Adó

2024. június 13.

Hullócsillagok – adócsaló médiavállalat omlott össze

Rövid életű, egyben hamis csillagként ragyogott a médiaiparban az a bűnszervezet, amely megközelítőleg kétmilliárd forintnyi áfa befizetését csalta el. Az elkövetők a bűncselekmény elkövetéséből származó hasznot készpénzben, ingatlanban, illetve drága gépkocsikban halmozták fel. A pénzügyi nyomozók nagyszabású akciója során 52 helyszínen csaptak le egyszerre a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói, a Bevetési Igazgatóság járőrei, valamint a MERKUR bevetési egység.

Árfolyam az áfában (XX. rész)
2024. június 13.

Árfolyam az áfában (XX. rész)

A cikksorozat mostani részében az online számlaadat-szolgáltatás során az árfolyamhoz kapcsolódóan vétett hibákról lesz szó.

2024. június 12.

Átfogó versenyképességi reformokat vár a Költségvetési Tanács

A tartósan 4 százalék feletti GDP bővülés érdekében az egyensúlyok helyreállítása mellett átfogó versenyképességi reformokra is szükség van – mondta a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság tagjainak tartott online előadásában.

2024. június 11.

Esküvőiruha-szalont bírságolt meg a NAV Borsodban

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal megbírságolt egy borsodi esküvőiruha-szalont, amelynek tulajdonosa több adózási szabályt is felrúgva szolgálta ki ügyfeleit – közölte a NAV Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága.

2024. június 10.

Májusban többlettel zárt a költségvetés

A költségvetés májusban 49 milliárd forintos többlettel zárt, ami 2016 óta a legkedvezőbb májusi havi mutató – jelentette az államháztartás központi alrendszerének május végi állásáról hétfőn kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM). Az adó- és járulékbevételek 9,9 százalékkal nőttek éves szinten.

2024. június 10.

Hamis ruhákat talált a NAV egy piactéren

Nagy mennyiségben találtak hamis márkajelzésű ruhákat a pénzügyőrök a VIII. kerületi Golgota téri piacon egy vietnámi nő pavilonjában – közölte a NAV. A jogtulajdonosoknak csaknem harmincmillió forint káruk keletkezett a hamis termékek miatt.

2024. június 10.

Májusban 4 százalék volt az infláció

2024. májusban a fogyasztói árak átlagosan 4,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Áprilishoz viszonyítva átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek az árak, a járműüzemanyagoké 4,4 százalékkal esett vissza – jelentette hétfőn a KSH.

Árfolyam az áfában (XIX. rész)
2024. június 10.

Árfolyam az áfában (XIX. rész)

Az online számlaadat-szolgáltatás részletszabályait tartalmazó interfész specifikáció a végszámláról történő adatszolgáltatásra speciális előírást ad.

2024. június 7.

A foglalkoztatási formától függ a diákmunka nettó keresete

Bár a diákok döntő többsége nem fizet szja-t, a nyári munka nettó jövedelmét nagyban befolyásolja, hogy iskolaszövetkezeten keresztül, munkaviszonyban, megbízási szerződéssel, vagy egyszerűsített foglalkoztatással dolgozik a diák. A Moore Hungary elemzése.

2024. június 6.

Internetes fogadások tippadóit ellenőrizte a NAV

Két internetes fogadások tippadásával foglalkozó embert ellenőriztek a pénzügyőrök, mindkét esetben egy hónapos előfizetést, tagságot vásároltak, de bizonylatot és számlát nem kaptak – közölte a NAV

2024. június 6.

Gépjárműadó-mentesség pótkocsi esetében

Adott egy egyesület, amelynek a tulajdonában áll egy személygépkocsi és egy pótkocsi. A gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény 5. § b) pontja szerint az egyesület mentesül a tulajdonában álló gépjármű után a gépjárműadó alól, feltéve, ha a tárgyévet megelőző évben társaságiadó-fizetési kötelezettsége nem keletkezett. Ezért kérdésként merül fel, hogy a gépjármű fogalmába beleérthetjük-e a pótkocsit is, vagy ez külön kezelendő, és arra nem jár az adómentesség.