Infografika: a növények húzták a mezőgazdaságot

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A magyar agrárium kibocsátásának értéke 4,1 százalékkal nőtt tavaly, ami a visszaeső uniós piacon nem számít rossznak. A teljes hazai kibocsátás több mint egynegyede a gabonafélékhez kötődik. Az InfoTandem infografikája.

Elsősorban a növénytermesztés jó teljesítményének köszönhető, hogy a magyar mezőgazdaság jó évként tekinthet vissza 2016-ra, s a folyó alapáron mért bruttó kibocsátás összességében 4,1 százalékos növekedést tudott produkálni. A növénytermesztési és kertészeti termékek a 2588 milliárd forintra rúgó kibocsátás 60,4 százalékát adták, s együttesen 7,6 százalékos bővülést értek el, ezzel szemben a 32,4 százalékos részesedésű élő állatok és állati termékek 2 százalékos mínuszt voltak kénytelenek elkönyvelni (a fennmaradó 7,2 százalékot a különféle szolgáltatások és másodlagos tevékenységek tették ki).

infografika

A növényi szektoron belül kiugróan jól szerepeltek az ipari növények, amelyeknél 23 százalékos felfutást regisztráltak, de a teljes agrárkibocsátás bő egynegyedét adó gabonafélék is átlag felett, 8 százalékkal erősödtek. A friss áruknál már korántsem ilyen biztató az összkép: a zöldségek kibocsátásának értéke 3,9 százalékkal, a gyümölcsöké pedig 9,3 százalékkal apadt 2015-höz képest. A szőlőnél és a bornál szintén negatív volt a mérleg. Az élő állatok és állati termékek közül a sertésnél és a baromfinál volt minimális növekedés (1,9, illetve 1,1 százalék erejéig), de például a tej esetében már 7,8 százalékos, a tojásnál pedig 9,1 százalékos zsugorodásról számolnak be a Központi Statisztikai Hivatal összesítései.

 

Mindazonáltal uniós összevetésben a 4,1 százalékos magyarországi bővülés nem számít rossznak; olyannyira, hogy az előzetes adatok alapján a közösség (401 milliárd eurót kitevő) 2016-os mezőgazdasági kibocsátásának értéke 3,2 százalékos visszaesést mutat az egy esztendővel korábbi szinthez képest. A 28 tagország átlagát tekintve is a növényi termékek voltak fölényben, de nem olyan mértékben, mint nálunk: az érték 52 százalékát adták, míg az állatok és állati termékek 40 százaléknyit tettek hozzá a kibocsátáshoz. (A változás iránya viszont ellentétes a magyaréval: a növénytermesztés kibocsátása 1,8 százalékkal csökkent, az állattenyésztésé 1,4 százalékkal nőtt.) E dimenziót tekintve Franciaország, Olaszország, Németország, Spanyolország, az Egyesült Királyság és Hollandia alkotta az élbolyt, együttesen a teljes uniós kibocsátás 69 százalékát hozták (az éllovas franciák egymaguk 17,5 százalékot jegyeztek). Magyarország az előzetes adatok szerint az EU mezőgazdasági kibocsátásának 2,1 százalékát állította elő 2016-ban, s részesedése 0,2 százalékponttal nőtt 2015-höz képest. Jelentős súlyt mondhatunk magunkénak gabonafélékből, 5,2 százalékkal (közülük kiugró akukorica, amelynek 13 százalék származott hazánkból). Iparinövény-kibocsátásunk, a maga 6,4 százalékos súlyával, szintén figyelemreméltó, s főként az olajos növények termelésével áll összefüggésben.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • InfoTandem_föld

  Háromszor több földterületet értékesítettek tavaly, mint egy évvel korábban, miközben az átlagárak több mint ötödével nőttek. Főként szántók cseréltek gazdát; a hektáronkénti árban hétszeres különbség is akad a járások között. Az InfoTandem infografikája.

 • infografika

  Három éve tart a lejtmenet a személyi számítógépek globális piacán. A meghatározó szereplők közül csak az éllovas tudta növelni eladásait a harmadik negyedévben. Az InfoTandem infografikája.

   

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • benzin

  Emeli bruttó hat-hat forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt. - értesült az MTI.

 • ajándék

  Az ajándékozás adó- és illeték-kötelezettségeiről tájékoztatott részletesen a NAV.

 • Fotó: shutterstock

  Május 21-ig kell kiegészíteni a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallást azoknak, akik olyan plusz jövedelemmel rendelkeztek tavaly, amelyet a tervezet nem tartalmaz. A magánszemélytől ajándékba kapott vagyontárgyak, szolgáltatások adómentesek, ezért azt a bevallásban sem kell szerepeltetni - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdai közleménye.  

 • cégvezető

  Hatalmas növekedési lehetőséget jelent egy cég számára a szervezetfejlesztés. A családi vállalatok számára azonban ez dupla kihívás a családi és üzleti szerepek összefonódása miatt. A tudatosan menedzselt változáshoz konkrét kiindulási pont, célok és időszakos mérföldkövek kitűzését javasolták a szakemberek a K&H-ban szervezett családi vállalatok találkozóján.

 • bankkártya

  Késedelmes, hibás vagy valótlan teljesítés esetén számlánként akár 500 ezer forint is lehet a bírság - figyelmeztet a Crowe FST.