Bejegyzések adóellenőrzés címkével

2024. június 6. Adó

Internetes fogadások tippadóit ellenőrizte a NAV

Két internetes fogadások tippadásával foglalkozó embert ellenőriztek a pénzügyőrök, mindkét esetben egy hónapos előfizetést, tagságot vásároltak, de bizonylatot és számlát nem kaptak – közölte a NAV

Adó Online Podcast: ezek az adóhatóság 2024-es ellenőrzési tervei
2024. június 5. Adó

Adó Online Podcast: ezek az adóhatóság 2024-es ellenőrzési tervei

Podcastunk legfrissebb epizódjában a NAV idei ellenőrzési tervét ismerteti és értelmezi dr. Kovács Ferenc okleveles adószakértő, az Adó szaklap főszerkesztője. Szó esik az adóhatóság kockázat- és magatartás-elemzési módszereiről, az ellenőrzésre hívott adózók kiválasztásáról, és arról, idén kikre fog különös figyelmet fordítani a NAV.

2024. június 4. Adó

Megnevelte a szoftverkód-kereskedőt a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profilok mögötti eladók online próbavásárlásra és helyszíni ellenőrzésre is számíthatnak. Így bukott le Hevesben egy szoftverkódokkal feketéző eladó is, aki a revízió hatására végül nemcsak az adószámot váltotta ki, hanem azóta előre, már a hirdetéseiben kéri a vevői adatokat a számlához – olvasható a NAV közleményében.

2024. május 15. Adó

Speciális szakkérdések adóeljárásnál

Az adóigazgatási eljárásról szóló törvény szerint szakvéleményt kell kérni, ha az ügyben jelentős tény vagy egyéb körülmény megállapításához különleges szakértelem szükséges. Ismertetjük a szabályozást és bemutatunk egy érdekes példát a transzferárazás világából.

2024. április 24. Adó

Adóellenőrzésen bukott meg használtautó-kereskedő, valamint hamis gyerekcipőárus

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit; a kereskedőnél a végrehajtók ingatlant és 54 autót foglaltak le több mint 120 millió forint értékben – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán. Ugyanezen a napon a pénzügyőrök 2300 pár, több mint 17 millió forint értékű hamis gyermekcipőt foglaltak le – közölte a NAV.

2023. december 20. Adó

Így használja az ideiglenes biztosítási intézkedést a NAV

Távol-keleti ruházati termékekkel kereskedő cégek ellenőrzése során úgy tűnt, hogy a kereskedőknek számlázó partnerek nem voltak valódi gazdálkodók, ennek ellenére a NAV biztosítani tudta az elvárt áfabevételeket – derül ki a NAV Hajdú-Bihar vármegyei igazgatósága közleményéből.

2023. november 22. Adó

Jöhetnek a szigorúbb adóellenőrzések

Az infláció miatt aggódnak leginkább a magyarországi vállalatok, míg a legkockázatosabb adóterületnek a transzferárazást, a társasági adót és a globális minimumadót tartják – derül ki az EY Adókonferencia több mint 240 résztvevője körében készített felmérésből.

2023. október 18. Adó

Az adóellenőrzés befejeződése (4. rész)

Ha az adóhatóság büntetőeljárást kezdeményez, külön jegyzőkönyvet készít. A büntetőeljárást kezdeményező jegyzőkönyvet az adóhatóság az adózónak nem adja át. Ismertetünk egy érdekes jogesetet is.

2023. szeptember 27. Adó

Adóellenőrzés: adózói jogok és kötelezettségek (2. rész)

Az eljárás és az ellenőrzési határidő megindulását követően, egészen a vizsgálatok befejezéséig érvényesülniük kell mindazoknak a jogoknak és kötelezettségeknek, amelyekkel a jogszabályok az adózót és az adóhatóságot felhatalmazzák, illetve előírnak. Az adózói jogok és kötelezettségek az Air.-ban, míg az adóhatóság jogai és kötelezettségei az Adóig. vhr.-ben kerültek szabályozásra.

2023. szeptember 20. Adó

Így ellenőriz a NAV

Sorozatunk első részében elmondjuk, idén mely cégek számíthatnak adóellenőrzésre, és az hogyan kezdődik.

2023. szeptember 12. Adó

Egyre több az adóellenőrzés – nem árt résen lenni

Már tavaly is megfigyelhető volt, hogy többéves csökkenés után ismét egyre többet ellenőriz az adóhatóság: 2022-ben 6,2%-kal emelkedett a revíziók száma az előző évhez képest. A tapasztalatok alapján ez a tendencia idén még erőteljesebben folytatódik. Az ellenőrzések legnépszerűbb adóneme ugyanakkor továbbra is az áfa. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalójából kiderülnek a részletek.