járó szolgáltatóhoz (Digi, Invitel, Magyar Telekom, Tarr, UPC) tartozik. Tízezernél több előfizetővel mindössze 11 társaság dicsekedhet, mintegy 130 szereplőnek pedig ezernél kevesebb ügyfél jut. A teljes mezőnyhöz együttesen 78 milliárd forint folyt be tavaly kábeltelevíziós díjbevétel címén.

A kiépített kábelrendszeren elvben persze nem csak tévéműsor juttatható célba (amúgy ilyenből 2,1 ezer féle programcsomagot kínáltak), hanem telefon- és internetszolgáltatás is nyújtható. Mindhármat jelenleg a szolgáltatók közel fele kínálja, s az előfizetők 42 százaléka igénybe is veszi az efféle összetett konstrukciókat.


Kapcsolódó cikkek

2023. március 29.

Marad vagy múlik az online kereskedelem térhódítása?

Az elmúlt években elképesztő mértékű átalakuláson ment keresztül az e-kereskedelem, nem csak Magyarországon, de szerte a világban. A Covid okozta korlátozások, lezárások kényszerűen megváltoztatták a fogyasztási szokásokat, a személyes vásárlási alkalmak jelentősen visszaestek, egyik napról a másikra megnőtt az igény az online jelenlétre. 32 ezer webáruház van ma Magyarországon.