Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Tisztelt Szakértők!

KKV besorolással kapcsolatban kérem a segítségüket.

Jelenleg a vállalatcsoport az alábbiak szerint néz ki:

„A” vállalkozásnak „B” és „C” vállalkozás kapcsolódó vállalkozásai, míg „D” vállalkozás partner vállalkozása, a tőkeérdekeltség mértéke (és szavazati jog) 1/3. Tehát „A” vállalkozás van a csoport tetején, a három alatta lévő vállalkozásnak („B”, „C”, és „D”) egymásban tőke- vagy szavazat érdekeltsége nincsen.

„A” vállalkozás 2019. októberében alapította „D” partner vállalkozást 1/3-d részben. „B” vállalkozásban 2020. júliusában szerzett 100%-os tulajdoni részesedést, korábban nem volt benne érdekeltsége, míg „C” vállalkozásban 2021. decemberében szerzett 66%-os tulajdoni részesedést, korábban szintén nem volt benne érdekeltsége.

 A kérdésem arra vonatkozik, hogy a „két éves szabályt” úgy kell értelmezni, hogy amint egy új tag belép a csoportba, akkor már azonnal KKV besorolási kategóriát válthat? Tehát, amikor „D” partner vállalkozása lett „A” vállalkozásnak 2019. októberében, akkor 2019 év végén már az „A” vállalkozás 2018 és 2017 évi mutató értékeit 1/3-d részben hozzáadta a sajátjaihoz (amik még nem is voltak) és ha mind két évben meghaladta az alacsonyabb besorolási mutatóértékeket, akkor azonnal szintet vált?

„B” esetében, amikor „B” vállalkozás 2020. júliusában bekerül a csoportba, akkor 2020. decemberében a saját 2019. évi és 2018. évi számaihoz hozzáadja „A” vállalkozás aggregált számait („A” 100%-ban + „D” 1/3-dban) és ha besorolási szintet vált, akkor azonnal vált és viseli a Tao. és HIPA adókonzekvenciáit és akár 2021. január 1-jétől innovációs járulék bevallására és fizetésére is kötelezetté válik?

A kétéves szabály így értendő, vagy úgy, hogy a belépő tag a belépés évének a végén, az azt követő év végén még nem lép szintet, csak a belépés évét követő második év végén lép legkorábban szintet? Tehát a Tao. és HIPA kedvezményeket csak a belépést követő második évben veszti el és innovációs járulék fizetésre csak a belépést követő harmadik év 1-jétől lesz kötelezett vagy azonnal besorolási szintet vált?

Megtisztelő válaszukat köszönöm szépen!