Bejegyzések áfa címkével

2023. november 23. Adó

Őszi adócsomag összefoglaló a Niveustól

A Niveus Consulting Group összefoglalta a parlament által elfogadott adócsomag legfontosabb változásait. Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group partnere kiemelte, hogy a társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezethez képest a végül elfogadott adócsomag több ponton is módosult, az adóváltozások egyes személyekre, ágazatokra, cégcsoportokra kifejezetten jelentős hatással lesznek.

2023. november 20. Adó

A 150 eurós értékhatár szabályai (2. rész)

Sorozatunkban bemutatjuk, milyen szabályok vonatkoznak a 150 eurós behozatali érték meghatározására, mert az ennél olcsóbb termékekre speciális áfaszabályok érvényesek. Most arról írunk, hogy kell számolni a 150 eurót, ha más devizában van meghatározva a küldemény ellenértéke.

Az elektronikus piacterekre vonatkozó áfaszabályok (1. rész)
2023. november 13. Adó

Az elektronikus piacterekre vonatkozó áfaszabályok (1. rész)

Egyre jobban digitalizálódó világunkban a termékek áramlásának jelentős része elektronikus piacterek közreműködésével történik. Ennek is köszönhető, hogy amikor az uniós döntéshozók az e-kereskedelem szabályozását megváltoztatták, akkor ebben az elektronikus piactereknek megújult szerepet kaptak. Most elmerülünk a megújult szabályozásban.

Pénzügyi lízing formájában beszerzett személygépkocsi áfájának levonhatósága
2023. november 9. Adó

Pénzügyi lízing formájában beszerzett személygépkocsi áfájának levonhatósága

Az áfatörvény nem használja a lízing fogalmát. Az ilyen pénzügyi konstrukció formájában beszerzett személygépkocsit terhelő, előzetesen felszámított áfa tekintetében hangsúlyozni szükséges, hogy a zárt végű pénzügyi lízing termékbeszerzésnek tekintendő, a nyílt végű pénzügyi lízing a futamidő alatt bérbevételnek számít, tehát szolgáltatás igénybevételeként kezelendő.

2023. október 12. Adó

Az exportláncolatok kezelése az áfa területén

Az exportláncolatok és a közösségen belüli láncolatok közti legfőbb különbség, hogy az ügyletsorozat eredményeképpen az exportláncolatban az áru elhagyja az unió területét, és harmadik ország területére kerül végleges rendeltetéssel kiléptetésre.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)
2023. szeptember 22. Adó

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.

Üzletrész értékesítésből származó adómentes bevétel szerepe az ÁFA arányosításban, elszámolása a számvitelben
2023. szeptember 21. Adó

Üzletrész értékesítésből származó adómentes bevétel szerepe az ÁFA arányosításban, elszámolása a számvitelben

A gazdasági életben számos okból előfordulhat, hogy egy jogi személyiségű társaság értékesíti a tulajdonában álló egy társaság üzletrészének egészét vagy egy részét. Ilyen ok lehet például a nehéz gazdálkodási helyzet, munkaerőproblémák, tulajdonosi vita vagy anyagi érdek. Az alábbiakban azt a kérdéskört járjuk körül, hogy az üzletrész értékesítésből származó bevétel milyen szerepet játszik a levonható ÁFA arányosításában, valamint hogyan történik az elszámolása a számvitelben.