Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Tisztelt Szakértő!

Társaságunk (Magyarországon bejegyzett Kft.) a lakóingatlannak minősülő és a lakóingatlannak nem minősülő egyes beépített ingatlan [ingatlanrész] és az ehhez tartozó földrészlet értékesítése, illetve az egyes beépítetlen ingatlan [ingatlanrész] értékesítése tevékenységére az adómentesség helyett az általános szabályok szerinti adókötelessé tételt választotta.

Társaságunk tulajdonában áll egy „Kivett út” megnevezésű belterületi ingatlan, melyet értékesíteni szeretnénk.

A 22 méter széles ingatlanból a kiépített, szabványos aszfaltborítású úttest 7 méter szélességet foglal el, az ingatlan többi része üres, beépítetlen. Az úttest hivatalos, hatósági forgalomba helyezése (első rendeltetésszerű használatba vétele) több, mint két évvel ezelőtt megtörtént.

Az ingatlan övezeti besorolása a helyi településrendezési terv szerint KÖu-1 (helyi közút), a helyi építési szabályzat szerint nem beépítésre szánt területen fekszik és megengedett maximális beépíthetőség mértéke 0 %.

A vevő (Magyarországon bejegyzett Kft.) megfelel az ÁFA törvény 142. §-ában írt feltételeknek.

Kérdés: az értékesítés során egyenes, vagy fordított adózású számlát kell kiállítanunk?

Köszönöm.