Prémium cikkek

Kúria döntése: fókuszban a cash-pool

Szerző: Nagy Károly
Dátum: 2020. augusztus 6.
Címkék: , , ,
Rovat:

A kapcsolt vállalkozások ügyletei, tranzakciói, az ügyletek minősítése, az egymás között alkalmazott árak vizsgálata, transzferár dokumentációs kötelezettség teljesítése az adóhatóság egyik kiemelt ellenőrzési területe. A továbbiakban egy érdekes Kúria döntést mutatunk be, melyből látszik, hogy már az ügyletek minősítése is alapvető fontosságú kérdés. A Kúriai döntés nem oly régen született.

Az előleg kezelése az áfa rendszerén belül IV.

Szerző: Molnár Péter
Dátum: 2020. július 28.
Címkék: ,
Rovat:

Gondolhatnánk, hogy csak egy-két kivételről beszélünk, azonban négy olyan eset van, ami bizonyos szempontok alapján különleges, és közülük mégis csak egy lesz olyan, amelynek kapcsán adófizetési kötelezettség keletkezik előleg jogcím alapján.

Fiktív számla és az áfa – 2. rész

Szerző: Nagy Károly
Dátum: 2020. július 24.
Címkék: , ,
Rovat:

Előző cikkünkben a fiktív számlázás témakörét érintettük, mely vonatkozásban egy érdekes Kúriai esetet érintettük. Jelen cikkben folytatjuk a témát egy hasonlóan érdekes bírósági eset bemutatásával.

Fiktív számla és az áfa – 1.rész

Szerző: Nagy Károly
Dátum: 2020. július 23.
Címkék: , ,
Rovat:

Fiktív számla esetén az Áfa-törvény 55. § (2) bekezdésének első mondata alapján az adót meg kell fizetnie annak, aki a számlán kibocsátóként szerepel, ugyanakkor egyéb bizonyításra, és ezzel együtt az adófizetés alóli mentesülésre nincs lehetőség. Két érdekes jogesetet mutatunk be.

Az előleg kezelése az áfa rendszerén belül III.

Szerző: Molnár Péter
Dátum: 2020. július 20.
Címkék: ,
Rovat:

A mai cikkben az előleg két speciális fajtáját nézzük meg, ezek a foglaló és az óvadék. Mielőtt áfa szempontjából vizsgálnánk meg őket, nagyon röviden vizsgáljuk meg, hogy mit is takarnak ezek a fogalmak a gyakorlatban.

Az előleg kezelése az áfa-rendszerén belül I.

Szerző: Molnár Péter
Dátum: 2020. június 15.
Címkék: , ,
Rovat:

Amikor azt a szót halljuk, hogy előleg, mindenki tisztában van a fogalom hétköznapi jelentésével. Tudjuk, hogy itt valamilyen pénzmozgás történik, amelynek az értéke majd beépül egy későbbi ügyletbe. Ha előleget fizetünk, akkor azzal számolunk, hogy ezt az eladónk be fogja számítani a későbbi kötelezettségünkbe, ennyivel kevesebbet kell majd fizetnünk.

Tőkekivonási adókat érintő EUB-jogesetek – 3.

Szerző: dr. Veress Júlia
Dátum: 2020. június 10.
Címkék: , ,
Rovat:

Tőkekivonási adó, más néven exit taxation abban az esetben merülhet fel, amennyiben egy vállalkozás üzletvezetésének helyét, eszközeit, tevékenységét részben vagy egészben külföldre helyezi és az így áthelyezett eszközök, tevékenységek piaci értéke magasabb, mint az eladási értékük.

Átalakulási irányelvhez kapcsolódó esetjog III.

Szerző: dr. Veress Júlia
Dátum: 2020. május 12.
Címkék: , ,
Rovat:

Előző cikkünkben az Átalakulási irányelvhez kapcsolódó esetjogot mutattunk be, melyben kiemelésre került, hogy a tagállamok az irányelv rendelkezéseinek, vagy ezek bármely részének az alkalmazását visszautasíthatják, illetve az abból származó előnyöket megvonhatják, ha úgy tűnik, hogy az Átalakulási irányelvben részletezett műveletek valamelyikének alapvető célkitűzése vagy alapvető célkitűzések egyike az adó kijátszása vagy az adó elkerülése.

PDF-számla: tökéletes megoldás járványhelyzet idején, vagy időzített bomba? (1.)

Szerző: dr. Németh Szilvia
Dátum: 2020. május 11.
Címkék: , , ,
Rovat:

Cikksorozatunkban először kitérünk arra, hogy mi a NAV álláspontja a témát illetően általában és járványhelyzetben, majd levezetjük, milyen szabályozás vonatkozik a PDF-ben megküldött számlákra uniós szinten, és hogy a magyar szabályozás összhangban van-e ezzel; végül pedig kifejtjük, hogy a jogszabályi előírások alapján milyen általános, nem járványspecifikus lehetőségeket látunk a kérdés kezelésére.

Az átalakulási irányelv működése az EU-ban

Szerző: dr. Veress Júlia
Dátum: 2020. március 27.
Címkék: ,
Rovat:

Az Európai Unióban a letelepedés szabadsága azt is jelenti, hogy a jogi személyek esetében  annak átalakulása is biztosított, bizonyos feltételek és keretek között. Most az alapelveket részletezzük, majd érdekes jogesetek bemutatása következik – a vészhelyzet utáni állapotokra készülve.