Felpörgött az idegenforgalom

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Tavaly novemberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,7, a belföldi vendégeké 5,6 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 16 százalékkal emelkedett - áll a KSH legfrissebb gyorstájékoztatójában.

2017. novemberben az előző év azonos hónapjához képest:

 • A külföldi vendégek száma 8,2, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 8,7 százalékkal (meghaladta a 970 ezret) emelkedett. A vendégéjszakában mért forgalom mindegyik szállástípusban jelentősen nőtt. Az összes külföldivendég-éjszaka kétharmadát realizáló Budapesten 8,4 százalékos volt a bővülés.
 • A belföldi vendégek száma 5,0, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 5,6 százalékkal bővült, és meghaladta a 940 ezret. A vendégéjszakák száma mindegyik turisztikai régióban nőtt, a növekedés mértéke a régiók többségében 3,2–8,3 százalék közötti volt. A belföldivendég-éjszakák közel ötödét regisztráló Budapest–Közép-Dunavidék régióban 3,2 százalékkal bővült a vendégéjszakában mért forgalom.
 • A szállodák szobakihasználtsága 3,2 százalékponttal, 57,6 százalékra nőtt.
 • Az összes bruttó árbevétel 16%-kal (35 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 15%-kal (19 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 14 százalékkal (8 milliárd forintra), az egyéb szolgáltatások bevétele 21%-kal (8 milliárd forintra) emelkedett folyó áron. A külföldi szállásdíjbevétel 17, a belföldi 11 százalékkal magasabb volt az előző év novemberinél.
 • Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 5,2 százalékkal kevesebbet, 1,3 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. SZÉP-kártyával 1748 szálláshelyen, köztük 816 szállodában fizethettek a vendégek.

(KSH)

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • kézfogás

  A kedvezményes, 5 százalékos általános forgalmi adó (áfa) fenntartása szükséges a bővülő lakásépítési teljesítmény folytatódásához elemzők szerint.

 • eurostat

  Közel nyolcszoros a különbség az Európai Unió tagországai között a minimálbér összegében, a legmagasabb minimálbért Luxemburgban fizetik - derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) pénteken közzétett jelentéséből. Magyarországon a minimálbér az ötödik legalacsonyabb uniós összevetésben.

 • építkezés

  Az elmúlt évben 44 százalékkal  több új lakás épült, mint egy évvel korábban.  A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján az építendő lakások száma 37 997 volt, 20,4 százalékkal több az előző évinél - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • Varga Mihály

  Varga Mihály kijelentette a Magyar Időknek adott interjújában: a kormány nem tett le arról, hogy a személyi jövedelemadó jelenleg 15 százalékos kulcsát egy számjegyűre változtassa. 

 • benzin

  Az emeléssel a gázolaj átlagára 359 forintra nőtt, a benziné 351 forint maradt.