Felpörgött az idegenforgalom

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Tavaly novemberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,7, a belföldi vendégeké 5,6 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 16 százalékkal emelkedett - áll a KSH legfrissebb gyorstájékoztatójában.

2017. novemberben az előző év azonos hónapjához képest:

 • A külföldi vendégek száma 8,2, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 8,7 százalékkal (meghaladta a 970 ezret) emelkedett. A vendégéjszakában mért forgalom mindegyik szállástípusban jelentősen nőtt. Az összes külföldivendég-éjszaka kétharmadát realizáló Budapesten 8,4 százalékos volt a bővülés.
 • A belföldi vendégek száma 5,0, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 5,6 százalékkal bővült, és meghaladta a 940 ezret. A vendégéjszakák száma mindegyik turisztikai régióban nőtt, a növekedés mértéke a régiók többségében 3,2–8,3 százalék közötti volt. A belföldivendég-éjszakák közel ötödét regisztráló Budapest–Közép-Dunavidék régióban 3,2 százalékkal bővült a vendégéjszakában mért forgalom.
 • A szállodák szobakihasználtsága 3,2 százalékponttal, 57,6 százalékra nőtt.
 • Az összes bruttó árbevétel 16%-kal (35 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 15%-kal (19 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 14 százalékkal (8 milliárd forintra), az egyéb szolgáltatások bevétele 21%-kal (8 milliárd forintra) emelkedett folyó áron. A külföldi szállásdíjbevétel 17, a belföldi 11 százalékkal magasabb volt az előző év novemberinél.
 • Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 5,2 százalékkal kevesebbet, 1,3 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. SZÉP-kártyával 1748 szálláshelyen, köztük 816 szállodában fizethettek a vendégek.

(KSH)

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cafeteria

  Tízből hét kkv tervez béren kívüli juttatást adni dolgozóinak, ami az egy évvel korábbi mélyponthoz képest hatalmas ugrás – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból

 • Fotó: shutterstock

  Egy sajátos beruházásélénkítő eszköz a helyi adók rendszerében? A tavaly évközi adóváltozások következményeképpen jelent meg a helyi adókról szóló törvényben az előrehozott adó intézménye. A némileg rendszeridegen jogintézmény találgatásokra adott okot irányultságát és pontos rendeltetését illetően, emellett gyakorlati alkalmazhatóságát további kodifikációval kellene támogatni, hogy a kockázatokat ne csupán az adózók viseljék - írja az RSM blogja.

   

 • izer

   Izer Norbert államtitkár az adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkár.

 • grafikon

  A márciusi 11,3 százalékos növekedéssel együtt 12,4 százalékkal nőttek a keresetek az idei év első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A márciusban és az első negyedévben egyaránt két százalékos inflációval számolva a reálkereset emelkedése 9,1, illetve 10,2 százalékos volt éves összehasonlításban.